Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιρανός ΥΠΕΞ: Νέα τουρκική επέμβαση στη Συρία θα φέρει αποσταθεροποίηση στην περιοχή

Ιρανός ΥΠΕΞ: Νέα τουρκική επέμβαση στη Συρία θα φέρει αποσταθεροποίηση στην περιοχή
Η Άγκυρα απειλεί με νέα στρατιωτική επιχείρηση στα νότια σύνορά της χώρας
Σχετικά Άρθρα

«Οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική δράση στη βόρεια Συρία θα ήταν αποσταθεροποιητικός παράγοντας για την περιοχή», είπε ο Amir-Abdollahian σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Δαμασκό.
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Amir-Abdollahian προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας στη Συρία θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση της περιοχής, την ώρα που η Άγκυρα απειλεί με νέα στρατιωτική επιχείρηση στα νότια σύνορά της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters to Σάββατο 2 Ιουλίου 2022.

Με στόχο «Κούρδους τρομοκράτες»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayyip Erdogan απείλησε πολλές φορές, στα τέλη Μαΐου, ότι θα διατάξει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον δύο κοινοτήτων στη βόρεια Συρία, με στόχο τους Κούρδους μαχητές, τους οποίους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».
Η συριακή κυβέρνηση αντιτίθεται στο ενδεχόμενο μιας επίθεσης σε αυτήν την περιοχή της Συρίας, την οποία δεν ελέγχει μετά τον πόλεμο που ξέσπασε το 2011.
«Οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική δράση στη βόρεια Συρία θα ήταν αποσταθεροποιητικός παράγοντας για την περιοχή», είπε ο Amir-Abdollahian σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Δαμασκό.
Ο Ιρανός υπουργός μιλούσε στα περσικά και οι δηλώσεις του μεταφράζονταν ταυτόχρονα στα αραβικά.

Οι δηλώσεις Assad

Νωρίτερα, ο Amir-Abdollahian έγινε δεκτός από τον Σύρο πρόεδρο Bashar al-Assad.
Ο τελευταίος, σε μια ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε «άκυρους» τους τουρκικούς ισχυρισμούς» με τους οποίους επιδιώκει η Άγκυρα «να δικαιολογήσει την επίθεσή της στο συριακό έδαφος» και σημείωσε ότι «παραβιάζουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του διεθνούς δικαίου».
«Αυτό το καθεστώς (σ.σ. της Τουρκίας) επιτίθεται στο συριακό έδαφος μόλις ο συριακός στρατός επιτυγχάνει πρόοδο εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων», πρόσθεσε.

Ειρήνη και ασφάλεια

Το πρωί, ο Amir-Abdollahian δηλωσε ότι το ταξίδι του στη Συρία «έχει κυρίως ως στόχο την επίτευξη της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας».
Την Δευτέρα 27 Ιουλίου 2022 , ο Ιρανός υπουργός επισκέφθηκε την Άγκυρα όπου είπε ότι «κατανοεί» την ανάγκη για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων μαχητών στη Συρία.

Οι τουρκικές επιχειρήσεις

Οι δύο κοινότητες μεταξύ των οποίων σχεδιάζει την επιχείρησή της η Τουρκία, το Ταλ Ριφάατ και η Μανμπίτζ, βρίσκονται σε μια «ζώνη ασφαλείας» πλάτους 30 χιλιομέτρων την οποία η Άγκυρα θέλει να εφαρμόσει κατά μήκος των συνόρων.'
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι μια τουρκική επιχείρηση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να θέσει σε κίνδυνο τον αγώνα κατά των τζιχαντιστών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->