Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εκρηκτική άνοδος για τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Ακολουθούν οι τιμές του ρεύματος

Εκρηκτική άνοδος για τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Ακολουθούν οι τιμές του ρεύματος
Ο ρωσικός αγωγός Nord Stream κλείνει σε μια βδομάδα για συντήρηση και οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη «καλπάζουν» επικίνδυνα, ανεβάζοντας και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε ιστορικά υψηλά για όλες τις χώρες

Εκρηκτική άνοδο κατά 13,20% σημειώνουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς πλησιάζει η μέρα κατά την οποία η Ρωσία αναμένεται να κλείσει τον αγωγό Nord Stream για την ετήσια προγραμματισμένη συντήρηση, αλλά η Γερμανία και οι άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης που έχουν υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο φοβούνται ότι δεν θα τον ξανανοίξει ποτέ...
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου πιέζονται ακόμη περισσότερο λόγω των προγραμματισμένων απεργιών στη Νορβηγία οι οποίες απειλούν να περιορίσουν ακόμα περισσότερο την προσφορά αερίου  στην Ευρώπη, μεταδίδει το Bloomberg.
Από την προσφορά στην Ευρώπη αναμένεται συγκεκριμένα να λείψει περίπου το 13% των ημερήσιων εξαγωγών φυσικού αερίου της Νορβηγίας, λόγω της επικείμενης απεργίας στις εταιρείες διαχείρισης. Τρία πεδία πρόκειται να κλείσουν λόγω της απεργίας αύριο Τρίτη 5/7 και επιπλέον τρία την Τετάρτη 6/7.
Επίσης από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να λείψει το σύνολο της προσφοράς αερίου της Ρωσίας, καθώς ο ρωσικός αγωγός θα κλείσει για συντήρηση.
Η Ρωσία δεν έχει υπαινιχθεί ότι υπάρχει περίπτωση να μην τον ξανανοίξει, ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση, που ήθελε να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου της ως το φθινόπωρο, φοβάται ότι μπορεί να να το κάνει και γνωρίζει πολύ καλά, ότι αν συμβεί αυτό, η γερμανική οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση.
Τέλος αρνητικό ρόλο στην ευρωπαϊκή προσφορά διαδραματίζει και η παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας σε μια βασική εξαγωγική εγκατάσταση LNG στις ΗΠΑ.
Για όλους αυτούς τους λόγους, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα αύξηση κατά 13,20%, μετά απο τρεις διαδοχικές εβδομάδες ανόδου, με την τιμή του Dutch TTF Gas Futures που αποτελεί την τιμή αναφοράς για όλη την Ευρώπη να φτάνει σήμερα Δευτέρα 4/7 στα 167,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η τιμή αυτή δεν είναι ιστορικό υψηλό, είναι όμως το υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Μαρτίου και 500% υψηλότερη πέρσι τέτοια εποχή.
γασ.JPG

Και βέβαια όπως συμβαίνει επίμονα κατά τους τελευταίους μήνες, την εκρηκτική αύξηση των τιμών φυσικού αερίου ακολουθεί η εξίσου εκρηκτική αύξηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος χονδρικής σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν το ρεύμα σε πενταπλάσια επίπεδα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, τουλάχιστον σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα. στις οποίες το σύνολο των αυξήσεων στη χονδρική περνάει στη λιανική.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, την εκρηκτική άνοδο των τιμών φυσικού αερίου κατά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, ακολουθούν οι ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής της ενέργειας, με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών να έχει σήμερα 4/7 τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά της επόμενης μέρας στη ζώνη των 250 ως 350 ευρώ τη μεγαβατώρα, και πολλές χώρες, για παράδειγμα την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Γαλλία, τη Λεττονια, τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία να έχουν τιμές που προσεγγίζουν τα 400 ευρώ τη μεγαβατώρα. 
Επί του παρόντος δεν έχουμε εικόνα για τις αυριανές ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας στην αγορά της επόμενης μέρας καθώς δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τους ευρωπαϊκούς πίνακες στο σύνολό τους η ΡΑΕ.
Πάντως σε ότι αφορά τη «γειτονιά» μας, για την οποία οι αυριανές τιμές (για Τρίτη 5/7) δημοσιεύτηκαν πριν λίγο, είναι ορατό ότι η ανοδική κίνηση συνεχίζεται, με την τιμή της Ιταλίας να φτάνει στα 418 ευρώ τη μεγαβατώρα, την τιμή της Ελλάδας τα 323 ευρώ (με +9% αύξηση σε σχέση με τη σημερινή τιμή) και την τιμή της Βουλγαρίας τα 347 ευρώ τη μεγαβατώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης