Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Cavusoglu: Ο Μητσοτάκης ικέτευσε τις ΗΠΑ να μην μας δώσουν τα F16 - Ταπείνωσε τον ίδιο τον εαυτό

Cavusoglu: Ο Μητσοτάκης ικέτευσε τις ΗΠΑ να μην μας δώσουν τα F16 - Ταπείνωσε τον ίδιο τον εαυτό

Ο Mevlut Cavusoglu επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει αρχίσει τις επαφές με Ρεπουμπλικανούς ώστε να εγκριθεί η πώληση των F-16 στην Άγκυρα

Σχετικά Άρθρα
Λίγα 24ωρα μετά τη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ, που σήμανε και την αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας και ΗΠΑ (με τον Joe Biden να συμφωνεί για την πώληση F-16 στην Τουρκία), η Άγκυρα συνεχίζει να πυροδοτεί το κλίμα με την Ελλάδα αλλά και τις επιθέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μετά τη... συμβουλή του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, προς τον ελληνικό λαό για να μην ξαναψηφίσει Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Mevlut Cavusoglu, σχολίασε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ταπείνωσε τον ίδιο του τον εαυτό, όταν ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην δώσουν τα F16 στην Άγκυρα. Επίσης, ο Cavusoglu διεμήνυσε ότι αυτές οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν τελεσφορήσουν.

«Θετικό κλίμα» μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ

Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ, ο Cavusoglu έκανε λόγο για «θετική ατμόσφαιρα» ενώ υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις για την αγορά νέων F-16 και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων είναι πολύ επιτυχημένες.
«Υπάρχει μια σχετικά θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες: υπάρχει μια πιο θετική ατμόσφαιρα. Ο Στρατηγικός Μηχανισμός ήταν πρόταση του Biden. Στη Ρώμη έκανε την πρόταση γάμου στον πρόεδρό μας. Και της δώσαμε ζωή. Οι πρώτες 2 συναντήσεις αυτού του μηχανισμού ήταν επιτυχείς. Πρώτα σε επίπεδο υφυπουργών και μετά σε υπουργικό επίπεδο στη Νέα Υόρκη. Σε αυτές τις τελευταίες συνομιλίες, ο Biden τόνισε τη σημασία του. Στόχος εδώ είναι η επίλυση των προβλημάτων και η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων σε διάφορους τομείς. Είτε σε οικονομικό, είτε σε περιφερειακό επίπεδο. Ανάπτυξη σχέσεων σε πολλούς τομείς. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των στρατιωτικών για την αγορά νέων F-16 και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων είναι πολύ επιτυχημένες. Από την άλλη πλευρά, όπως είπε ο Biden, πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο και η κυβέρνηση το υποστηρίζει.
Υπάρχουν κάποιοι λίγοι γερουσιαστές στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, που αντιτίθενται. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους αντιτίθενται. Είναι κοντά στο FETO ή επηρεάζονται από διαφορετικά λόμπι... Αλλά δεν αρκεί μόνο η ψήφος των Δημοκρατικών, αλλά και οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να δώσουν την υποστήριξή τους. Οι επαφές μας συνεχίζονται στην πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων. Η δήλωση του Lindsey Graham συγκεκριμένα, ξέρετε, είναι μια σημαντική προσωπικότητα μεταξύ των Δημοκρατικών… Από την άλλη πλευρά, οι δραστηριότητες των φίλων μας, του πρεσβευτή μας» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο NTV.

Τα βέλη Cavusoglu σε Μητσοτάκη

Στο στόχαστρο του Cavusoglu βρέθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ο πρόεδρός μας έστειλε πρόσφατα αντιπροσωπεία βουλευτών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και εκεί οι φίλοι μας είχαν συναντήσεις και με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους. Και από τις δύο πτέρυγες... Και σε αυτές τις συναντήσεις υπήρχε θετικό κλίμα. Έχουμε επαφές με μέλη του Κογκρέσου. Από αυτό βλέπουμε ότι η παράδοση αυτών των F-16 και η προμήθεια υλικού για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων εκλαμβάνεται ως εξής εντός των Ηνωμένων Πολιτειών: Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το ΝΑΤΟ και πολύ σημαντικό για αυτούς. Και αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε αρνητική εικόνα. Φυσικά, το ελληνικό λόμπι λέει ‘μην τα δώστε (τα F-16), και άλλα λόμπι μπορεί να πουν μην τα δώσετε. Αλλά το βασικό είναι το ελληνικό λόμπι, ο Μητσοτάκης ικέτευσε λέγοντας ‘μην τα δώσετε’ μιλώντας εναντίον της Τουρκίας, ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας με τρόπο που ταπείνωσε τον ίδιο του τον εαυτό. Υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης