Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΝΑΤΟ: Εκκίνηση για τη συνάντηση Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας

ΝΑΤΟ: Εκκίνηση για τη συνάντηση Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας
Οι διαπραγματεύσεις με στόχο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σημείωσαν πρόοδο

Ξεκίνησε στη Μαδρίτη μια συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, του Φινλανδού ομολόγου του Sauli Niivisto και της Σουηδής πρωθυπουργού Magdalena Anderson σε μια προσπάθεια να αρθεί το τουρκικό βέτο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με Σουηδούς και Φινλανδούς αξιωματούχους.
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται στους χώρους όπου φιλοξενείται η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας στην ισπανική πρωτεύουσα.
Νωρίτερα, η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών An Linde δήλωσε ότι οι συνομιλίες της Σουηδίας με την Τουρκία σχετικά με το ΝΑΤΟ σημείωσαν πρόοδο, ενώ ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niivisto υποστήριξε πως υπάρχει πλέον κάπως περισσότερη αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα στη χώρα του και την Τουρκία.
Οι διαπραγματεύσεις με στόχο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σημείωσαν πρόοδο και μια λύση μπορεί να υπάρξει κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη, δήλωσε η σουηδή υπουργός Εξωτερικών An Linde.
«Είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να συμβεί σήμερα κάτι θετικό, όμως μπορεί επίσης να χρειαστεί περισσότερος χρόνος», δήλωσε η Λίντε στην εφημερίδα Svenska Dagbladet. «Στην περίπτωση αυτή, θα δείξουμε υπομονή και θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες ακόμη και μετά τη σύνοδο κορυφής», πρόσθεσε η υπουργός.
Εξάλλου, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο ανέφερε πως υπάρχει τώρα κάπως περισσότερη αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα στη Φινλανδία και την Τουρκία.
Ο Niivisto πρόσθεσε πως δεν είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος όσον αφορά το αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, στην οποία αντιδρά ο Erdogan.
«Η γενική άποψη είναι ότι οι συνομιλίες πήγαν κάπως καλύτερα, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανόηση αυξήθηκε κάπως και στις δύο πλευρές», δήλωσε ο φινλανδός πρόεδρος στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις συνομιλίες ανάμεσα σε διπλωμάτες πριν από τη συνάντηση του ίδιου με τον Ερντογάν, που είναι προγραμματισμένη για αργότερα σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης