Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Οι διακυμάνσεις στην τιμή του χαλκού ενισχύουν τους φόβους για παγκόσμια ύφεση - Σε χαμηλό 17 μηνών

Rabobank: Οι διακυμάνσεις στην τιμή του χαλκού ενισχύουν τους φόβους για παγκόσμια ύφεση - Σε χαμηλό 17 μηνών
Ο χαλκός διαπραγματεύεται επί του παρόντος λίγο πάνω από 8.000 USD ανά τόνο

Οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν σε χαμηλό 17 μηνών, εντείνοντας τους φόβους για ύφεση καθότι πρόκειται για το μέταλλο που χρησιμοποιείται ευρέως σε κατασκευές, ηλεκτρικά κυκλώματα, αυτοκίνητα και συσκευές και αποτελεί έναν έμμεσο δείκτη για την τάση ανάπτυξης της οικονομίας.


LME_copper_2022-07-04_10-16-51.jpg

Ο χαλκός διαπραγματεύεται επί του παρόντος λίγο πάνω από 8.000 USD ανά τόνο μειωμένος σημαντικά σε σχέση με το υψηλό του έτους γύρω στα 10.600 USD ανά τόνο.
Οι ασιατικές μετοχές ανέβηκαν λίγο ψηλότερα και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών κέρδισαν λίγο έδαφος.
Ωστόσο, αυτή ήταν μια μικρή παρένθεση μετά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Οι δημοσιεύσεις για τις κατασκευαστικές δαπάνες των ΗΠΑ τον Μάιο και η τάση του δείκτη ISM τον Ιούνιο ενίσχυσαν τους φόβους για σκληρή προσγείωση.


2022-07-01_11-09-12_0.jpg
Ακόμη και πριν από τις ανακοινώσεις των παραπάνω στοιχείων, οι εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο είχαν ήδη αναθεωρηθεί προς τα κάτω, με ορισμένες εκτιμήσεις της αγοράς να υποδεικνύουν ακόμη και τον κίνδυνο τεχνικής ύφεσης στις ΗΠΑ το 1ο εξάμηνο, δεδομένης της αρνητικής απόδοσης για το ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Καθώς οι φόβοι για επιβράδυνση συνέχισαν την επιρροή τους, οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν με το βραχυπρόθεσμο τέλος της καμπύλης να προηγείται, καθώς η τιμή της αγοράς κινείται σε μια λιγότερο επιθετική τροχιά με δεδομένες τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed.

Στη Γερμανία, τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι οι αποδόσεις του διετούς ομολόγου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία διακύμναση που έχει καταγραφεί, με στοιχεία που χρονολογούνται από το 1990.
Ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας προέτρεψε τους κατοίκους να εξοικονομήσουν ενέργεια και να προετοιμαστούν για το χειμώνα, ενώ ο καγκελάριος Scholz ανέφερε ότι η κυβέρνηση μπορεί να είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Uniper, τον μεγαλύτερο αγοραστή ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία.
Πριν από μια εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Habeck προειδοποίησε για ελλείψεις φυσικού αερίου και αναστολές παραγωγής για τη βιομηχανία λόγω των κινδύνων για την ενεργειακή ασφάλεια.
Είναι σαφές ότι όλο αυτό το σκηνικό έχει τροφοδοτήσει τους φόβους ύφεσης στην Ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης