Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει η Ουκρανική άμυνα - Επιθετική προέλαση Ρώσων προς Slovyansk – Ουκρανικές βόμβες κατά στρατιωτικών στόχων στη Λευκορωσία

Καταρρέει η Ουκρανική άμυνα - Επιθετική προέλαση Ρώσων προς Slovyansk – Ουκρανικές βόμβες κατά στρατιωτικών στόχων στη Λευκορωσία
H νέα στρατηγική άλλαξε τις ισορροπίες και πλέον οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να κάμψουν την ουκρανική αντίσταση ενώ σε ορισμένες περιοχές η ουκρανική άμυνα έχει καταρρεύσει…
Σχετικά Άρθρα

(upd) Η Ουκρανική άμυνα καταρρέει καθώς η επιθετική ρωσική προέλαση στο Donetsk αφού το Luhansk ελέγχεται πλέον 100% από τις ρωσικές δυνάμεις… που έχουν αποκομίσει σημαντικά εδαφικά κέρδη…
Οι ρωσικές δυνάμεις μετά την αρχική φάση της εισβολής όπου σημείωσαν μεγάλες απώλειες σε τανκς και στρατιωτικό εξοπλισμό… άλλαξαν στρατηγική και πλέον πρώτα βομβαρδίζουν και μετά προελαύνουν.
Αυτή η νέα στρατηγική άλλαξε τις ισορροπίες και πλέον οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να κάμψουν την ουκρανική αντίσταση ενώ σε ορισμένες περιοχές η ουκρανική άμυνα έχει καταρρεύσει…

Ο πόλεμος θα παραταθεί…

Η Ρωσία θέτει όρους για την κινητοποίηση της ρωσικής οικονομίας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Ρωσία εισαγάγει «ειδικά μέτρα στον οικονομικό τομέα» υποχρεώνοντας τις ρωσικές επιχειρήσεις (ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας) να παρέχουν ρωσικές ειδικές στρατιωτικές και αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες.
Η τροπολογία θα απαγορεύει στις ρωσικές επιχειρήσεις να αρνούνται να δεχθούν κρατικές εντολές για ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και θα επιτρέψει στο Κρεμλίνο να αλλάξει τις συμβάσεις των εργαζομένων και τους όρους εργασίας, όπως εργασία την νύχτα ή τις ομοσπονδιακές αργίες.

Τι συμβαίνει με τον πυρηνικό σταθμό στην Zaporizhzhia

Οι ρωσικές αρχές σχεδιάζουν την ενσωμάτωση του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhia (NPP) απευθείας στο ρωσικό ενεργειακό σύστημα, σε αντίθεση με προηγούμενες ρωσικές δηλώσεις ότι το Zaporizhzhia NPP θα πωλούσε ηλεκτρική ενέργεια στην Ουκρανία. Η Olga Kosharna, ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας σε θέματα πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε στις 30 Ιουνίου ότι οι υπάλληλοι της Rosatom της Ρωσίας (Ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας) πήραν μέτρα στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia για πιθανή εκτροπή της ενέργειάς στο ρωσικό ενεργειακό δίκτυο.
Να σημειωθεί ότι ο πυρηνικός σταθμός της Zaporizhia είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα επιδιώκουν να εξασφαλίσουν φυσική πρόσβαση σε γραμμές μεταφοράς ενέργειας για να υποστηρίξουν την άμεση ροή ενέργειας από την Ουκρανία στη Ρωσία, κάτι που μπορεί να εξηγήσει ορισμένες από τις στρατιωτικές δραστηριότητες που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στα ρωσικά κατεχόμενα τμήματα της περιφέρειας Zaporizhia.
Οι ρωσικές αρχές είχαν επισημάνει ότι ενώ ο πυρηνικός σταθμός Zaporizhzhia θα λειτουργούσε για τη Ρωσία, θα συνέχιζε να πουλάει ενέργεια στην Ουκρανία…ωστόσο ο σχεδιασμός άλλαξε.

Κρεμλίνο προς Zelensky: Μόνο αν διαλυθεί ο ΟΗΕ θα αποκλειστεί η Ρωσία από το ΣΑ - Αποδεσμεύεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Σχολιάζοντας τις εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky να αφαιρεθεί από τη Ρωσία το καθεστώς μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Dmitri Polyanski είπε ότι αυτές οι δηλώσεις «δεν αντέχουν σε εξέταση».
«Φυσικά, όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι αυτό το σενάριο θα είναι δυνατό μόνο εάν ο ΟΗΕ διαλυθεί και δημιουργηθεί εκ νέου» είπε.
Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, καθήκον του Κιέβου ήταν να «ξεσηκώσει» τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία κουράζονται όλο και περισσότερο από το ουκρανικό ζήτημα.

Ανοησία κάθε απαίτηση απώλειας της θέσης της Ρωσίας στο ΣΑ

«Τόσο ο Zelensky όσο και ο απεσταλμένος της Ουκρανίας στον ΟΗΕ χάνουν το χρόνο τους, ισχυριζόμενοι κατά καιρούς ότι εμείς [η Ρωσία] δεν έχουμε δικαίωμα σε αυτήν την έδρα [Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ], ότι τη διατηρήσαμε παράνομα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης» σχολίασε.

«Αυτό είναι εντελώς ανοησία, το έχουμε εξηγήσει, και ακόμη και αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν δώσει τις δέουσες διευκρινίσεις».
Νωρίτερα, ο Polyanski είπε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Zelensky επετράπη να μιλήσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη εξ αποστάσεως και χωρίς προηγούμενες διαβουλεύσεις με άλλα μέλη του Συμβουλίου, κάτι που παραβιάζει την υπάρχουσα πρακτική.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ουκρανός ηγέτης προέτρεψε τον ΟΗΕ να χαρακτηρίσει τη Ρωσία ως τρομοκρατικό κράτος, και να την αποκλείσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η χώρα έχει το καθεστώς μόνιμου μέλους και το δικαίωμα βέτο.

Απόπειρα βομβαρδισμού από Ουκρανούς στρατιωτικών στόχων στη Λευκορωσία

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko δήλωσε σήμερα Σάββατο 2 Ιουλίου ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του αναχαίτισαν πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την Ουκρανία, με σκοπό να πλήξουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο λευκορωσικό έδαφος, πριν από τρεις ημέρες.
Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει κάνει προς το παρόν κανένα σχόλιο για τις δηλώσεις αυτές.
«Μας προκαλούν.
Πρέπει να σας πω ότι πριν από τρεις ημέρες, ίσως και λίγο παραπάνω, έγινε προσπάθεια να πλήξουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο λευκορωσικό έδαφος, από το έδαφος της Ουκρανίας», είπε ο Lukashenko, σύμφωνα με το πρακτορείο Belta.
«Όμως, Θεού θέλοντος, τα αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir κατάφεραν να αναχαιτίσουν όλους τους πυραύλους που εξαπέλυσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», προσέθεσε.
Ο Λευκορώσος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί πόλεμο με την Ουκρανία, αλλά θα πολεμήσει, εάν γίνει εισβολή στο έδαφός της.
Η Λευκορωσία είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας και της επέτρεψε να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για να εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο Lukashenko διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν υπάρχουν Λευκορώσοι στρατιώτες που να πολεμούν σε αυτή την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την αποκαλεί η Ρωσία.

Βασικά σημεία

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις προσπάθειες να περικυκλώσουν το Lysychansk και διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις νότια και νοτιοδυτικά της πόλης.

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα δεν έχουν φτάσει ακόμη στον αυτοκινητόδρομο T1302 Bakhmut-Lysychansk αλλά ούτε οι Ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν.

Οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώθηκαν στην ανασυγκρότηση και τη βελτίωση των τακτικών τους θέσεων βόρεια του Slovyansk.

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν καμία επιβεβαιωμένη χερσαία επίθεση στη βόρεια περιφέρεια του Kharkiv και συνέχισαν να βομβαρδίζουν ουκρανικές θέσεις βόρεια της πόλης.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν κατά μήκος του Νότιου Άξονα.

Ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις σε οικισμούς νότια και νοτιοδυτικά του Lysychansk σε μια προσπάθεια να περικυκλώσουν την πόλη και να αποκόψουν τις ουκρανικές διαδρομές υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Ο επικεφαλής της διοίκησης της περιφέρειας Luhansk Serhiy Haidai ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις στο διυλιστήριο πετρελαίου του Lysychansk και εξασφάλισαν θέσεις στα βορειοδυτικά και νοτιοανατολικά τμήματα του εργοστασίου.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το εργοστάσιο ζελατίνης Lysychansk, αλλά ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν μια ρωσική αναγνώριση εντός του εργοστασίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην Topolivka, στο βόρειο τμήμα της Vovchoyarivka, και στο Maloryazantseve, και εμποδίζουν τις ουκρανικές γραμμές επικοινωνίας κατά μήκος του δρόμου Topolivka - Lysychansk.

Το ρωσικό κανάλι Telegram Rybar ισχυρίστηκε ότι οι μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη στη Bila Hora, ακριβώς νοτιοανατολικά του Lysychansk, κάτι που αν αληθεύει, θα έδειχνε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να υπερασπίζονται τη δυτική όχθη του ποταμού Siverskyi
Ο πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk (LNR) στη Ρωσία Rodion Miroshnik ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δημιούργησαν ένα προγεφύρωμα από το Synetskyi στην περιοχή του ελικοδρομίου του Lysychansk, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης, και άρχισαν να προελαύνουν νοτιοδυτικά προς το κέντρο της πόλης.
Ο Miroshnik ισχυρίστηκε επιπλέον ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιχειρήσεις κοντά στο εργοστάσιο καουτσούκ του Lysychansk στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης.
Ρωσικές πηγές εστίασαν στην επιτυχημένη διέλευση των ρωσικών δυνάμεων στην Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν από ξηρά και αέρα κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου T1302 Bakhmut-Lysychansk, αλλά δεν έχουν αποκόψει εντελώς τον δρόμο.
Τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ουκρανικές θέσεις στην περιοχή του Bakhmut και κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου 1302.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν ανεπιτυχώς να βελτιώσουν τις τακτικές τους θέσεις για να υποστηρίξουν την προέλαση προς το Pokrovske.

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν επιθετικές επιχειρήσεις βόρεια του Slovyansk και αντ' αυτού επικεντρώθηκαν στην ανασυγκρότηση των στρατευμάτων, στη βελτίωση των τακτικών τους θέσεων.
Ο Επικεφαλής της Διοίκησης της Περιφέρειας του Kharkiv δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσουν μονάδες, πιθανότατα σε μια προσπάθεια να ξαναρχίσουν μια επίθεση στο Slovyansk.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις στην περιοχή του Lyman και βομβάρδισαν το Siversk, πιθανότατα σε μια προσπάθεια να αποκόψουν τις ουκρανικές επίγειες γραμμές επικοινωνίας (GLOC) στην περιοχή Siversk.
Γεωγραφικά πλάνα δείχνουν τις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπούν μια βάση συντήρησης της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στο Kunie, που βρίσκεται 22 χιλιόμετρα βόρεια του Izyum και δίπλα σε έναν κρίσιμο δρόμο που οδηγεί στα ρωσικά GLOC στο Izyum.

Νότιος Άξονας – Kherson και Zaporizhia

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν περιοχές του Νότιου Άξονα στην Ουκρανία.
Η Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε ότι ρωσικά αεροσκάφη Tu-22 εκτόξευσαν τρεις πυραύλους κρουζ Kh-22 στο στρατιωτικό θέρετρο Serhiivka της περιοχής Bilhorod-Dnistrovsky της περιφέρειας της Οδησσού σκοτώνοντας 16 άτομα και τραυματίζοντας 38.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης χτυπήματα σε διάφορες περιοχές της Kherson, του Mykolaiv, της Zaporizhia εκοξεύοντας 12 πυραύλους.

Ρωσικά πλήγματα κατά ουκρανικών κέντρων διοίκησης και αποθηκών οπλισμού σε Donbass και Mykolaiv

Τα στρατεύματα της Ρωσίας καταβάλλουν μια προσπάθεια με όλες τους τις δυνάμεις για να πάρουν τον έλεγχο της πόλης Lysychansk, δήλωσε ο κυβερνήτης του Lugansk, Sergei Gaidai.
"Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας, οι κατακτητές άνοιξαν πυρ με όλα τα διαθέσιμα είδη όπλων", δήλωσε ο Gaidai στο Telegram.
Αξιωματούχοι των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία δήλωσαν ότι το Lysychansk έχει περικυκλωθεί πλήρως, σύμφωνα με το Interfax.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν την εξέλιξη.Πέντε κέντρα διοίκησης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στις περιοχές του Donbass και του Mykolaiv κατέστρεψαν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τα πλήγματα έγιναν με τη χρήση όπλων ακριβείας, ενώ επλήγησαν και τρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην περιοχή της Zaporizhia.
Σημειώνεται ότι την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας επικαλέστηκαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ενώ αυτή ανέφερε ότι η ρωσική αεροπορία έπληξε μία ουκρανική βάση αποθήκευσης οπλισμού και τεχνικού εξοπλισμού σε μία εργοστασιακή μονάδα που παρήγαγε τράκτορες στο Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας.
cc1_16.png

cc2_17.png
cc3_16.png

cc4_15.png
cc5_16.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης