Διεθνή

Νέο σύστημα αγοράς κρατικών ομολόγων με δημοπρασίες εξετάζει η ΕΚΤ - Αγοραστές οι τράπεζες, με ευνοϊκό επιτόκιο

Νέο σύστημα αγοράς κρατικών ομολόγων με δημοπρασίες εξετάζει η ΕΚΤ - Αγοραστές οι τράπεζες, με ευνοϊκό επιτόκιο
Το νέο σχέδιο, με στόχο την καταπολέμηση του χρηματοοικονομικού κατακερματισμού μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου
Σχετικά Άρθρα

Ένα σύστημα ώστε να αφαιρεί ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα, αλλά να κρατά και τη ζήτηση των κρατικών ομολόγων υψηλή σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
Με το νέο τρόπο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα αποστραγγίσει τα μετρητά από το τραπεζικό σύστημα για να αντισταθμίσει τυχόν αγορές ομολόγων που στόχο έχουν να περιορίσουν το κόστος δανεισμού για τα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης, σύμφωνα με το Reuters.

Η αντίφαση

Οι αποδόσεις των ομολόγων για την Ιταλία και άλλες υπερχρεωμένες χώρες έχουν αυξηθεί από τότε που η ΕΚΤ αποκάλυψε τα σχέδια της να σταματήσει να αγοράζει χρέος και να αυξήσει τα επιτόκιά της για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία, προκειμένου να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, οι αγορές έδειξαν ιδιαιτέρως νευρικές, με την ΕΚΤ να επιταχύνει τις διεργασίες για ένα νέο σύστημα αγοράς ομολόγων προκειμένου να περιοριστούν οι αποδόσεις.
Στόχος της όμως είναι να αυξήσει το κόστος δανεισμού για την ευρωζώνη στο σύνολό της, ενώ ταυτόχρονα να ελέγξει και το κόστος για ορισμένα από τα ασθενέστερα μέλη της.
Για να αποφευχθεί αυτή η προφανής αντίφαση, η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να συνδυάσει το νέο σύστημα αγοράς ομολόγων με δημοπρασίες στις οποίες οι τράπεζες μπορούν να "σταθμεύσουν" μετρητά στην ΕΚΤ για ένα πιο ευνοϊκό επιτόκιο από το συνηθισμένο επιτόκιο των καταθέσεων, ανέφεραν οι πηγές του Reuters.


Αφαιρείται σταδιακά η ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα


Αυτό θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να «αφαιρέσει ρευστότητα» από τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος, επαναλαμβάνοντας επί της ουσίας τις εβδομαδιαίες πράξεων «απορρόφησης ρευστότητας» που έκανε πριν από μια δεκαετία.
Εκείνες προσέφεραν στις τράπεζες επιτόκιο μέχρι εκείνο της πράξης αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ και στη συνέχεια 0,25%.
Σε αντίθεση με πριν από μια δεκαετία, η ΕΚΤ δημιούργησε 4,48 τρισεκατομμύρια ευρώ (4,74 τρισεκατομμύρια δολάρια) πλεονάζοντα αποθεματικά στο τραπεζικό σύστημα μέσω μιας πληθώρας κινήτρων κατά την τελευταία δεκαετία, δημιουργώντας άφθονο περιθώριο ελιγμών.
Η σχεδιαζόμενη λύση θα ήταν επίσης πιο βολική από την πώληση ομολόγων από χώρες όπου το κόστος δανεισμού είναι χαμηλότερο, όπως η Γερμανία, καθώς αυτό πιθανότατα θα προκαλούσε ζημίες για την τοπική κεντρική τράπεζα.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco αναφέρθηκε σε μια τέτοια κίνηση νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν είπε ότι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να πουλήσει ομόλογα για να αποστειρώσει τις αγορές της και θα μπορούσε να λειτουργήσει με επιτόκια.


Στις 21 Ιουλίου 2022 οι ανακοινώσεις

Το νέο σχέδιο, με στόχο την καταπολέμηση του χρηματοοικονομικού κατακερματισμού μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου.
Οι λεπτομέρειες εξακολουθούν να μένουν αναπάντητες, αλλά θα πρέπει να συνοδεύονται από χαλαρούς περιορισμούς για τις δικαιούχους χώρες, όπως η απαίτηση συμμόρφωσης με τις οικονομικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης