Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαλί: Εξηγήσεις από την Ισπανία για την αναφορά σε «αποστολή του ΝΑΤΟ

Μαλί: Εξηγήσεις από την Ισπανία για την αναφορά σε «αποστολή του ΝΑΤΟ
Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν αποκλείει» το ενδεχόμενο μιας αποστολής του ΝΑΤΟ στη χώρα
Σχετικά Άρθρα

Ο πρεσβευτής της Ισπανίας κλήθηκε από την κυβέρνηση του Μαλί να δώσει εξηγήσεις μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών λέγοντας ότι «δεν αποκλείει» το ενδεχόμενο μιας αποστολής του ΝΑΤΟ στη χώρα αυτή, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Καλέσαμε σήμερα τον πρεσβευτή της Ισπανίας στο υπουργείο Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθούμε εντόνως για αυτές τις δηλώσεις» ανέφερε ο Abdallah Diop σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση ORTΜ.
Ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Jose Manuel Alparis, δεν απέκλεισε την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 την πιθανότητα μιας αποστολής του ΝΑΤΟ στο Μαλί.

Απαράδεκτες δηλώσεις

Όχι, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε (…) Εάν ήταν αναγκαίο και εάν υπήρχε απειλή για την ασφάλειά μας, ασφαλώς θα το κάναμε", είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό RNE, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξήχθη στη Μαδρίτη.
"Οι δηλώσεις αυτές είναι απαράδεκτες, μη φιλικές, σοβαρές", επειδή "ενθαρρύνουν μια επίθεση εναντίον μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας.
Ζητήσαμε εξηγήσεις, μια διευκρίνιση αυτής της θέσης, από την ισπανική κυβέρνηση", δήλωσε

Τρομοκρατία στο Σαχέλ

"Ο (Ισπανός) υπουργός πρέπει να θυμάται ότι η σημερινή κατάσταση ανασφάλειας και εξάπλωσης της τρομοκρατίας στο Σαχέλ συνδέεται κυρίως με την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, της οποίας πληρώνουμε ακόμη τις συνέπειες", πρόσθεσε.
"Η Ισπανία δεν ζήτησε κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ, ούτε οποιαδήποτε άλλη στιγμή, μια επέμβαση, αποστολή ή οποιαδήποτε δράση της συμμαχίας στο Μαλί" απάντησε η πρεσβεία της χώρας στο Μαλί.

Το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ

Το απόγευμα, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαλί ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ισπανό ομόλογό του ο οποίος «διέψευσε» ότι υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στη χώρα αυτή με την οποία η Μαδρίτη διατηρεί «φιλικές σχέσεις συνεργασίας».
Το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ αναφέρει για πρώτη φορά ότι οι περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και του Σαχέλ είναι «στρατηγικής σημασίας» για τη συμμαχία, ενώ κάνει επίσης λόγω για τις απειλές της τρομοκρατίας και της παράτυπης μετανάστευσης.
Η Ισπανία φοβάται ότι η αστάθεια στο Σαχέλ, όπου δρουν πολλές τζιχαντιστικές οργανώσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των μεταναστευτικών ροών

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->