Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άρχισε ο εφιάλτης για την Ευρώπη - Η Ρωσία έκλεισε τον Nord Stream - Θα ανοίξει ξανά; - Τι θα κάνει η Ελλάδα

Άρχισε ο εφιάλτης για την Ευρώπη - Η Ρωσία έκλεισε τον Nord Stream - Θα ανοίξει ξανά; - Τι  θα κάνει η Ελλάδα

Σε συναγερμό, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο

Σχετικά Άρθρα

(upd) Η Ρωσία έκλεισε από σήμερα (11/7/2022) τις στρόφιγγες του Nord Stream 1 και ο εφιάλτης για την Ευρώπη μόλις άρχισε... Επισήμως, ο αγωγός έκλεισε λόγω προγραμματισμένων ετήσιων εργασιών συντήρησης και θα παραμείνει κλειστός για 10 ημέρες, έως τις 21 Ιουλίου. Δεδομένης, όμως, της απρόβλεπτης συμπεριφοράς της Μόσχας, το επικρατέστερο σενάριο στην Ευρώπη είναι ότι ο Vladimir Putin θα διατηρήσει κλειστό τον αγωγό για περισσότερες από 10 ημέρες, σε μια επίδειξη ισχύος αλλά και ως αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία.
Γερμανία και Γαλλία προετοιμάζονται για τα… χειρότερα, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας, Bruno Le Maire, να καλεί σε προετοιμασία για «πλήρη περικοπή» της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, τονίζοντας πως πρόκειται για «την πιο πιθανή επιλογή», όπως ανέφερε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια οικονομικών συναντήσεων στη Νότια Γαλλία.
Για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου εντός του Ιουλίου προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Robert Habeck, και ανακοίνωσε την επαναλειτουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι πλήρως θωρακισμένη για κάθε σενάριο.
Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, προέβλεψε -από το βήμα του Ecοnomist- ότι στο ενδεχόμενο μιας βίαιης διακοπής ρωσικού αερίου, θα υπάρξει μεγάλη αναταραχή στην αγορά, η οποία για την Ελλάδα, θα οδηγούσε σε περικοπή ενέργειας από την βιομηχανία για να καλυφθούν οι οικιακοί καταναλωτές. Αυτό σημαίνει ότι εάν πράγματι το φυσικό αέριο αδυνατεί να καλύψει την εγχώρια ζήτηση, τότε θα μειωθούν φορτία από την βιομηχανία για να μην μείνουν χωρίς ρεύμα κρίσιμες υποδομές αλλά και νοικοκυριά.

Το ελληνικό σχέδιο

Το ελληνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης προβλέπει την εξασφάλιση -επιπλέον- φορτίων LNG, τη λειτουργία 5 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με diesel από φυσικό αέριο, την εισαγωγή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στο δίκτυο και την εξασφάλιση αερίου από την Ιταλία.
Κομβικό ρόλο στο σχέδιο παίζει η Ρεβυθούσα, που ενισχύεται σημαντικά με την νέα πλωτή δεξαμενή που έχει φτάσει στον σταθμό, αυξάνοντας την αποθηκευτική ικανότητα του από τις 225-370.000 κ.μ. αερίου. Η νέα εγκατάσταση αναμένεται να μπει στο σύστημα άμεσα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει σε ασφαλείς προβλέψεις για το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες στο πεδίο της ενέργειας. Ερωτηθείς για το αν θα έχουμε πρόβλημα με την ενέργεια το χειμώνα, ο υπουργός σημείωσε ότι «είναι κάτι που δεν μπορεί να το πει κανείς. Έχουμε έναν πόλεμο κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί».

Στο 4% η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό αέριο

«Η Ελλάδα έχει μειώσει σε μόλις 4% την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο τον Μάιο και τον Ιούνιο» ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100,3, ο Κωστής Σταμπολής, σύμβουλος στρατηγικής στην ενέργεια και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).
Και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι ενεργειακά θωρακισμένη. Ο ίδιος έθεσε δύο πιθανά σενάρια για το φυσικό αέριο: Το πρώτο, να μη διακοπεί η παροχή του, που θα σημάνει αποκλιμάκωση των τιμών του, το δεύτερο, αν διακοπεί, η Ελλάδα θα έχει μικρότερες συνέπειες, αφού δεν χρησιμοποιείται αέριο στη βιομηχανία.

Το πρόβλημα με τον αεροστρόβιλο

Η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom είχε ήδη μειώσει από τον Ιούνιο τον όγκο παράδοσης μέσω του Nord Stream 1 και το απέδωσε, μεταξύ άλλων, στην έλλειψη ενός αεροστρόβιλου, που είχε σταλεί στον Καναδά για επισκευή. Η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα επιτρέψει την παράδοση του εξαρτήματος, παρά την έντονη αντίδραση της Ουκρανίας.
Η Μόσχα έχει προαναγγείλει ότι θα προσφέρει περισσότερο αέριο μέσω του αγωγού όταν επιστραφεί ο αεροστρόβιλος. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, διαβεβαίωσε μαλιστα ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου ως μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης.

Δραματικοί τόνοι από τη Γερμανία για το φυσικό αέριο - Πολιτικός εφιάλτης και πρωτόγνωρη κρίση

Αντιμέτωπη με μία πρωτόγνωρη κρίση θα βρεθεί η Γερμανία, εάν χρειαστεί κρατική παρέμβαση για το φυσικό αέριο, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck, κάνοντας λόγο για πολιτικό εφιάλτη.
Για «δίκαιη» διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης έκανε λόγο η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbocκ ενώ ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Klaus Müller αναφέρθηκε σε «αντιφατικά μηνύματα» από την πλευρά της Ρωσίας.
«Ένα τέτοιο σενάριο (ενν. παροχής φυσικού αερίου με δελτίο) πρέπει να αποτραπεί, με εξοικονόμηση ενέργειας, αποθήκευση και δημοπρασία φυσικού αερίου, καθώς η κοινωνική αλληλεγγύη θα ωθείται στα άκρα και ίσως ακόμη πιο πέρα», δήλωσε ο κ. Habeck στη Γερμανική Ραδιοφωνία και εξήγησε ότι η κρατική παρέμβαση στην ιδιωτική κατανάλωση φυσικού αερίου αποτελεί έσχατη λύση για την κυβέρνηση.

O Nord Stream 1

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Gazprom από σήμερα και μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1, ο υπουργός Οικονομίας παραδέχθηκε ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει οτιδήποτε. «Όλα είναι πιθανά, όλα μπορούν να συμβούν. Από το να ρέει και πάλι περισσότερο αέριο έως και το να σταματήσει εντελώς η ροή (….) Ειλικρινά, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και να εργαζόμαστε για το καλύτερο», δήλωσε.
Η επίσης «πράσινη» υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι της» για να διασφαλίσει ότι μια περαιτέρω έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου δεν θα διχάσει την κοινωνία. «Αν έχουμε λιγότερη ενέργεια, λιγότερη παροχή θέρμανσης, τότε θα διασφαλίσουμε ότι τα πράγματα θα γίνουν με δίκαιο τρόπο», τόνισε η κυρία  από την Ιαπωνία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Απέρριψε πάντως εκ νέου το αίτημα της αντιπολίτευσης για παράταση του χρόνου λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Απρόβλεπτη η Ρωσία

«Η Ρωσία είναι απρόβλεπτη», πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών, «όχι μόνο στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, αλλά και σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση με τους κανόνες που ισχύουν, για παράδειγμα στον ενεργειακό εφοδιασμό και για αυτό προετοιμάζονται όλα τα διαφορετικά πιθανά σενάρια».
Στο ίδιο πνεύμα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Klaus Muller έκανε λόγο για «αβέβαιη κατάσταση» και για «αντιφατικά μηνύματα» από την πλευρά της Ρωσίας.
«Υπάρχουν εκπρόσωποι του Κρεμλίνου που λένε ότι, σε συνδυασμό με την τουρμπίνα της Siemens (η οποία θα επιστραφεί επισκευασμένη από τον Καναδά), θα μπορούν και πάλι να παραδοθούν μεγαλύτερες ποσότητες, αλλά υπάρχουν και πολύ πολεμικές ανακοινώσεις από το Κρεμλίνο. Για να είμαι ειλικρινής, κανείς δεν ξέρει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιούλερ σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF
Ο ίδιος απηύθυνε εκ νέου έκκληση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση φυσικού αερίου. Απέρριψε ωστόσο και αυτός το σενάριο παράτασης της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων, καθώς, όπως διευκρίνισε, η θερμότητα προέρχεται κυρίως από το φυσικό αέριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης