Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden: Tο αμερικανικό Κογκρέσο θα δώσει την έγκρισή του για την πώληση F-16 στην Τουρκία - Το ΝΑΤΟ πιο ενωμένο από ποτέ

Biden: Tο αμερικανικό Κογκρέσο θα δώσει την έγκρισή του για την πώληση F-16 στην Τουρκία - Το ΝΑΤΟ πιο ενωμένο από ποτέ
Την εκτίμηση ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα δώσει το πράσινο φως για την πώληση F-16 στην Τουρκία εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden

Την εκτίμηση ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα δώσει το πράσινο φως για την πώληση F-16 στην Τουρκία εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ολοκληρώνεται στη Μαδρίτη.
Ο κ. Βiden δήλωσε, πιο συγκεκριμένα, πως είπε στον Τούρκο ομόλογό του, Recep Tayyip Erdogan, ότι η Ουάσιγκτον θα έπρεπε, κατά την άποψή του, να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία.
Ο ίδιος υπογράμμισε ωστόσο πως για να γίνει αυτό θα πρέπει προηγουμένως το Κογκρέσο να δώσει την έγκρισή του.
Ο Biden είπε σε δημοσιογράφους από το βήμα συνέντευξης Τύπου κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ότι πιστεύει πως το Κογκρέσο θα εγκρίνει τελικώς την πώληση των F-16.
Το ΝΑΤΟ είναι πια, έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, περισσότερο ενωμένο από κάθε άλλη φορά, δήλωσε σήμερα από την ισπανική πρωτεύουσα ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός ηγέτης υπογράμμισε πως η Συμμαχία πρόκειται να υπερασπισθεί κάθε σπιθαμή νατοϊκού εδάφους.
Ο ίδιος προανήγγειλε επίσης την πρόθεση της Ουάσινγκτον να ανακοινώσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ρωσία πληρώνει πολύ βαρύ τίμημα για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Κατά τα λοιπά, ο κ. Βiden δήλωσε σήμερα από τη Μαδρίτη, κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, πως ο ίδιος έχει καλέσει τις χώρες του Κόλπου να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου, με φόντο τον περιορισμό των εισαγωγών ρωσικής ενέργειας από τη Δύση που έχει δρομολογηθεί στο πλαίσιο των κυρώσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

«Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο παρά ποτέ»

Tο ΝΑΤΟ είναι περισσότερο ενωμένο από ποτέ μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε από την Μαδρίτη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden.
Η Συμμαχία θα υπερασπισθεί κάθε σπιθαμή νατοϊκού εδάφους, προειδοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προανήγγειλε επίσης την πρόθεση της Ουάσινγκτον να ανακοινώσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ κινητοποιούν τον κόσμο να συνταχθεί στο πλευρό της Ουκρανίας.
Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Ρωσία πληρώνει πολύ βαρύ τίμημα για την εισβολή της στην Ουκρανία. 

H ανακοίνωση

Χτες (29 Ιουνίου), ο Λευκός Οίκος, στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τα όσα συζητήθηκαν κατ' ιδίαν στην συνάντηση Biden – Erdogan που διήρκεσε μία ώρα, ανέφερε την ανάγκη διατήρησης σταθερότητας στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση ανέφερε:
«Ο Πρόεδρος Joseph Biden Junior συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ο Πρόεδρος Biden χαιρέτισε τη σύναψη τριμερούς συμφωνίας από την Τουρκία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που άνοιξε το δρόμο για τους Συμμάχους να τους καλέσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς και τη σημασία της άρσης των ρωσικών εμποδίων στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.
Μίλησαν επίσης για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία.
Ο Πρόεδρος Biden επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία συνεχών στενών διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεών μας.»
Πάντως, μετά τη συνάντηση, από την τουρκική πλευρά, σε επίπεδο διαρροών,αναφερόταν ότι ο Erdogan έθεσε το θέμα των πολεμικών αεροσκαφών και ότι έλαβε μάλιστα και διαβεβαίωση από τον Μπάιντεν ότι θα προσπαθήσει να περάσει το αίτημα του από το Κογκρέσο.
Συγκεκριμένα, Τούρκοι δημοσιογράφοι επικαλούμενοι πηγές που παρακολούθησαν τη συνάντηση, αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε χαρακτηριστικά στον Ερντογάν ότι «Μόλις προσγειωθώ στην Ουάσιγκτον, θα εργαστώ για να επιλύσω το ζήτημα των F-16» «Θα κάνω μια προσπάθεια να περάσει το Κογκρέσο».  

Ελληνοαμερικανοί ρεπουμπλικάνοι βουλευτές: «Σοκαριστικό» το «ναι» στην Τουρκία για τα F-16

Αντιμέτωπος με την έντονη δυσαρέσκια Ελληνοαμερικανών ρεπουμπλικανών βουλευτών βρέθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden, αναφορικά με το «ναι» που είπε στο αίτημα του Erdogan για την αγορά των εκσυγχρονισμένων F-16 από την Τουρκία.
Ο Joe Biden δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ότι είναι θετικός στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι θέμα που πρέπει να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο.
Στη συνομιλία του με τον Erdogan μάλιστα, όπως ο ίδιος δήλωσε, τόνισε την αισιοδοξία του ότι το Κογκρέσο θα λάβει θετική απόφαση.
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, οι ρεπουμπλικανοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκης, εξέδωσαν σκληρή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν:
«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Biden υποστήριξε την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, ενώ είχε ακούσει πρόσφατα από πρώτο χέρι τις ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει το θέμα της συνεχιζόμενης επιθετικότητας και των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε πώληση στην Τουρκία θα είχε ως αποτέλεσμα τον περαιτέρω εκφοβισμό χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.
Παραμένουμε σταθερά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας στους συναδέλφους μας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο δεσμός μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι στενότερος από ποτέ και εναπόκειται στο Κογκρέσο να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος ενάντια σε κάθε είδους επιθετικότητα, είτε αυτή προέρχεται από έναν αντίπαλο όπως η Ρωσία είτε από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία που συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης