Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γιατί παρά τις επιχειρηματικές συμφωνίες το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραπαίει και οι επενδυτές αποχωρούν;

Γιατί παρά τις επιχειρηματικές συμφωνίες το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραπαίει και οι επενδυτές αποχωρούν;
Oι μεγάλες απώλειες που καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες, έχουν δημιουργήσει σημαντικό πλήγμα στα χαρτοφυλάκια επενδυτών, με αποτέλεσμα να έχουν εγκλωβιστεί.
Σχετικά Άρθρα

Μόνο λίγες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι επιχειρηματικές συμφωνίες των τελευταίων μηνών στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ωστόσο, παρά τα deals η εικόνα της χρηματιστηριακής αγορές είναι απογοητευτική, αν και σε μεγάλο βαθμό εξηγείται από τους κινδύνους που υπάρχουν και την πορεία των αγορών του εξωτερικού.
Ακόμα και αν εξαιρέσεις το χθεσινό sell off η εικόνα παραμένει απογοητευτική.

Όμως, γιατί παρά τους κινδύνους, πολλοί επιχειρηματίες βάζουν λεφτά σε ελληνικές εταιρείες, αλλά οι μικρότεροι επενδυτές δεν ακολουθούν;
Αρκούν δικαιολογίες όπως πρόωρες εκλογές, ανησυχίες για ύφεση, υψηλός πληθωρισμός ή μήπως σε κάποιες περιπτώσεις είναι υπερβολικές.
Χθες, ανακοινώθηκε πως το σχήμα των εφοπλιστών Μπάκου, Καϋμενάκη σε συνεργασία με τον δικηγόρο Εξάρχου αγοράζουν το 31,7% της Intrakat από την Intracom με τιμή 2,95 ευρώ ανά μετοχή.
Το τίμημα παραπέμπει σε πολυετή υψηλά και συγκεκριμένα 12 ετών.
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα οι εφοπλιστές είχαν πουλήσει τη συμμετοχή τους στην Ελλάκτωρ στη Motor Oil και η τελευταία αγόραζε και το 75% των ΑΠΕ του κατασκευαστικού ομίλου.
Η Reggeborgh κατέθεσε άμεσα δημόσια πρόταση μετά τη συμφωνία στα 1,75 ευρώ.
Ο κατασκευαστικός κλάδος, παρά τα αυξημένα κόστη των πρώτων υλών και τις υψηλές τιμές του πετρελαίου βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς αναμένεται και λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης να γίνουν έργα δεκάδων δισεκατομμυρίων στη χώρα.

Ήδη η Intrakat έχει ανεκτέλεστο πάνω από 1 δισ. ευρώ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 5 δισ. ευρώ και η Ελλάκτωρ 3,5 δισ. ευρώ.
Όμως εκτός από τις κατασκευές ενδιαφέρον υπάρχει και για άλλους κλάδους.
Για παράδειγμα στις ασφάλειες, όπου η Allianz αγοράζει έναντι υψηλού τιμήματος (7,80 ευρώ ανά μετοχή) την Ευρωπαϊκή Πίστη.
Αυτή όμως η εξέλιξη δεν έχει φέρει άνοδο σε άλλες εταιρείες του κλάδου ώστε να διαπραγματεύονται με ανάλογους δείκτες.
Η Ideal κατέθεσε δημόσια πρόταση με μετρητά και μετοχές για τη Byte σε υψηλότερη τιμή από την τρέχουσα, αλλά πάλι δεν έφερε επενδυτές στη μετοχή ή τον κλάδο.
Η Intralot είναι σε αύξηση κεφαλαίου με το fund Standard General να έχει δεσμευτεί να αποκτήσει αδιάθετα μέχρι και το 33% του συνόλου των μετοχών.
Η επαναπόκτηση του ποσοστού στην αμερικανική θυγατρική και η αύξηση κεφαλαίου, βελτιώνει τον ισολογισμός της Intralot και αναμένεται να βγάλει τη μετοχή από την επιτήρηση.
Στα παραπάνω δεν αναφέρουμε το deal που κυκλοφορεί εδώ και μήνες και έχει να κάνει με το ενδιαφέρον ξένων για την Τέρνα Ενεργειακή, που βέβαια δεν έχει κλείσει ακόμα.
Υπενθυμίζεται επίσης πως μερικούς μήνες νωρίτερα η Intracom είχε πουλήσει την Intrasoft σε εξαιρετικά υψηλή τιμή και συγκεκριμένα έναντι 166,6 εκατ. ευρώ σε μετρητά και 18 εκατ. ευρώ σε μετοχές της αγοράστριας εταιρείας.
Η Dimand επίσης εισέρχεται στο χρηματιστήριο με μεγάλους επενδυτές να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο, ενώ η έκδοση καλύφθηκε με ευκολία.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι επενδυτές στο Χ.Α. είναι αμέτοχοι και όπως σημειώνουν και στελέχη της αγοράς φαίνεται πως απλά παρακολουθούν τις εξελίξεις και κάνουν ελάχιστες και άκρως επιλεκτικές τοποθετήσεις.
Επιπλέον, οι μεγάλες απώλειες που καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες, έχουν δημιουργήσει σημαντικό πλήγμα στα χαρτοφυλάκια επενδυτών, με αποτέλεσμα να έχουν εγκλωβιστεί και να αποφεύγουν κινήσεις αναδιάρθρωσης.
Ο τζίρος έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ο γενικός δείκτης έχει διολισθήσει κοντά στις 800 μονάδες με τεχνικούς αναλυτές να μην αποκλείουν προσέγγιση των χαμηλών των 788 μονάδων που είδε στις αρχές Μαρτίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
w
ww.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης