Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εξετάζεται κούρεμα 50% από το 2023 στο Τέλος επιτηδεύματος - Τι υποστηρίζει η Κομισιόν

Εξετάζεται κούρεμα 50% από το 2023 στο Τέλος επιτηδεύματος - Τι υποστηρίζει η Κομισιόν
Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος που θα προκαλέσει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος εκτιμάται στα 350 εκατ. ευρώ

Σχέδιο για σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με κούρεμα έως 50% από τον επόμενο χρόνο εξετάζει η κυβέρνηση ακολουθώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το μέτρο που περνά από το φίλτρο του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου αναμένεται να ελαφρύνει 650.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που σήμερα καταβάλουν ποσά από 400 έως 1.000 ευρώ για τέλος επιτηδεύματος.

Το κόστος για τα κρατικά ταμεία υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ, ποσό που θεωρείται διαχειρίσιμο και η εισήγηση από το οικονομικό επιτελείο είναι να ενσωματωθεί στο πακέτο με τις παρεμβάσεις που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ το οποίο θα διανθιστεί και με άλλες παροχές.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το φθινόπωρο στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του προϋπολογισμού τους επόμενους μήνες με το κλειδί να είναι ο τουρισμός, τη ταχύτητα της ανάπτυξης καθώς και από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρξουν το επόμενο έτος με βάση τη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ.

«Πιλότος» για το ύψος της μείωσης και τα κριτήρια αποτελεί η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία απαλλάσσονται πλήρως για τρία έτη από την καταβολή του τέλους οι καλλιτέχνες που έκλεισαν τα βιβλία την περίοδο της υγειονομικής κρίσης και προχωρούν σε νέα έναρξη δραστηριότητας έως τον Ιούνιο του 2023.
Παράλληλα το τέλος μειώνεται στα 400 από τα 650 ευρώ για τα έτη 2022, 2023 και 2024 για όλους τους καλλιτέχνες.

Σημειώνεται ότι προτροπές προς την κυβέρνηση για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έχει διατυπώσει η Κομισιόν στην τελευταία έκθεση για την 14η αξιολόγηση του ελληνιού προγράμματος.
Ειδικότερα τονίζεται ότι το συγκεκριμένο τέλος οδηγεί σε επιβαρύνσεις με πολύ υψηλούς πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές τις επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο και λειτουργεί ως φραγμός στην επιχειρηματικότητα καλώντας τις ελληνικές αρχές να επαναξιολογήσουν το νομοθετικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η επαναξιολόγηση του τέλους επιτηδεύματος, που δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στους επαγγελματίες, θα μπορούσε να βελτιώσει τη δομή των φορολογικών τους βαρών, να ενθαρρύνει τη φορολογική αυτοσυμμόρφωση και να υποστηρίξει τις επενδύσεις.
Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος που θα προκαλέσει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος εκτιμάται στα 350 εκατ. ευρώ.

Πάντως σε περίπτωση που το τέλος επιτηδεύματος μειωθεί οριζόντια κατά 50% το ετήσιο ποσό θα διαμορφωθεί:

  • σε 400 από 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
  • σε 500 από 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους
  • σε 325 από 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σε 325 ευρώ.
  • σε 300 από 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.
  • σε 200 από 400 ευρώ τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες καθώς και για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια» που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή με περισσότερα από 3 φυσικά ή νομικά πρόσωπα αλλά το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 φυσικό ή νομικό πρόσωπο και η έδρα τους βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
  • σε 250 από 500 ευρώ για τις παραπάνω κατηγορίες εφόσον η έδρα τους βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης