Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ομόλογα: Κινήσεις θα αναμείνει ο SRB από τις ελληνικές τράπεζες - Δεν τίθεται ζήτημα αναβολής στις εκδόσεις MREL

Ομόλογα: Κινήσεις θα αναμείνει ο SRB από τις ελληνικές τράπεζες - Δεν τίθεται ζήτημα αναβολής στις εκδόσεις MREL
Tα όρια που θέτει ο επόπτης SRB παραμένουν για τις ελληνικές τράπεζες ως προς τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (ΜREL)
Σχετικά Άρθρα

Ενώ οι αγορές ομολόγων και οι διαχειριστές κεφαλαίων οδεύουν προς... τις καλοκαιρινές διακοπές καθώς απομένει ένα ανοικτό διάστημα μόνο για 1-2 εβδομάδες, το ακριβό κόστος δανεισμού και οι συνθήκες στις αγορές καθιστούν απαγορευτική οποιαδήποτε έξοδο.
Ωστόσο, τα όρια που θέτει ο επόπτης SRB παραμένουν για τις ελληνικές τράπεζες ως προς τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (ΜREL).
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη της αγοράς ομολόγων, δεν τίθεται ζήτημα αναβολής καθώς και ο επόπτης έχει τους δικούς του περιορισμούς, συνεπώς αναμένει κινήσεις καλής θέλησης από τις τράπεζες, όπως συνέβη τον περασμένο μήνα (Ιούνιος) με την έξοδο της Eurobank η οποία ήταν και η μοναδική για το 2022.
Υπενθυμίζεται ότι, η Eurobank εξέδωσε έκδοση senior preferred 500 εκατ. ευρώ, λήξεως 2025 με κουπόνι 4,375%.
Σήμερα, το συγκεκριμένο ομόλογο κινείται στο 97,22 μονάδες βάσης, της ονομαστικής τιμής με μια απόδοση στην λήξη 5,30%.
Η Eurobank δεν προτίθεται να προσφύγει σε νέα έκδοση για το 2022 εκτός εάν αλλάξουν οι παράμετροι, δηλαδή να αυξηθούν τα δάνεια ώστε να απαιτούνται νέα κεφάλαια για να εκπληρώνονται οι υποχρεώσεις.

Yψηλές και ελκυστικές αποδόσεις

Οι αποδόσεις που προσφέρουν, όμως, τα τραπεζικά ομόλογα, αλλά και τα ομόλογα που διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα είναι ελκυστικές.
Το ομόλογο της Alpha bank, ύψους 500 εκατ. ευρώ, λήξεως 2031 με κουπόνι 5,5% κινείται στο 78,53% της ονομαστικής τιμής και η απόδοση στην λήξη φθάνει το 7,88%. Ανάλογη υψηλή απόδοση διαθέτει και το ομόλογο λήξεως 2031, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 4,25% και τιμή στο 81,10% της ονομαστικής τιμής, δηλαδή μια απόδοση στην λήξη 6,61%.
Το ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας λήξεως 2029, με κουπόνι 8,25% και τιμή 93,74% της ονομαστικής διαθέτει απόδοση 9,14 % στην λήξη.
Με απόδοση 5,68% στην λήξη κινείται και το έτερο ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας λήξεως 2026 καθώς έχει τιμή 88.28% της ονομαστικής.
Aπόδοση 7,78% δίνει στην λήξη και το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς (λήξη 2027) με τιμή που κινείται στο 80,27 της ονομαστικής τιμής.
Σε ό,τι αφορά πάντως τις αποδόσεις ομολόγων που διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του υπεύθυνου ομολόγων της Capital Group, οι τιμές στις αγορές ομολόγων, θα επανέλθουν αργά, αλλά σταθερά τα επόμενα 1-2 χρόνια και “παρά την πτώση των τιμών στήν λήξη των ομολόγων παίρνεις το κεφάλαιο πίσω συν τούς τόκους”, όπως πρόσθεσε.

Το ομόλογο της Lamda

Eν τω μεταξύ, η Lamda Development αποφάσισε την έκδοση πράσινου ομολόγου επταετούς ομολόγου με σκοπό την άντληση κεφαλαίων 200 230 εκατ. ευρώ Με βάση το επταετές διατραπεζικό επιτόκιο 2% και το spread της Lamda το τελικό επιτόκιο θα ξεκινούσε στο 5%, αν ο εκδότης και οι ανάδοχοι επιδιώκουν ένα επιτόκιο 4,1 -4,2%.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης