Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πηγές ΠΑΣΟΚ: Ο Μητσοτάκης θέλει συγκυβέρνηση για να μην επωμιστεί μόνος του το μεγάλο δράμα που έρχεται στην Ελλάδα

Πηγές ΠΑΣΟΚ: Ο Μητσοτάκης θέλει συγκυβέρνηση για να μην επωμιστεί μόνος του το μεγάλο δράμα που έρχεται στην Ελλάδα
Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι ο Μητσοτάκης θέλει συγκυβέρνηση για να μην χρεωθεί μόνος αυτά που έρχονται στην οικονομία
Σχετικά Άρθρα

Κρίσιμη παραμένει η συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ τόσο στις προεκλογικές όσο και στις μετεκλογικές διεργασίες.
Η στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να μην μπει στην μάχη χαρακωμάτων μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και να μην ταυτιστεί με το δίπολο Μητσοτάκη - Τσίπρα, διότι και οι δύο έχουν κυβερνήσει και ως εκ τούτου θεωρούνται πρόσωπα φθαρμένα.
Ας δούμε όμως, την στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη:

1_
Η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να βγάλει τη ρετσινιά «Βενιζέλου» από πάνω της

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θέλει να εμπλακεί καθόλου στις μετεκλογικές συνεργασίες και στα σενάρια συγκυβέρνησης.
Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ προσπαθεί εδώ και χρόνια να βγάλει από πάνω του την «ρετσινιά» της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου έφερε σε τέλμα το ΠΑΣΟΚ.
Δεν συμφέρει καθόλου το κόμμα, ο ίδιος ο Ν. Ανδρουλάκης το θεωρεί επιζήμιο για την παράταξη διότι θα δημιουργήσει εκ νέο διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εξάλλου, το γεγονός ότι ο Α. Τσίπρας αντέχει ακόμα και διατηρεί ένα καλό ποσοστό παρά την γεμάτη φθορά διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

2)Στο ΠΑΣΟΚ θέλουν αυτοδυναμία ΝΔ ακόμα και με τρίτες εκλογές

Το Νίκο Ανδρουλάκη τον συμφέρει να βγει αυτοδύναμος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία.
Μπορεί να φαντάζει ουτοπικό, αλλά είναι αλήθεια.
Σε αυτή τη φάση που το ΠΑΣΟΚ αρχίζει και μαζεύει εκ νέου τη βάση και τους παραδοσιακούς υποστηρικτές του, το συμφέρει να είναι αντιπολίτευση και ακόμα καλύτερα αξιωματική αντιπολίτευση.
Συνεπώς, τον συμφέρει ενδεχόμενη αυτοδυναμία της ΝΔ και μείωση των ποσοστών του Αλέξη Τσίπρα για να ξαναπαίξει ρόλο στο προοδευτικό χώρο το ΠΑΣΟΚ.

3)Ακραία αλλά υπαρκτή περίπτωση συγκυβέρνησης με Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, πράσινη ατζέντα και κατάληψη σημαντικών υπουργείων

Το μεγάλο ζήτημα είναι τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά εάν πιεστεί.
Στις πρώτες εκλογές είναι αλήθεια ότι θα έχει περισσότερους βουλευτές λόγω απλής αναλογικής, που δεν θα υπάρχει το μπόνους για το πρώτο κόμμα.
Στις δεύτερες εκλογές, όμως, είναι σίγουρο ότι θα μειωθούν οι βουλευτές του και αυτό μπορεί να επιφέρει μία γκρίνια για αυτούς που θα έχουν ήδη εκλεγεί.
Ένα είναι βέβαιο, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συναινέσει αν υπάρξουν πιέσεις για να μπει σε κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη.
Σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή, εάν η αυτοδυναμία της ΝΔ, είναι εφικτή θα προτιμήσει ακόμα και να τεθεί σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση.
Σε κάθε περίπτωση δεν θα δεχτεί Μητσοτάκη για Πρωθυπουργό και θα προτιμήσει Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, προεκλογική ατζέντα καθαρά κεντροαριστερή και με το ΠΑΣΟΚ να καταλαμβάνει κρίσιμα υπουργεία καθετοποιημένα. Δηλαδή όλο το υπουργείο με στελέχη ΠΑΣΟΚ.

4)Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι ο Μητσοτάκης θέλει συγκυβέρνηση για να μην χρεωθεί μόνος αυτά που έρχονται στην οικονομία

Υπάρχει μία άποψη που κυκλοφορεί στα υψηλά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ και επηρεάζει και τον Ν. Ανδρουλάκη, ότι ο Πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ διότι αυτά που έρχονται στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα (πληθωρισμός, ακριβή ενέργεια, κρίση χρέους, ύφεση, σκληρή δημοσιονομική πολιτική και τα ελληνοτουρκικά) δεν θέλει μόνος του να αντιμετωπίσει αυτό το σοκ διότι η φθορά θα είναι τεράστια και θα είναι προσωπική.
Θέλει, δηλαδή, να έχει έναν «συνυπεύθυνο» όπως ο Σαμαράς που μοιράστηκε τη φθορά με τον Βενιζέλο.
Με άλλα λόγια, στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε ότι «δεν θα μπούμε σε κυβέρνηση για να διαχειριστούμε τα λάθη του Μητσοτάκη σε πανδημία, παροχές και ανοίγματα.
Ας τα επωμιστεί μόνος του».

5)
Καμία περίπτωση συγκυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ, θα δυναμώσει τον Μητσοτάκη

Τέλος, στο ζήτημα της περίπτωσης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις στις πρώτες εκλογές, στο ΠΑΣΟΚ το θεωρούν απίθανο σενάριο.
Θα χρειαστεί να συνεργαστούν ή να ζητήσουν ψήφο ανοχής από δεξιά κόμματα ή να βάλουν μέσα στην εξίσωση και τον Γιάνη Βαρουφάκη, σενάριο που δεν θέλουν ούτε να συζητούν.
Υπάρχουν στελέχη στο ΠΑΣΟΚ που θα τους ήταν πιο εύκολο ιδεολογικά να συνεργαστούν με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αυτή η προοπτική είναι θνησιγενής, θα έχει παλινωδίες και θα δυναμώσει πολιτικά τον Μητσοτάκη.
Εκτός αυτού δεν θα αρέσει στην κεντρώα βάση του ΠΑΣΟΚ που θεωρεί ακροαριστερό κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης