Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πρόταση των G7 να βάλουν όριο στην ανώτατη τιμή του ρωσικού πετρελαίου είναι γελοία…αλλά το σχέδιο είναι εφιαλτικό

Η πρόταση των G7 να βάλουν όριο στην ανώτατη τιμή του ρωσικού πετρελαίου είναι γελοία…αλλά το σχέδιο είναι εφιαλτικό

Το σχέδιο της G-7 είναι να επιβάλει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο μέσω παρεμβάσεων στην ναυτιλία, των τραπεζών και της ασφάλισης πετρελαίου... αλλά με μια λέξη η πρόταση αυτή είναι γελοία…

Ο Biden ο αμερικανός Πρόεδρος που καταρρέει δημοσκοπικά και τα ποσοστά αποδοκιμασίας να φθάνουν σε επίπεδα ρεκόρ, με τις θετικές ψήφους στο 40% και τις αρνητικές στο 59% (Rasmussen) ή ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων 56,2% αρνητικές ψήφους με 39% θετικές ψήφους μαζί με τους G7… παρουσίασαν μια πρόταση για να πλήξουν την Ρωσία…

Ανακοίνωσαν σχέδια για απαγόρευση της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου που πωλείται πάνω από μια ορισμένη τιμή, με στόχο να πλήξουν οικονομικά και ενεργειακά την Ρωσία, ώστε να τερματίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
«Υπάρχει μόνο μία διέξοδος: ο Putin ο ρώσος Πρόεδρος να αποδεχθεί ότι τα σχέδιά του στην Ουκρανία δεν θα πετύχουν», δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz.

Το σχέδιο της G-7 είναι να επιβάλει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο μέσω παρεμβάσεων στην ναυτιλία, των τραπεζών και της ασφάλισης πετρελαίου.

Η πρόταση με μια λέξη χρακτηρίζεται… γελοία…

Ο Ρώσος πρόεδρος Putin προφανώς και θα σαμποτάρει το ανώτατο όριο τιμών.
Πιθανότατα θα μείωνε τις πωλήσεις πετρελαίου από την αγορά της Δύσης με τον ίδιο τρόπο που περιορίζει το φυσικό αέριο από την Ευρώπη, αυξάνοντας έτσι τις τιμές.
Στη συνέχεια, ο Putin θα πουλούσε πετρέλαιο σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία με έκπτωση 30%-40%, όπως έκανε ήδη με το φυσικό αέριο ή και μεγαλύτερη.
Η Ρωσία παράγει πετρέλαιο σε τιμή μόλις 3-4 δολάρια το βαρέλι και οι ρωσικές εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν με τις τιμές του πετρελαίου στα 25-30 δολάρια το βαρέλι.
Και ενώ είναι αλήθεια ότι υπάρχει σχεδόν μονοπώλιο στη ναυτιλιακή ασφάλιση, η Ρωσία έχει δημιουργήσει εναλλακτικές σε αυτό.

Ούτε η Κίνα ούτε η Ινδία θα συμφωνήσουν στο ανώτατο όριο τιμής εκτός εάν τα κράτη της G-7 επιβάλουν αυστηρές «δευτερεύουσες κυρώσεις» εναντίον τους, οι οποίες θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε έναν αμοιβαία καταστροφικό εμπορικό πόλεμο. Αλλά ακόμα κι αν συμμορφώνονταν επισήμως, η Κίνα και η Ινδία θα μπορούσαν εύκολα να παραπλανήσουν τις ΗΠΑ.

«Ένα ανώτατο όριο τιμής στο πετρέλαιο δεν θα λειτουργήσει ποτέ»...

«Κάθε διυλιστήριο πετρελαίου θα διαμορφώσει ένα ανώτατο όριο τιμής….
Η Ινδία και η Κίνα… θα παραπλανήσουν τον κόσμο και θα πληρώσουν πάνω από το ανώτατο όριο και θα κερδίσουν.
Κανείς δεν θα ξέρει τι ακριβώς πλήρωσαν.
Η Ρωσία για μια ακόμη φορά θα βρεθεί με περισσότερα έσοδα».

Οι υπερασπιστές της πρότασης για το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου επισημαίνουν ότι ένας παρόμοιος μηχανισμός ανώτατου ορίου στιες τιμές του πετρελαίου χρησιμοποιήθηκε επί εποχής Clinton που οδήγησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να επιβάλει στο Ιράκ το 1995, ως μέρος του προγράμματος του ΟΗΕ «πετρέλαιο αντί τροφής», το οποίο επέτρεψε στο Ιράκ να πουλήσει πετρέλαιο με αντάλλαγμα τρόφιμα και φάρμακα.
Είχε σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες του ιρακινού λαού, αποτρέποντας ταυτόχρονα τον τότε πρόεδρο του Ιράκ, Saddam Hussein, να αυξήσει τις στρατιωτικές του δυνατότητες.

Οι αγοραστές πετρελαίου τοποθετούν χρήματα σε λογαριασμό μεσεγγύησης που διαχειρίζεται μια ιδιωτική τράπεζα.
Κάποια από τα χρήματα αυτά δόθηκαν στη συνέχεια στο Ιράκ, μερικά για πολεμικές αποζημιώσεις στο Κουβέιτ και μερικά για επιχειρήσεις του ΟΗΕ.

Αλλά το σύστημα πετρελαίου για τροφή στο Ιράκ εξελίχθηκε σε ένα σύστημα διαφθοράς.
Και ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν ενωμένο απέναντι στο Ιράκ, σήμερα είναι διχασμένο για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Κίνα, η Ινδία και άλλα 33 κράτη αρνούνται να καταδικάσουν τη ρωσική εισβολή και η Κίνα και η Ινδία είναι, όπως σημειώθηκε, οι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου με μεγάλη έκπτωση.

Η απάντηση της Ρωσίας στις δυτικές οικονομικές κυρώσεις είναι περαιτέρω απόδειξη ότι το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Ο Biden ο αμερικανός Πρόεδρος τον Μάρτιο 2022 είπε ότι οι κυρώσεις «συντρίβουν τη ρωσική οικονομία» και ότι «το ρούβλι θα μετατραπεί σε συντρίμμια».
Ωστόσο, οι υψηλές τιμές ενέργειας σημαίνουν ότι η Ρωσία κερδίζει περισσότερα χρήματα από ποτέ, το ρούβλι βρίσκεται σε υψηλό επταετίας έναντι του δολαρίου 1 δολάριο ισοδυναμεί με 54 ρούβλια ενώ η συναλλαγματική ισοτιμία είχε φθάσει στο 1 δολάριο προς 152 ρούβλια.
Επίσης η Κίνα επωφελείται από το φθηνό… ρωσικό πετρέλαιο.
Ως εκ τούτου, οι απόπειρες απαγορεύσεων στο ρωσικό πετρέλαιο είναι απόδειξη ότι η ιδέα να επιβληθεί ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου του G-7 θα αποτύχει.
Ο Putin απλώς θα μείωνε τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου για να τιμωρήσει την Δύση και ταυτόχρονα θα πυροδοτούσε τις τιμές του πετρελαίου.

«Είναι ένα εφιαλτικό σενάριο»

Η απάντηση στην πρόταση επιβολής ανώτατης τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο από την ομάδα των G-7 των 7 πλουσιότερων κρατών στον κόσμο… αποδοκιμάστηκε, ακόμη και από οικονομολόγους φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση Biden και ορισμένους ηγέτες της G-7.
«Αυτή η πρόταση θα αποτύχει», ανέφερε ο επικεφαλής του Peterson Instituteγια τα Διεθνή Οικονομικά.
«Το G7 δεν θα μπορέσει να επιβάλει την πρόταση αυτή στην Ινδία και την Κίνα που θα αντεπιτεθούν μέχρι να επιτευχθεί λύση».
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Draghi ζήτησε μαζί με το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου να συμπεριληφθεί και ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου και ο Γάλλος πρόεδρος Macron πρότεινε ανώτατο όριο τιμής για όλο το πετρέλαιο, όχι μόνο για το ρωσικό πετρέλαιο.
«Οι ΗΠΑ», σημείωσε το Politico, «η οποία αρχικά πρότεινε το πιο αυστηρό ανώτατο όριο τιμών, απέρριψε την πρόταση της Γαλλίας».

Με άλλα λόγια, τα κράτη που αποτελούν τον G-7 διαφωνούν.
Το φθινόπωρο του 2021, οι ηγέτες των G-7 ισχυρίστηκαν ότι η κλιματική αλλαγή ήταν το πιο σημαντικό ζήτημα στον κόσμο, ζήτησαν να καταργηθούν σταδιακά οι κρατικές επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα και προσπάθησαν να απαγορεύσουν τα ορυκτά καύσιμα στα αφρικανικά έθνη.
Τώρα, οι χώρες της G-7 επιδοτούν την ενέργεια, παραιτούνται από τους ενεργειακούς φόρους και καίνε περισσότερο άνθρακα από ότι εδώ και χρόνια.
Τις τρεις δεκαετίες μετά από τον Ψυχρό Πόλεμο, οι ηγέτες των G-7 έχουν προαναγγείλει μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων που βασίζεται στις ελεύθερες αγορές χωρίς κρατικές παρεμβάσεις και την παγκοσμιοποίηση.
Τώρα, προτείνουν προκαθορισμό των τιμών δηλαδή παρέμβαση στις ελεύθερες αγορές και τη δημιουργία ενός δυτικού ενεργειακού καρτέλ.

Η ουσία είναι ότι δεν θα υπάρξει δυτικό ενεργειακό καρτέλ, ούτε καν ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας είναι πολύ παγκοσμιοποιημένες για να μπορέσει να λειτουργήσει ένα ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου.
Η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και τουλάχιστον 33 άλλα έθνη θα το παρακάμπτουν, και μόλις το έκαναν, η Δύση θα αναγκαζόταν να το εγκαταλείψει επίσης, δεδομένης της επίδρασης - σοκ που θα είχε στις δυτικές οικονομίες.
Πράγματι, η απόπειρα επιβολής ενός παγκόσμιου ανώτατου ορίου στην τιμή του πετρελαίου θα προκαλούσε όλεθρο.
«Οι πολιτικοί είναι πιθανό να εγκαταλείψουν αθόρυβα την ιδέα αφού συμφωνήσουν να διερευνήσουν την πρόταση».

Τι συμβαίνει, λοιπόν;
Γιατί ο Πρόεδρος Biden και η G-7 ωθούν τη Δύση όλο και πιο κοντά σε ένα «εφιαλτικό σενάριο» ελλείψεων ενέργειας και ύφεσης;

Μήπως γιατί η Μεγάλη Επαναφορά ή Great Reset πλησιάζει...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης