Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αναδρομικά πάνω από 30.000 ευρώ σε 60.000 ασφαλισμένους παράλληλης και διαδοχικής ασφάλισης

Αναδρομικά πάνω από 30.000 ευρώ σε 60.000 ασφαλισμένους παράλληλης και διαδοχικής ασφάλισης
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ πρόκειται για αναδρομικά πενταετίας, τα οποία δεν μπορούσαν να υπολογιστούν, καθώς δεν υπήρχε σχετικό λογισμικό
Σχετικά Άρθρα

Αναδρομικά πάνω από 30.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν σταδιακά και σε πέντε δόσεις από το τέλος Ιουλίου 60.000 περίπου παλιοί ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση ταυτόχρονα σε δύο ή τρία ταμεία.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ πρόκειται για αναδρομικά πενταετίας, τα οποία δεν μπορούσαν να υπολογιστούν, καθώς δεν υπήρχε σχετικό λογισμικό. Με το νέο αυτό λογισμικό ξεκινά σε πρώτη φάση να υπολογίζονται οι νέες συντάξεις διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης που εκδίδονται από τώρα και μετά με αρχή τις μεγαλύτερες κατηγορίες συνταξιούχων που αφορούν παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.
Σταδιακά και ανά εβδομάδα θα εντάσσονται στην διαδικασία εκκαθάρισης και τα υπόλοιπα Ταμεία, ενώ σε δεύτερο πλάνο εντός του Ιουλίου, θα ξεκινήσει η εκκαθάριση των συντάξεων με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης και που έχουν εκδοθεί με τον ν. 4387/2016 και η απόδοση στη συνέχεια των αντίστοιχων αυξήσεων και αναδρομικών πενταετίας στους δικαιούχους.
Η συγκεκριμένη διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός πενταμήνου.
Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω ασφαλισμένοι πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο Ταμεία οι οποίες από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν αφενός για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη και, αφετέρου, ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης από το 2017 και μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση, που σημαίνει ότι η ανταποδοτική σύνταξη θα υπολογιστεί με μεγαλύτερο συντελεστή αναπλήρωσης.
Οι συνταξιούχοι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες:
• Στην πρώτη ανήκουν ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ,
• Στη δεύτερη αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.
Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο.
Πλέον για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση σε περισσότερα από ένα ασφαλιστικά ταμεία ισχύει διπλός τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για τον χρόνο πριν και μετά το 2017.
Για τον παράλληλο χρόνο έως 31 Δεκεμβρίου του 2016 διατηρείται στο νέο καθεστώς η προσαύξηση 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς, όπως είχε για πρώτη φορά αποτυπωθεί στον νόμο Κατρούγκαλου.
Επισημαίνεται ότι οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που δόθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς τα οφειλόμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 και φτάνουν μέχρι στιγμής στα 5 έτη.
Για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος μηχανικός του ΤΣΜΕΔΕ και του Δημοσίου έχει λάβει μόνο τη σύνταξη του Δημοσίου. Από το ΤΣΜΕΔΕ δικαιούται μία προσαύξηση επί της σύνταξης του ύψους 180 ευρώ τον μήνα από τον Μάιο του 2018. Αν πάρει την προσαύξηση αυτή το Μάιο του 2022, θα πάρει μαζί και τα αναδρομικά 4 ετών (ή 48 μηνών), δηλαδή ποσό ύψους 8.640 ευρώ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης