Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκικά ΜΜΕ: Οι ελληνικές δυνάμεις εξαναγκάζουν μετανάστες να απωθήσουν άλλους μετανάστες πίσω στην Τουρκία

Τουρκικά ΜΜΕ: Οι ελληνικές δυνάμεις εξαναγκάζουν μετανάστες να απωθήσουν άλλους μετανάστες πίσω στην Τουρκία
Έξι μετανάστες, Σύριοι και Μαροκινοί, εξήγησαν πώς συμμετείχαν σε επιχειρήσεις απώθησης στον ποταμό Maritsa (Meriç) υπό πίεση.
Σε αντάλλαγμα, για ένα αστυνομικό σημείωμα που τους επέτρεπε να παραμείνουν έναν μήνα στην Ελλάδα.
Σχετικά Άρθρα
Δημοσίευμα σε τουρκικά ΜΜΕ αποκαλύπτει πως οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας αναγκάζουν τους παράτυπους μετανάστες που ζητούν άσυλο να απωθήσουν τους συναδέλφους που ζητούν επίσης άσυλο πίσω στην Τουρκία.
Το βρετανικό μέσο ενημέρωσης The Guardian ανέφερε ότι έξι στρατολογημένοι άνδρες μίλησαν για βάναυσες παράνομες απωθήσεις που περιελάμβαναν απειλές, ξυλοδαρμούς και λεηλασίες αφού εξαναγκάστηκαν σε βίαιες, παράνομες επιχειρήσεις απώθησης που διεξήγαγε η ελληνική αστυνομία σε μια στρατιωτικοποιημένη συνοριακή ζώνη μέσα στη νύχτα.

Πως περιγράφεται το περιστατικό

Έξι μετανάστες, Σύριοι και Μαροκινοί, εξήγησαν πώς συμμετείχαν σε επιχειρήσεις απώθησης στον ποταμό Maritsa (Meriç) υπό πίεση.
Σε αντάλλαγμα, για ένα αστυνομικό σημείωμα που τους επέτρεπε να παραμείνουν έναν μήνα στην Ελλάδα, οι μετανάστες ισχυρίζονται ότι στρατολογήθηκαν βίαια ή παρασύρθηκαν εκεί από έναν Σύριο που ζούσε σε ένα κοντέινερ στην αυλή ενός ελληνικού αστυνομικού τμήματος και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν ως βαρκάρηδες για να μεταφέρουν άλλους μετανάστες πίσω. προς την Τουρκία.
«Είπαν ότι είδαν την ελληνική αστυνομία να απογυμνώνει, να ληστεύει και να επιτίθεται σε αιτούντες άσυλο προτού τους βάλουν ξανά σε υπερπλήρεις φουσκωτές βάρκες και στη συνέχεια οι άνδρες διατάχθηκαν να τους μεταφέρουν πίσω από το βαθύ και γρήγορο ποτάμι στην τουρκική όχθη», αναφέρει η έκθεση. είπε.
Μια κοινή έρευνα από τους The Guardian, Lighthouse Reports, Le Monde, Der Spiegel και ARD Report München αποκτήθηκαν εικόνες προς επιβεβαίωση της μαρτυρία των ανδρών και έγγραφα που επιβεβαιώνουν την κράτησή τους και αργότερα την απελευθέρωσή τους από τις ελληνικές αρχές.
Οι άνδρες ήταν μεταξύ εκείνων που απάντησαν στην ομάδα του Facebook Consolidated Rescue, η οποία είχε ζητήσει από τους ανθρώπους να μιλήσουν για την πρακτική.

Οι ελληνικές αρχές και ο πρωθυπουργός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, απορρίπτουν συνεχώς τους ισχυρισμούς, επιμένοντας ότι η Ελλάδα έχει μια «σταθερή αλλά δίκαιη» μεταναστευτική πολιτική

«Όμως οι ντόπιοι στα παραμεθόρια χωριά μίλησαν ανοιχτά για τους αιτούντες άσυλο, συνήθως μασκοφόρους, που «εργάζονται» για την αστυνομία, και δύο ανώτεροι Έλληνες αξιωματικοί επιβεβαίωσαν την πρακτική χρήσης υπηκόων τρίτων χωρών ως πληρεξούσιων σε απωθήσεις», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Πόσους διέσωσε η Τουρκική ακτοφυλακή

Η Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διέσωσε 33.964 παράτυπους μετανάστες σε 1.295 περιστατικά απώθησης που πραγματοποίησε η ελληνική ακτοφυλακή από το 2020, καλώντας την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να τερματιστεί η απωθήσεις.

Τι αναφέρει η έκθεση του Ιδρύματος του Διαμεσολαβητή

Η έκθεση του Ιδρύματος του Διαμεσολαβητή της Τουρκίας ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα έχει απωθήσει σχεδόν 42.000 αιτούντες άσυλο από το 2020.
Σημειώνοντας ότι το 98% των απωθήσεων αφορούσαν βασανιστήρια και κακομεταχείριση, η έκθεση ανέφερε ότι το 88% από τους 8.000 αιτούντες άσυλο που ήρθαν στα ελληνικά σύνορα χτυπήθηκαν.
Πρόσθεσε ότι το 97% από αυτούς υπέστη κλοπή, 5% σεξουαλική επίθεση και 8% ηλεκτροπληξία, ενώ το 49% αναγκάστηκε να γδυθεί και το 16% πνίγηκε.
Από τα παιδιά ανάμεσά τους, το 68% εκτέθηκαν ή έγιναν μάρτυρες βίας και κακοποίησης, τονίζεται στην έκθεση.

Οι απωθήσεις είναι αντίθετες με τις διεθνείς συμφωνίες για την προστασία των προσφύγων, οι οποίες υπαγορεύουν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να απελαύνονται ή να επιστρέφουν σε χώρα όπου η ζωή και η ασφάλειά τους ενδέχεται να κινδυνεύει λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας ή συμμετοχής σε κοινωνική ή πολιτική ομάδα.

Κομισιόν: Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη ισχυρισμούς για επαναπροωθήσεις στα ελληνικά σύνορα

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει σοβαρά υπόψη της όλους τους ισχυρισμούς για επαναπροωθήσεις στα σύνορα και αναμένει από τις εθνικές αρχές να διερευνήσουν αυτούς τους ισχυρισμούς και να τους παρακολουθoύν καταλλήλως, όπως απαιτείται». Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Ανίτα Χίπερ, κληθείσα να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο για επαναπροωθήσεις προσφύγων στον Έβρο.
«Από την Ελλάδα ζητήσαμε να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί μεμονωμένα», ανέφερε η κ. Χίπερ, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για να τεθεί σε εφαρμογή ένας «αξιόπιστος» και «ανεξάρτητος» μηχανισμός ελέγχου, ο οποίος θα επιτρέψει να αντιμετωπιστούν όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί με δομικό τρόπο. Πρόσθεσε επίσης, ότι ζητήθηκε από την Ελλάδα να θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα που θα εγγυάται το σεβασμό στο χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ και η Επιτροπή αναμένει την απάντηση των ελληνικών αρχών.
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε, τέλος, ότι ο διάλογος με τις ελληνικές αρχές είναι τακτικός, σε διάφορα επίπεδα και πρόσθεσε ότι η Επίτροπος Eσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, θα έχει τηλεδιάσκεψη την προσεχή Πέμπτη με τον αρμόδιο Έλληνα υπουργό.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης