Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Πληθαίνουν οι επενδύσεις Ισραηλινών στην Ελλάδα - Τα νέα αποκτήματα της Brown Hotels

Πληθαίνουν οι επενδύσεις Ισραηλινών στην Ελλάδα - Τα νέα αποκτήματα της Brown Hotels
Του Χάρη Ντιγριντάκη
Ούριος άνεμος πνέει για τη διενέργεια επενδύσεων στην Ελλάδα. Κορυφαία funds και πλειάδα επενδυτών τόσο από την εγχώρια όσο και τη διεθνή επιχειρηματική κονίστρα έχουν βάλει εδώ και καιρό στο μικροσκόπιο τους την ελληνική αγορά διαβλέποντας πλήθος ευκαιριών κυρίως στο κομμάτι του τουρισμού, της κτηματαγοράς, της ενέργειας και της τεχνολογίας.
Ισχυροί παίκτες στον τομέα του Real Estate, διαβλέποντας αφενός τις χαμηλές τιμές των ακινήτων και αφετέρου τις υψηλές προοπτικές του ελληνικού τουρισμού είναι οι Ισραηλινοί επενδυτές, επιχειρηματικοί όμιλοι με δραστηριότητα σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο και με δυνατότητες προσέλκυσης σημαντικού αριθμού τουριστών από το Ισραήλ.
Ο υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ κ. Γιοέλ Ραζβόζοφ σε δηλώσεις του στον ΕΤ της Κυριακής σημείωσε το ισχυρό ενδιαφέρον Ισραηλινών επενδυτικών οίκων για την ελληνική αγορά του τουρισμού και το real estate συμπληρώνοντας ότι το επιχειρηματικό αποτύπωμα τους στην χώρα μας είναι ήδη ισχυρό.
Ο κ. Ραζβόζοφ έχει συνδέσει την Ελλάδα με τις έντονες εικόνες της χρονιάς των Ολυμπιακών Αγώνων, του 2004 όταν εκπροσώπησε το Ισραήλ στους Ολυμπιακούς ως αθλητής του τζούντο, ενώ τώρα, με την ιδιότητα του υπουργού Τουρισμού αναγνωρίζει τη χώρα μας ως έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για τους Ισραηλινούς.
Ο Ισραηλινός υπουργός έδωσε το «παρών» λίαν προσφάτως στο 1ο ισραηλινο-ελληνικό συνέδριο για τα ακίνητα, τον τουρισμό και τις «πράσινες» επενδύσεις που διοργάνωσε η οικονομική εφημερίδα του Ισραήλ Calcalist σε συνεργασία με τον όμιλο Brown Hotels Group.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ η Brown Hotels έβαλε 3 ακόμη μονάδες στο portfolio της. Πρόκειται για το Loutraki Pallas, και τα Boutique ξενοδοχεία που χρήσουν ριζικής ανακαίνισης, Kontis και Ελπίς.
Ήδη η Brown διαθέτει 13 ξενοδοχεία στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2022- αρχές 2023 με στόχο να αγγίξει τα 50 σε Ελλάδα και Κύπρο στην επόμενη τριετία.
Μεταξύ αυτών και κάποια από τα πιο γνωστά και παροπλισμένα τα τελευταία χρόνια ακίνητα του κέντρου της Αθήνας, όπως για παράδειγμα το διατηρητέο της οδού Σταδίου 41 που φιλοξενούσε το πολυκατάστημα ‘’Fokas’’, είναι κενό τα τελευταία χρόνια και θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο την επόμενη τριετία ή το έτερο, πρώην κτίριο γραφείων επί της οδού Πειραιώς 44, το οποίο θα αποτελέσει και το πρώτο εγχείρημα για ένα ξεχωριστό concept ξενοδοχείου συνιδιοκτησίας (condo) με μικτές χρήσεις κατοικιών, συνεργατικών χώρων, εστιατόρια κ.τ.λ., σε μία επένδυση περί τα 15 εκατ. ευρώ.
Και έπεται συνέχεια: Ο όμιλος, σε συνεργασία πάντα με τα επενδυτικά κεφάλαια που τον στηρίζουν, φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, και για ένα ακόμη γνωστό ακίνητο του κέντρου «διατηρητέο και έργο τέχνης» σύμφωνα με το χαρακτηρισμό από το υπουργείο Πολιτισμού, ιδιοκτησίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επί των οδών Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα.
Υπογραμμίζεται ότι την Brown ίδρυσαν ο κ. Λέον Αβιγκάδ μαζί με τον Νίτζαν Πέρυ το 2010.
Στα αποκτήματα τους εντάσσεται και το House Sans Rival που βρίσκεται σε μία «δύσκολη» περιοχή επί της Λιοσίων 11, κοντά στον Σταθμό Λαρίσης και ήδη διενεργείται μεελέτη για την αναβίωση του.
Αντίστοιχα «στοίχημα» είναι και το νέο ξενοδοχείο στην οδό Λυκούργου 18 και Σωκράτους 34 (την απόκτηση του την είχε αποκαλύψει ο ΕΤ) για τη μετατροπή ενός πρώην κτιρίου γραφείων σχεδόν 8.500 τ.μ., σε μία επένδυση αρκετών επίσης εκατομμυρίων λόγω του εκτεταμένου προγράμματος ανακαίνισης.
Το πρώτο resort που άνοιξε η εταιρεία είναι το Isla Brown Corinthia resort με 276 δωμάτια στους Αγίους Θεοδώρους και λίαν προσφάτως άνοιξαν 3 μονάδες σε Χαλκίδα και Ερέτρια (όχι όλα τα δωμάτια) και Κέρκυρα.
Πρόκειται για το πρώην Pelagoς που μετονομάστηκε σε Brown Beach Chalkida και το Brown Beach Eretria τον Ιούλιο. Στην Κέρκυρα λειτουργεί ήδη το Akron Seascape Resort.

Ισραηλινοί επενδυτές

Ισχυρή θέση στην ελληνική αγορά διεκδικεί η Fattal Group που ήδη ανακαινίζει ριζικά το πρώην Εsperia στην Σταδίου και προετοιμάζει την ανακατασκευή νέων ξενοδοχείων στη Θεσσαλονίκη και ελληνικά νησιά με επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Έτερη ισραηλινή εταιρεία είναι η Ficus Investments με επικεφαλής τον κ. Mπάρακ Μπάουμ, με παρουσία από το 2018 στο αθηναϊκό real estate και επενδύσεις ήδη 20 εκατ. ευρώ στο κέντρο της Αθήνας (σ.σ. το πρώτο ακίνητο που απέκτησαν στου Ψυρρή λειτουργεί ως boutique ξενοδοχείο.
Στην απόκτηση ευκαιριών έχει προχωρήσει η Gnosis Investments -πρώην BZPW Real Estate Development, εταιρεία με ισραηλινά κεφάλαια που ακούστηκε για πρώτη φορά, ευρέως, προ τετραετίας στο εγχώριο real estate με την αγορά του ακινήτου της Τράπεζας της Ελλάδος στο Παλαιό Φάληρο με σκοπό την οικιστική του αξιοποίηση, έχοντας επιπλέον αγοράσει και άλλα γνωστά ακίνητα μεταξύ των οποίων και το παλιό εργοστάσιο της Κεράνης στον Πειραιά.
Συνεργασία διατηρεί η εταιρεία σε Αθήνα και Πάρο και με την ξενοδοχειακή αλυσίδα Selina, με ισραηλινές ρίζες επίσης και συνιδρυτές του κ.κ. Ντάνιελ Ρουντασέβσκι και Ράφαελ Μουσέρι, η οποία συνεχίζει να επεκτείνεται στη χώρα.
Στα 200 εκατ. ευρώ, ανέρχεται η αξία των περιουσιακών στοιχείων της Gnosis στην Αθήνα με επιφάνεια ακινήτων που έχουν αποκτηθεί τα 100 χιλ. τ.μ. Ήδη για ανακαινίσεις έχουν διατεθεί κεφάλαια ύψους 60 εκατ. ευρώ.
Στη συμπρωτεύουσα, με έντονη επίσης γενικότερα την παρουσία των Ισραηλινών, είναι χαρακτηριστική η επέκταση της Pro Greece, της εταιρείας που ίδρυσαν οι κ.κ. Γκαλ Ρούμπιν και Ζακ Βερτζμπέρκερ, μετά από αρκετά χρόνια κατά τα οποία ο καθένας τους εργάζονταν στον τομέα των ακινήτων σε ισραηλινές εταιρείες.
Έχοντας ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη στα μέσα του 2018, έχουν αγοράσει, ανακαινίσει και διαχειριστεί πάνω από 200 διαμερίσματα, ενώ τώρα στόχος τώρα είναι να κατέχουν και να διαχειρίζονται έξι αυτοτελή κτίρια μέχρι στο 2023.
Στις αμιγώς τουριστικές επενδύσεις, η αγορά αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την επένδυση ύψους 6 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει στην Κύθνο, ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Αβραάμ Ραβίντ.
Ο τελευταίος, έχοντας ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων -μεταξύ άλλων και στον χώρο των σούπερ μάρκετ- έχει αναλάβει, κατόπιν του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ την αξιοποίηση του πολυσυζητημένου «Ξενία» της Κύθνου και τις δύο ιαματικές πηγές, έχοντας, κατά τις πληροφορίες, προχωρήσει αδειοδοτικά, ενώ δρομολογεί και άλλες επενδύσεις σε ακίνητα στη χώρα μας κυρίως στην Αθήνα, είτε μεμονωμένα είτε και σε συνεργασία με άλλα ισραηλινά κεφάλαια.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης