Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Θολή ορατότητα και απαξιωμένος τζίρος κράτησαν σε ομηρία το ΧΑ +0,07% στις 823 μον. - Κάθε άνοδος ευκαιρία για πώληση

Θολή ορατότητα και απαξιωμένος τζίρος κράτησαν σε ομηρία το ΧΑ +0,07% στις 823 μον. - Κάθε άνοδος ευκαιρία για πώληση
Τα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν…ενώ τα κέρδη που σημειώνονται ενδοσυνεδριακά εξανεμίζονται με ευκολία παρά τις προσδοκίες για κινήσεις ωραιοποίησης λόγω της επικείμενης λήξης του σ’ εξαμήνου.
(upd16) Σε κατάσταση ομηρίας παρέμεινε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 823 μονάδες, με έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες ενώ στα μη τραπεζικά blue chips, τα κέρδη σε επιλεγμένες μετοχές όπως Μυτιληναίος +2,86%, ΟΠΑΠ +1,85% έκλεισαν την αγορά με θετικό πρόσημο, με κύριο χαρακτηριστικό τη συναλλακτική απαξίωση..
Επίσης, με απώλειες έκλεισε η ΔΕΗ -0,96% ενώ στην έναρξη της συνεδρίασης σημείωσε νέο χαμηλό έτους στα 5,1 ευρώ, πλησιάζοντας τα 4,80 ευρώ όπως το bankingnews έχει προβλέψει....
Αναλυτικά στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Alpha Bank +1,37% από υψηλό ημέρας +2,87% και ακολούθησαν Εθνική +1,05% και Πειραιώς +0,92% ενώ πτωτικά έκλεισε η Eurobank -1,09% από χαμηλό ημέρας -2,35%.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα κέρδη που σημειώνονται ενδοσυνεδριακά εξανεμίζονται με ευκολία καθώς τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά και παρά τις προσδοκίες για κινήσεις ωραιοποίησης λόγω της επικείμενης λήξης του σ’ εξαμήνου.
Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολουθεί μια πλαγιοκαθοδική πορεία, καθώς τα ξένα funds μειώνουν  την έκθεση τους σε περιφερειακές αγορές λόγω ανησυχιών για την διεθνή οικονομία και την έλλειψη ορατότητας για την πορεία της Ελλάδος.
Οι 780 μονάδες πρωτίστως θα αποδειχθούν ισχυρό σημείο στήριξης όπου η αγορά μετά το ψυχολογικό σημείο των 800 μονάδων θα αντιδράσει, βραχυπρόθεσμα, υπενθυμίζοντας στους επενδυτές ότι κάθε άνοδος είναι ευκαιρία για πώληση.
Μπορεί δηλαδή να δούμε τις 780 μονάδες... να κινηθεί εκ νέου ανοδικά η αγορά μέχρι ότου ένα νέο κύμα διόρθωσης διασπάσει τις 780 μονάδες...
Ωστόσο η κατάληξη του ελληνικού χρηματιστηρίου θα είναι οι 700 μονάδες ή πτώση από τα υψηλά έτους -28%
Η ίδια αρνητική εικόνα καταγράφεται και στις διεθνείς αγορές, με κύριο λόγο, ο οποίος αφορά και την Ελλάδα, τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση εξαιτίας και της Ουκρανικής κρίσης ενώ όσο αφορά την Ελλάδα αρνητικά επιδρά τόσο ο πολιτικός κίνδυνος ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα, όσο και η κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφονται ήπιες πωλήσεις, το 10ετές ελληνικό στο 3,88%  και το ιταλικό 10ετές στο 3,69%
Σημειώνεται, ότι πρόσφατα καταγράφηκε επιδείνωση στα ομόλογα με το 10ετές να σκαρφαλώνει στο 4,74% (14/6) ενώ στη συνέχεια η κατάσταση ομαλοποιήθηκε μετά τις αναφορές ότι η ΕΚΤ επεξεργάζεται ένα νέο εργαλείο που θα παράσχει στήριξη, τόσο στα ιταλικά όσο και στα ελληνικά ομόλογα.

Οι τρεις υποψήφιοι για στρατηγικό ποσοστό στην Τέρνα Ενεργειακή: Macquarie, First Sentier, KKR

Tρία μεγάλα fund υποδομών φέρονται ως υποψήφιοι για την εξαγορά μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή, σύμφωνα με έγκυρες τραπεζικές πηγές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκτός από το Αυστραλιανό Macquarie Group, προσφορές προετοιμάζονται να καταθέσουν τόσο το έτερο Αυστραλιανό First Sentier Group καθώς και το Αμερικανικό ΚΚR.
Όπως και το πρώτο fund και οι δυο άλλοι επενδυτές είχαν συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ η First Sentier θα κατέλθει από κοινού με την ΓΕΚ στον διαγωνισμό της Αττικής Οδού.
Κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μετοχών της Τέρνα ο πρόεδρος της Τέρνα Ενεργειακή κ. Γ. Περιστέρης, αν και ξεκαθάρισε ότι, δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο ανέφερε πως η εταιρεία “έχει προσελκύσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από αρκετούς μεγάλους διεθνείς επενδυτές”.
Τo βασικό κίνητρο των τελευταίων είναι, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη που δανειοδοτούν εταιρείες ενέργειας είναι ότι, στην Ευρώπη δεν υπάρχουν πολλά περιουσιακά στοιχεία με υψηλές αποδόσεις όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ή παραχωρήσεις.
Oι αποτιμήσεις που προσφέρονται για τις εταιρείες ΑΠΕ κινούνται σε υψηλά επίπεδα καθώς τα funds των υποδομών επιδιώκουν να “κλειδώσουν” αποδόσεις με βάση τις καθορισμένες τιμές των συμβολαίων ΑΠΕ. Ο στόχος αυτός των Funds κατέστη αναγκαιότητα πλέον μετά τις διαφαινόμενες αυξήσεις επιτοκίων που θα αυξήσουν κατά τι το προηγούμενο χαμηλό κόστος δανεισμού στα funds υποδομών.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακή άνοδο ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,13% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,10%.
Περί τις 12:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στην Alpha Bank +2,87% αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με ΟΤΕ, Coca Cola, ΟΠΑΠ πέριξ του 1,5% ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,75% και ο Γενικός Δείκτης ατο +0,81%,
Περί τις 16:30 με πιέσεις στην Eurobank -2,35% αλλά και στην πλειονότητα  των μη τραπεζικών blue chips, o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,52%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισεμε οριακή άνοδο +0,09% στις 823 μονάδες έχοντας υψηλό στις 829,87 μονάδες και χαμηλό τις 818,86 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 47,98 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 15,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,43 εκατ. ευρώ και όγκου 853 χιλ. τεμάχια  πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 663 χιλ. τεμάχια αξίας 561 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 117 χιλ. τεμάχια αξίας 1,93 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 11,4 χιλ. τεμάχια αξίας 201 χιλ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ 20 χιλ. τεμάχια αξίας 144 χιλ. ευρώ και η Jumbo 41 χιλ. τεμάχια αξίας 582 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 823 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τη ζώνη των 850 - 860 μονάδων και ακολουθούν οι 886 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών ), οι 900, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 820 - 810 μονάδες και ακολουθούν οι 800, οι 780, οι 750 και οι 700 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 517 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 550 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 570 - 580 μονάδων, οι 600, οι 630 και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 500 μονάδες και ακολουθούν οι 490 μονάδες, οι 450, οι 430 και οι 400 μονάδες.

Ήπιες πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,88%

Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 28/6  στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με την ανησυχία για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία να παραμένει... καθώς οι Κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,87%, το 10ετές ιταλικό 3,69% και το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,24%...
Ο επικεφαλής της Fed J.Powell, στις τελευταίες του δηλώσεις,  στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας, έστειλε σήμα για «άνευ όρων» επιθετική τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.
Το τελευταίο διάστημα καταγράφηκε επιδείνωση στα ευρωπαϊκά ομόλογα ειδικότερα σε Ιταλία και Ελλάδα ενώ η παρέμβαση της ΕΚΤ για ένα νέο εργαλείο ηρέμησε τις αγορές ενώ απέδειξε ότι Ιταλία και Ελλάδα χωρίς την στήριξη της κεντρικής τράπεζας είναι άκρως ευάλωτες…
Εν τω μεταξύ, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου της κεντρικής τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στα ύψη και δεσμεύθηκε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει «όσο μακριά είναι απαραίτητο» για να καταπολεμήσει τον «υπερβολικά αυξημένο» πληθωρισμό, ενώ παρουσίασε τις γενικές αρχές που θα διέπουν το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, με το οποίο η ΕΚΤ θέλει να βάλει φρένο στον κατακερματισμό της αγοράς.
Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα ενεργοποιήσει την Παρασκευή 1η Ιουλίου 2022 την πρώτη γραμμή άμυνας για την αγορά ομολόγων, έναντι μιας πιθανής κρίσης στην αγορά χρέους.
Πρόκειται για τη στοχευμένη επανεπένδυση κερδών από το χαρτοφυλάκιο του PEPP, ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι «το νέο εργαλείο θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό, αλλά και να είναι αναλογικό και να περιλαμβάνει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας ώστε να διατηρεί το κίνητρο στα κράτη - μέλη να ακολουθούν συνετή δημοσιονομική πολιτική» σημείωσε χαρακτηριστικά η Lagarde.
Υπενθυμίζεται ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η άνοδος του πληθωρισμού, έχει ασκήσει ισχυρές πιέσεις στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, εντείνοντας τις ανησυχίες για νέα κρίση χρέους. Το νέο εργαλείο αφορά πρωτίστως τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία και όσες άλλες βέβαια βρεθούν σε ανάγκη. Όπως είπε η Lagarde θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο των επιτοκίων, από τη στιγμή που δεν επηρεάζει τη νομισματική πολιτική.

Στις 12 Ιουλίου ο Enria του SSM στην Ελλάδα – Μετατίθενται έως Ιούνιο 2023 οι απαιτήσεις για άντληση 2,5 δισ από τις τράπεζες

Στις 12 Ιουλίου 2022 ο επικεφαλής του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών Andrea Enria θα επισκεφθεί την Ελλάδα και ένα από τα βασικά θέματα που θα εξεταστεί είναι η κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων σε ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις ή MREL.
Οι ελληνικές τράπεζες με βάση αυτή την οδηγία έχουν υποχρέωση έως τέλη του 2022 να αντλήσουν μέσω ομολογιακών δανείων, tier 2 και άλλων παρεμβάσεων 750 εκατ ευρώ η κάθε μια ή συνολικά 3 δισ ευρώ.
Η Eurobank έχει αντλήσει ήδη 500 εκατ με επιτόκιο 4,18% και απομένουν άλλα 250 εκατ και οι υπόλοιπες τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν από 750 εκατ η κάθε μια ή συνολικά 2,5 δισεκ. ευρώ.
Σε αυτή την συγκυρία όποια τράπεζα επιχειρήσει να αντλήσει κεφάλαια με εκδόσεις ομολόγων θα πληρώσει επιτόκια  7,5% με 8% ή και 9%.
Λόγω της συγκυρίας όμως όπου οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτιναχθεί και συμπαρασύρει και τα ομόλογα εταιριών και τραπεζών, η άντληση κεφαλαίων καθίσταται δύσκολη υπόθεση.
Επειδή ανάλογες απαιτήσεις υπάρχουν και για άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, φαίνεται ότι ο SSM θα αποδεχθεί μια άτυπη παράταση για την άντληση των κεφαλαίων ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ.
Η παράταση θα μπορούσε να είναι έως τον Μάρτιο του 2023 ή Ιούνιο του 2023.
Η πίεση στις μετοχές αποδίδεται και στον MREL
Η πίεση που ασκείται στις τραπεζικές μετοχές – μεταξύ άλλων – είναι και γιατί ορισμένοι επενδυτές βλέπουν ότι δεν υπάρχει ορατότητα για το πώς θα καλυφθούν απαιτήσεις 2,5 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαια από τις ελληνικές τράπεζες.
Π.χ. η Πειραιώς βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό καθώς η τιμή 0,9596 ευρώ μετά τα reverse split είναι η χαμηλότερη τιμή στην οποία έχει βρεθεί ποτέ η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς.
Τι είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις σε ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις ή MREL
Η Οδηγία Ανάκτησης και Εξυγίανσης Τραπεζών (BRRD) προβλέπει ότι οι τράπεζες που είναι εγκατεστημένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να πληρούν μια ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις ή δείκτης MREL για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και αξιόπιστη εφαρμογή του εργαλείου bail-in που αφορά την εξυγίανση των τραπεζών με την εμπλοκή ιδιωτών.
Η μη τήρηση του MREL μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα απορρόφησης ζημιών και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και, τελικά, τη συνολική αποτελεσματικότητα της εξυγίανσης.
Αυτή η απαίτηση αποτελεί μέρος των απαραίτητων βημάτων που απαιτούνται για την διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου.
Η BRRD απαιτεί το MREL να προσαρμόζεται στα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους, του επιχειρηματικού μοντέλου, του μοντέλου χρηματοδότησης και του προφίλ κινδύνου και των αναγκών που προσδιορίζονται για την εφαρμογή της στρατηγικής εξυγίανσης.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 28/6 οι ασιατικές αγορές οι οποίες έλαβαν στήριξη από της απόφαση της Κίνας να άρει κάποια μέτρα για την covid-19.
 Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,66%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,89%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,85%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα έκλεισε στο +0,84% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,86%.

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με επίκεντρο τον πληθωρισμό και με τα βλέμματα στραμμένα στις συνόδους των G7 και του ΝΑΤΟ.
Επίσης, οι αγορές λαμβάνουν στήριξη από της απόφαση της Κίνας να άρει κάποια μέτρα για την covid-19.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο +1,58% στα 131,505 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +0,93% στα 112,01 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +0,29% στα 109,89 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει ήπια πτώση -0,19% στις 2.412 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,65%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,90%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,85% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,1%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,30%, ο S&P 500 στο +0,05%, ο Nasdaq στο -0,50% ενώ ήπιες απώλειες καταγράφει το ETF GREC στο -1,2% ( 23,85 δολ. ).

Μεταβλητότητα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές με εμφανή τα σημάδια αδυναμίας και με τις χαμηλές συναλλαγές να συνεχίζονται.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,9830 ευρώ, με άνοδο +1,05% με όγκο 859 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,73 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8464 ευρώ, με άνοδο +1,37%, με όγκο 4,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,99 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,9684 ευρώ, με άνοδο +0,92% και όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,21 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 27/6/2022 στα 0,05731 ευρώ ή 0,9456 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8852 ευρώ, με πτώση -1,09%, με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,28 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,05 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 469 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0841 ευρώ, με πτώση -4,43% με όγκο 5,4 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 103 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,20 ευρώ, με πτώση -0,98% και κεφαλαιοποίηση 302 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά  επίπεδα.
Αναλυτικά, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Μυτιληναίος, Lamda, ΟΠΑΠ, Viohalco....
Στον αντίποδα, υποχώρησαν ΕΥΔΑΠ,Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil...
H Coca Cola έκλεισε στα 21,20 ευρώ, με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση στα 7,88 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,32 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 7,31 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,15 ευρώ, με πτώση -0,96% και αποτίμηση 1,97 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,89 ευρώ, με πτώση -1,05% και κεφαλαιοποίηση 438 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,28 ευρώ, με άνοδο +1,85% και  αποτίμηση 5,04 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,16 ευρώ, με πτώση -0,36% και κεφαλαιοποίηση 874 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,39 ευρώ, με πτώση -0,16% και  κεφαλαιοποίηση 1,95 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 17,62 ευρώ, με πτώση -1,56% κεφαλαιοποίηση 1,95 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,40 ευρώ, με άνοδο +2,86% και κεφαλαιοποίηση 2,06 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,35 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,20 ευρώ, με πτώση -3,49% κεφαλαιοποίηση 767 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,38 ευρώ, με άνοδο +0,73% και κεφαλαιοποίηση 518 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0246 ευρώ, με πτώση -1,2% και κεφαλαιοποίηση 23 εκατ. ευρώ.

Ήπιες πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,88% - Το spread με την Ιταλία στις 19 μ.β.

Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με την ανησυχία για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία να παραμένει, καθώς οι Κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό..
 Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,88%, το 10ετές ιταλικό 3,69% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,24%..
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 223 μονάδες βάσης από 226 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 166 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,66% ή 166 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 19 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 119 μονάδες βάσης…

Ήπιες πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Ήπιες πωλήσεις  καταγράφονται  σήμερα 28/6 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 28 Ιουνίου του 2022 στο 3,69%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 28/6/2022 στο 1,65%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,26% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,71% με  ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,74% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,69% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,39%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης