Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έρχεται οικονομικό ατύχημα για την ΔΕΗ και τα νομικά τεχνάσματα Στάσση

Έρχεται οικονομικό ατύχημα για την ΔΕΗ και τα νομικά τεχνάσματα Στάσση
Ο Άρειος Πάγος απέρριψε πανηγυρικά το αίτημα της ΔΕΗ διότι οι συλλογικές αγωγές κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στα Πρωτοδικεία της χώρας, εκπληρώνουν στο ακέραιο τη διαφάνεια όπως και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Σχετικά Άρθρα

Απέτυχε το νομικό τέχνασμα του Γιώργου Στάσση να βάλλει στον «πάγο» τη νομική διάσταση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής με την απόφαση του Αρείου Πάγου να απορρίπτει το αίτημα για πιλοτική δίκη και να επιστρέφει την υπόθεση στο Πρωτοδικείο Αθηνών για ουσιαστική συζήτηση που θα γίνει την Τετάρτη 6 Ιουλίου.
Ο Άρειος Πάγος απέρριψε πανηγυρικά το αίτημα της ΔΕΗ διότι οι συλλογικές αγωγές κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στα Πρωτοδικεία της χώρας , εκπληρώνουν στο ακέραιο τη διαφάνεια όπως και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Από την πλευρά τους οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τα δικά τους κριτήρια οδήγησαν την τιμή της μετοχής στα 5,15 ευρώ σημειώνοντας νέο χαμηλό δώδεκα μηνών.
Η ΔΕΗ κρέμεται από μία νομική κλωστή
Η επιχείρηση αναμένεται να περάσει από συμπληγάδες εξαιτίας των στρατηγικών λαθών του Γιώργου Στάσση που από τη μία στιγμή στην άλλη πιθανόν από το αγαπημένο golden boy του Μεγάρου Μαξίμου να γίνε ι ο «αποδιοπομπαίος τράγος».

Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής για τη ΔΕΗ στο Πρωτοδικείο Αθηνών μπορεί να είναι αρχή για το ξήλωμα του πουλόβερ για τη διοίκηση όταν μάλιστα το κλίμα επιβαρύνεται πιο πολύ μετά και την κυβερνητική απόφαση να νομοθετήσει την κατάργησή της από τα τιμολόγια ρεύματος από την 1 Αυγούστου.
Με μία απόφαση του ΔΣ άλλαξε τα συμβόλαια μονομερώς

Όμως η επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τη ΔΕΗ από τον Αύγουστο του 1011 έχει πολλά νομικά κενά σύμφωνα με νομικούς κύκλους διότι με μία απόφαση του διοικητικού συμβουλίου δεν μπορεί να κατοχυρώσει νομικά την αναγκαιότητα διμερών συμβολαίων ανάμεσα στην επιχείρηση και του καταναλωτή.
Τα δύσκολα είναι μπροστά για τη ΔΕΗ και με το νέο καθεστώς τιμολόγησης της Kwh, οι δυσκολίες θα εμφανιστούν στις 10 Ιουλίου όταν όλες οι προμηθεύτριες εταιρείες ενέργειας θα πρέπει να αναγράφουν στις ιστοσελίδες τους την τιμή της Kwh με την οποία θα χρεώνουν τους καταναλωτές .
Η συλλογική αγωγή και η απόρριψή του αιτήματος για πιλοτική δίκη από τον Άρειο Πάγο μπορεί να αποτυπωθούν στην τιμή που θα προτείνει η ΔΕΗ διότι οι αβεβαιότητες για τη εταιρεία μεγιστοποιούνται και κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της συζήτηση όπως και την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Το νέο μοντέλο τιμολόγησης για τους παραγωγούς ενέργειας θίγουν εν μέρει την παραγωγή και κυρίως τη ΔΕΗ, η οποία μέχρι σήμερα εισπράττει για τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές της μονάδες την τελική τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Για σήμερα η τιμή της Mwh διαμορφώθηκε στα 306,68 ευρώ σημειώνοντας πτώση 16,06% Ωστόσο η ΔΕΗ πληρώθηκε για τις Mwh που έδωσε στο σύστημα προς 306 ευρώ για τους λιγνίτες και τις υδροηλεκτρικές μονάδες όταν το κόστος είναι είναι στα 150 και 3 ευρώ αντίστοιχα.
Πώς θα χάνονται τα εκατομμύρια από τη ΔΕΗ
Από τις αρχές Ιουλίου η ΔΕΗ θα χάνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε μέρα αφού το ΥΠΕΝ θα βάλει πλαφόν στην χονδρική τιμή των παραγωγών και τα επιπλέον έσοδα θα πηγαίνουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και όχι στα ταμεία των εταιρειών.
Η ΔΕΗ πλέον δείχνει αρκετά ευάλωτη έναντι του ανταγωνισμού και δεν θα είναι σε θέση να κρατήσει χαμηλά την τιμή της Mwh όταν μάλιστα οι ποσοστιαίες διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής τιμής είναι έως 30% από τη μία μέρα στην άλλη.
Οι προτεινόμενες τιμές της ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα ανεβάζουν τον πήχη αναφορικά με την τιμή της Mwh με συνέπεια να συμπαρασύρει όλη την αγορά προς τα πάνω.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης