Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BNP Paribas: Η Ελλάδα δεν είναι Ιταλία πια... Τα 2 πλεονεκτήματα που δεν φοβίζουν τις αγορές

BNP Paribas: Η Ελλάδα δεν είναι Ιταλία πια... Τα 2 πλεονεκτήματα που δεν φοβίζουν τις αγορές
Ορισμένα θεμελιώδη είναι πλέον ευνοϊκότερα για την Ελλάδα
Μετά από άνοδο πάνω από το 10% αυτή την άνοιξη, ο πληθωρισμός θα είναι ο κύριος αντίθετος άνεμος που θα εμποδίσει την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ το 2022, επισημαίνει η BNP Paribas στην τελευταία ανάλυσή της για την Ελλάδα, τονίζοντας όμως ότι η οικονομία έχει αποδειχθεί ως τώρα ανθεκτική.
Η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2010 και το ΑΕΠ έχει ανακάμψει σθεναρά από το τέλος των μέτρων lockdown το 2020.
Μια ύφεση είναι απίθανη φέτος, ειδικά επειδή ο τουρισμός είναι σε καλή τροχιά για μια σταθερή καλοκαιρινή περίοδο.
Στις 20 Αυγούστου 2022, η Ελλάδα θα αποχωρήσει επίσημα από το πρόγραμμα ενισχυμένης οικονομικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο οποίο εντάχθηκε τον Ιούνιο του 2018.
Τον Μάιο, η χώρα εξόφλησε επίσης το τελευταίο από τα δάνεια του ΔΝΤ (1,9 δισ. ευρώ).
Έντεκα χρόνια μετά, η Ελλάδα παίρνει τη σκυτάλη στην εξομάλυνση του οικονομικού της συστήματος.
Image
Οι κίνδυνοι

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 επικεντρώνονται γύρω από τις συνέπειες της νομισματικής σύσφιξης στην Ευρωζώνη (και της επακόλουθης αύξησης στις αποδόσεις των ομολόγων) και στον πληθωρισμό, επισημαίνει η PNP Paribas.
Ο πληθωρισμός εξαπλώνεται ραγδαία και αυξήθηκε πάνω από 10% τον Μάιο (εναρμονισμένος ΔΤΚ 10,5% ετησίως).
Αν και οι τιμές ενέργειας (+60,9% ετησίως) εξακολουθούν να είναι μακράν η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από την αύξηση του πληθωρισμού, οι τιμές αυξάνονται επίσης ταχύτερα και περισσότερο για τα τρόφιμα (+12% ετ./έτος), υπηρεσίες ξενοδοχείων και εστιατορίων (+5,1% ετ./έτος) και εξοπλισμός νοικοκυριών (5,1% ετησίως).
Δεδομένου ότι ένα μεγάλο μερίδιο των καταναλωτικών προϊόντων είναι εισαγόμενα, η χώρα έχει πληγεί περισσότερο από τις παγκόσμιες αυξήσεις τιμών που προκύπτουν από τις ελλείψεις και τη διακοπή του διεθνούς εμπορίου.
Έτσι, η PNP Paribas δεν μπορεί να αποκλείσει νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού, δεδομένου ότι ο δείκτη αυξήθηκε απότομα το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Για την ενίσχυση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα εστιατόρια και υπηρεσίες μεταφορών, και να επεκταθεί στην εξάλειψη του φόρου αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον πληθυσμό το 2023 (προς το παρόν, η φορολογική μείωση ισχύει μόνο για υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα).
Ωστόσο ο δημοσιονομικός χώρος της κυβέρνησης είναι πολύ στενός.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 4,1% του ΑΕΠ το 2022.

Η Ελλάδα δεν είναι πλέον στο επίκεντρο των ανησυχιών της Ευρωζώνης

Παρά τις εντεινόμενες ανησυχίες για τον πιθανό κατακερματισμό στην Ευρωζώνη και την απότομη άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η διαφορά με το γερμανικό Bund εξακολουθεί να είναι μικρότερη από ό,τι για την Ιταλία.
Αυτό θα μπορούσε αντικατοπτρίζει εν μέρει ότι ορισμένα θεμελιώδη είναι πλέον ευνοϊκότερα για την Ελλάδα.
Αν και το δημόσιο χρέος της είναι υψηλότερο από αυτό της Ιταλίας, η ελληνική κυβέρνηση μείωσε τις ανάγκες αναχρηματοδότησης απότομα (22,4%. ΑΕΠ το 2021, σε σύγκριση με 30,6% στην Ιταλία), και αυτή η διαφορά ια συνεχίσει να διευρύνεται σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η πολιτική κατάσταση της Ελλάδας φαίνεται επίσης να είναι πιο σταθερή από ό,τι στην Ιταλία, όπου ο συνασπισμός με επικεφαλής τον Mario Draghi παραμένει εύθραυστος.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κατέχει 158 έδρες επί συνόλου 300) και η δημοτικότητά του είναι υψηλή.
Η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει τις επόμενες γενικές εκλογές τον Αύγουστο του 2023, κάτι που δίνει στην κυβέρνηση λίγο χρόνο να κάνει πρόοδο με ορισμένες βασικές μεταρρυθμίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης