Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η άνοδος των επιτοκίων και το δολάριο ρίχνουν την τιμή του χρυσού σε χαμηλό πέντε μηνών

Η άνοδος των επιτοκίων και το δολάριο ρίχνουν την τιμή του χρυσού σε χαμηλό πέντε μηνών
Επιτόκια και δολάριο επηρεάζουν την αγορά χρυσού

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα και την Παρασκευή βυθίστηκε και πάλι για λίγο κάτω από το πολυδιαφημισμένο όριο των 1.800 δολαρίων ΗΠΑ ανά τροϊκανή ουγγιά σε χαμηλό πέντε μηνών στα 1.784 δολάρια, ενώ στην πορεία της ημέρας σκαρφάλωσε και πάλι πάνω από το όριο στα 1810 δολάρια, με τους ειδικούς να θεωρούν ότι η τιμή του χρυσού θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις για διάφορους λόγους.
Κατά την άποψή τους, η αύξηση των επιτοκίων και ιδιαίτερα το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ οδηγούν τον ρόλο του χρυσού ως νόμισμα κρίσης και αντιστάθμισης του πληθωρισμού να υποχωρεί στο παρασκήνιο.

Οι επιρροές στην αγορά χρυσού

Ο ισχυρότερος παράγοντας που επηρεάζει σήμερα την τιμή είναι η αύξηση των επιτοκίων της κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με αναλυτές.
Η άνοδος των επιτοκίων είναι προβληματική για τον χρυσό, διότι καθιστά το πολύτιμο μέταλλο, που δεν παράγει τρέχοντα εισοδήματα, λιγότερο ελκυστικό.
Το αμερικανικό δολάριο, το οποίο έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος έναντι σημαντικών νομισμάτων όπως το ευρώ από την αρχή του έτους στον απόηχο της στροφής των επιτοκίων, καθιστά επίσης τον χρυσό που διαπραγματεύεται σε δολάρια ακριβότερο για τους διεθνείς επενδυτές.
Ένα δολάριο έχει ακριβύνει κατά 8% έναντι του ευρώ από την αρχή του έτους.
Ένα ευρώ κόστιζε πρόσφατα λίγο πάνω από 1,04 δολάρια, ενώ στις αρχές Ιανουαρίου η τιμή του ήταν λίγο κάτω από 1,14 δολάρια.
Ο χρυσός βρίσκεται ανάμεσα στη λειτουργία του ως ασφαλές καταφύγιο σε κρίσεις και έναντι του πληθωρισμού, καθώς και στη στροφή των επιτοκίων, συνοψίζει ο Louney. Τους τελευταίους τρεις μήνες, η τιμή των 31,1 γραμμαρίων χρυσού έχει υποχωρήσει κατά έξι τοις εκατό και από την αρχή του έτους κατά 1,3 τοις εκατό συνολικά.

Οι δασμοί στον χρυσό στην Ινδία

Επιπλέον, οι εισαγωγικοί δασμοί στον χρυσό στην Ινδία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση.
Για να περιορίσει το εμπορικό έλλειμμα, η ινδική κυβέρνηση αύξησε τους εισαγωγικούς δασμούς στον χρυσό από 7,5% σε 12,5%.
Οι έμποροι χρυσού στη χώρα προφανώς αντιδρούν ήδη με μειώσεις τιμών στη σχετικά αδύναμη ζήτηση λίγο πριν από το τρίτο τρίμηνο, όταν παραδοσιακά αγοράζεται πολύς χρυσός στην Ινδία λόγω των πολυάριθμων εορτών και διακοπών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης