Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Coface: Ύφεση για την αποφυγή στασιμοπληθωρισμού; Η παγκόσμια οικονομία σε σταυροδρόμι

Coface: Ύφεση για την αποφυγή στασιμοπληθωρισμού;  Η παγκόσμια οικονομία σε σταυροδρόμι
H Coface αναθεώρησε αρνητικά τις αξιολογήσεις 19 χωρών, 16 εκ των οποίων στην Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα
Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, μπορούμε να βγάλουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα: Η σύγκρουση, η οποία φαίνεται πως θα διαρκέσει σημαντικά, έχει ήδη διαταράξει την παγκόσμια γεωοικονομική ισορροπία. Βραχυπρόθεσμα, ο πόλεμος εντείνει την κόπωση σε ένα παραγωγικό σύστημα το οποίο είναι ήδη με βλάβες από τα δύο χρόνια της πανδημίας και αυξάνει την πιθανότητα μιας ανώμαλης προσγείωσης για την παγκόσμια οικονομία. Η οποία, ενώ φαινόταν να απειλείται από το στασιμοπληθωρισμό μέχρι πριν μερικές εβδομάδες, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τον καλπάζοντα πληθωρισμό, γεγονός που έχει ανακινήσει την πιθανότητα μιας ύφεσης, ειδικά για τις αναπτυγμένες οικονομίες.
Σε αυτό το πολύπλοκο περιβάλλον, η Coface αναθεώρησε αρνητικά τις αξιολογήσεις 19 χωρών, 16 εκ των οποίων στην Ευρώπη, όπως: Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο – ενώ προέβη μόνο σε δύο θετικές αναθεωρήσεις (Βραζιλία και Αγκόλα).
Σε κλαδικό επίπεδο, ο αριθμός των αρνητικών αναθεωρήσεων (76 συνολικά σε αντίθεση με 9 θετικές) επισημαίνει την έκταση των επανειλημμένων σοκ σε όλους τους κλάδους, τόσο στην ενέργεια (πετρελαϊκά, μεταλλουργία, χαρτί κλπ) αλλά και στους εξαρτώμενους από τους πιστωτικούς κύκλους (κατασκευές).
Καθώς ο ορίζοντας σκοτεινιάζει, οι προοπτικές είναι υφεσιακές και κανένα σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η επιβράδυνση και ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού διαπιστώνονται ξεκάθαρα.

Οι αριθμοί του πρώτου τριμήνου ήταν κάτω από τις προσδοκίες στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. Επιπροσθέτως, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε αναιμικά για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ στη Γαλλία διαπιστώθηκε ύφεση -0.2%. Αυτό οφείλεται στην πτώση της κατανάλωσης σε συνδυασμό με την μειωμένη αγοραστική δύναμη. Οι δραστηριότητες σημείωσαν πτώση και στις ΗΠΑ, πληττόμενες από το εξαγωγικό εμπόριο και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο μεταποιητικός κλάδος στο να αναπληρώσει τα αποθέματά του. Τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά καθώς οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Η πίεση στις τιμές των προϊόντων συσσωρεύεται

Παρά το γεγονός της πρόσφατης σταθεροποίησης στις τιμές των προϊόντων, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Για παράδειγμα, οι τιμές του πετρελαίου δεν έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 98$ από την έναρξη του πολέμου, καθώς οι φόβοι για ελλείψεις παραμένουν σημαντικοί.
Η συγκυρία ευνοεί τους εξαγωγείς προϊόντων, και ιδιαίτερα τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Οι μόνες δύο θετικές αναθεωρήσεις της Coface αφορούν στη Βραζιλία και την Αγκόλα, και από τις κλαδικές, αφορούν κυρίως στις χώρες που παράγουν ενέργεια. Με αρνητική αναθεώρηση χαρακτηρίστηκε ο κλάδος της ενέργειας σε χώρες όπου οι εταιρείες βρίσκονται στα τελευταία στάδια της εφοδιαστικής ενεργειακής αλυσίδας (κυρίως στην Ευρώπη).
Τέλος, είναι πιθανό πως οι εταιρείες που δεν έχουν μεταβιβάσει πλήρως την αύξηση της παραγωγής στις τιμές πώλησης θα προχωρήσουν σε περαιτέρω μετακυλήσεις. Έτσι, οι αυξήσεις των τιμών θα συνεχιστούν, ειδικά σε κλάδους όπου η κοστολόγηση των προϊόντων παίζει σημαντικό ρόλο. Αυτό αφορά στον φαρμακευτικό κλάδο, όπου ένας μικρός αριθμός εταιρειών κυριαρχεί, και έχει επισημανθεί ως ο μόνος κλάδος χαμηλού κινδύνου στις κατηγοριοποιήσεις του βαρομέτρου μας.

«Νεφελώδες» προβλέπεται και το 2023

Με την οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση να δυσχεραίνει, η Coface έχει χαμηλώσει τις αξιολογήσεις κινδύνου για 16 χώρες της Ευρώπης, περιλαμβανομένων όλων των μεγάλων οικονομιών – με εξαίρεση την Ιταλία που είχε ήδη την αξιολόγηση Α4.
Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μια σημαντική μείωση της δραστηριότητας για τους επόμενους 18 μήνες, επιτρέποντας στον πληθωρισμό να μειωθεί σταδιακά. Οι προβλέψεις για ανάπτυξη είναι περιορισμένες, ειδικά για τις προηγμένες χώρες. Για την συγκράτηση του πληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες μπαίνουν στον πειρασμό να οδηγήσουν τις οικονομίες σε ύφεση, ελπίζοντας πως οι επιπτώσεις θα είναι πιο ήπιες μακροπρόθεσμα. Ο κίνδυνος που δεν μπορεί να αποκλειστεί, είναι πως η ζήτηση θα μειωθεί και ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, λόγω του υψηλού κόστους των πρώτων υλών, που θα παραμείνουν ψηλά εξ αιτίας των παρατεταμένων προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης