Τελευταία Νέα
Ενέργεια

IEA: Η Ευρώπη να πρέπει να περιορίσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 30% αν κλείσει η Ρωσία τη στρόφιγγα

IEA: Η Ευρώπη να πρέπει να περιορίσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 30% αν κλείσει η Ρωσία τη στρόφιγγα
Αν η Μόσχα αποφασίσει να διακόψει εντελώς τις ροές, οι εκτεταμένες διακοπές στην Ευρωπη θα γίνουν αναπόφευκτες και οι ηγέτες θα πρέπει να προετοιμαστούν γι' αυτό το σενάριο, τόνισε ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρώπη θα χρειαστεί να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου έως και 30% έως τα μέσα Φεβρουαρίου, εάν σταματήσουν οι ροές από τη Ρωσία, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Σύμφωνα με τον Fatih Birol, εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), εάν η Μόσχα αποφασίσει να διακόψει εντελώς τις ροές, οι εκτεταμένες διακοπές στην Ευρωπη θα γίνουν αναπόφευκτες και οι ηγέτες θα πρέπει να προετοιμαστούν γι' αυτό το σενάριο.
«Ανάλογα και με το χρονοδιάγραμμα, μια πλήρης διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να πέσουν πριν από τον χειμώνα πολύ κάτω από το μέσο όρο τα επίπεδα των αποθεμάτων, αφήνοντας την ΕΕ σε πολύ ευάλωτη θέση», είπε ο Birol.
«Με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα απέκλεια την πλήρη διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη».
Η Ευρώπη προσπαθεί να ενισχύσει τις προμήθειες φυσικού αερίου για να γεμίσει τις αποθήκες της ενόψει χειμώνα. Αυτό όμως μοιάζει πιο δύσκολο, αφού η Μόσχα στις αρχές του μήνα μείωσε τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία κατά 60%, επικαλούμενη τεχνικά ζητήματα. Η δυνατότητα εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν η Ρωσία τερματίσει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου στην περιοχή τις επόμενες εβδομάδες.
Οι προβλέψεις της Ένωσης δείχνουν ότι, ενώ τα ποσοστά πλήρωσης αποθηκευτικών χώρων βρίσκονται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για να φτάσουν το 90% έως την 1η Νοεμβρίου, μια διακοπή προμηθειών θα έριχνε αυτό το ποσοστό κάτω από το 75%.
Κάτι τέτοιο θα σήμαινε σημαντικά υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Birol.
Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου έχουν ήδη υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία του ICE Endex.

Η Ευρώπη θα πρέπει από τώρα να επικεντρωθεί στη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου από τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα αποθηκευτούν όσο το δυνατόν περισσότερες ποσότητες, πρόσθεσε ο Birol.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, βρίσκει τρόπους να δώσει κίνητρα στη βιομηχανία για να χρησιμοποιεί λιγότερο αέριο, καταλήγει το Bloomberg. Η χώρα σχεδιάζει να εισαγάγει σύντομα ένα σύστημα ανταμοιβής της εξοικονόμησης καυσίμου από πλευράς βιομηχανικώς καταναλωτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης