Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το Υπερταμείο ψάχνει 28.000 καταπατητές εκτάσεων γης του Δημοσίου

Το Υπερταμείο ψάχνει 28.000 καταπατητές εκτάσεων γης του Δημοσίου
Ο μνημονιακός Οργανισμός που έγινε επι ΣΥΡΙΖΑ, εισέρχεται σε ράγες αξιοποίησής με τον κ Δημητριάδη να του δίνει και επενδυτικές προοπτικές με συνεργασία Fund του εξωτερικού
Σχετικά Άρθρα

Σε τροχιά «ανοικοδόμησης» εισέρχεται το Υπερ Ταμείο με το διευθύνοντα σύμβουλο κ Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος να σημειωθεί ανέλαβε καθήκοντα τον Φεβρουάριο του 2021 μετά από ένα χρόνο έφερε σχέδιο αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου με τη συνολική του αξία να αποτιμάται στα 6 δισ. ευρώ.
Ο μνημονιακός Οργανισμός που έγινε επι ΣΥΡΙΖΑ, εισέρχεται σε ράγες αξιοποίησής με τον κ Δημητριάδη να του δίνει και επενδυτικές προοπτικές με συνεργασία Fund του εξωτερικού , και αναμένεται λειτουργήσει στα πρότυπα αντίστοιχων οργανισμών ευρωπαϊκών χωρών που δεν υποχρεώθηκαν να τους θέσουν σε εφαρμογή όπως συνέβη στην Ελλάδα.
Ωστόσο η ενημέρωση της διοίκησης του Υπερ Ταμείου προς τους δημοσιογράφους αποκάλυψε ότι η ΕΤΑΔ που διαχειρίζεται περίπου 80.000 ακίνητα έχει εντοπίσει 28.000 καταπατημένες εκτάσεις γης και όχι ακίνητα.
Το υπουργείο Οικονομικών μετά από 20 χρόνια θα επιδιώξει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να περιορίσει τα δικαιώματα των καταπατητών που τις τελευταίες δεκαετίες έμειναν στο απυρόβλητο.
Η διοίκηση του Υπέρ Ταμείου το ερχόμενο Φθινόπωρο αναμένεται να θέσει διαδικασίες για την αξιοποίηση τουλάχιστον 16.000 ακινήτων βάζοντας αρχικά ως δείγμα 1000 ακίνητα από τις όλες τις κατηγορίες για να προσδιοριστούν, να αποτιμηθούν και για να έρθει στη συνέχεια ο τρόπος αποτύπωσης για την αξιοποίησή τους.

Ενεργότερος ρόλος

Ανάμεσα στα άλλα θέματα που άνοιξε η διοίκηση ήταν ότι θα έχει πιο ενεργό ρόλο με τις διοικήσεις των θυγατρικών της όπως είναι η ΔΕΗ, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ , το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, οι αστικές συγκοινωνίες Αθηνών , οι Ελληνικές Αλυκές τα ΕΛΤΑ και άλλες εταιρείες με βασικό μέτοχο το κράτος.
Η πιο ενεργή εποπτεία όπως είπε ο κ Δημητριάδης θα φέρει την ενίσχυση κατά 15% στην αξία του συνολικού χαρτοφυλακίου τα επόμενα τρία χρόνια και προσδοκά στην είσπραξη των μερισμάτων του Δημοσίου να αυξηθούν κατά 60% .
Όμως οι στόχοι που έθεσε το Υπέρ Ταμείο έβαλαν σε εγρήγορση το ακροατήριο των δημοσιογράφων αφού τέθηκε το εύλογο ερώτημα αν υπάρχει σχέδιο αύξησης των τιμολογίων των εταιρειών που χαρακτηρίζονται ως Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας όπως είναι της ύδρευσης και των αστικών συγκοινωνιών.
Ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε ότι δεν εμπίπτει στην δική του αρμοδιότητα οι μεταβολές των τιμολογίων , σημειώνοντας ότι η υπεραξία όπως και η ενίσχυση των μερισμάτων θα προέλθουν από άλλες δραστηριότητες.
Αίσθηση όμως προκάλεσε το γεγονός ότι το Υπερ Ταμείο δεν γνώριζε ότι η ΔΕΗ έχει χάσει τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου μετά την υποχώρηση του ποσοστού του Δημοσίου στο 34% από 51% που ήταν πριν την ΑΜΚ των 9 ευρώ ανά μετοχή της επιχείρησης .
Η αγορά θεωρεί βέβαιο ότι στο ενδεχόμενο να βγει στην ελεύθερη αγορά για χρηματοδότηση θα αποτιμηθεί ως ιδιωτική εταιρεία και πολύ πιθανόν να επιβαρυνθεί με υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με το παρελθόν που είχε τις κρατικές εγγυήσεις.
Ο κ Δημητριάδης ανέφερε την υψηλή ρευστότητα που διαθέτει η ΔΕΗ αλλά δεν ήταν σε θέση να μας πει το ύψος των επισφαλών απαιτήσεών όπως και το ύψος των μηνιαίων λογαριασμών που δεν εξοφλούνται. Τέλος να σημειωθεί ότι το Υπέρ Ταμείο έχει ως πρώτη προτεραιότητα την αξιοποίηση ακινήτων που προσδοκά να του αποφέρουν έως 1 δις ευρώ στα ταμεία.

Νικος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης