Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Αίγυπτος ετοιμάζονται να ενταχθούν στους BRICS

Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Αίγυπτος ετοιμάζονται να ενταχθούν στους BRICS
Η προσθήκη της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου στους BRICS θα ενισχύσει την πολυμερή συνεργασία ενώ σημειώνεται σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ και οι δυτικοί εταίροι τους αρχίζουν να ανατρέπουν τους κανόνες της προηγούμενης περιόδου παγκοσμιοποίησης
Σχετικά Άρθρα

BRICS είναι ένα ακρωνύμιο που υιοθετήθηκε πριν από 20 χρόνια και αναφέρεται στις πέντε μεγάλες αναδυόμενες αγορές: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.
Τα μέλη των BRICS αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Επίκειται όμως περαιτέρω επέκταση των BRICS, καθώς η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και η Αίγυπτος βρίσκονται σε συζητήσεις για να ενταχθούν στην ομάδα των αναδυόμενων οικονομιών.
«Η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν εκδηλώσεις το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στο BRICS και ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα καλό βήμα, ότι θα ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή των BRICS», δήλωσε ο πρόεδρος του Διεθνούς Φόρουμ των BRICS, Purnima Anand, στη ρωσική εφημερίδα Izvestia.
Ο Anand είπε ότι κατά την 14η σύνοδος κορυφής των BRICS που έγινε τον περασμένο μήνα στην Κίνα, υπήρξαν συνομιλές για την επέκταση των BRICS.
Η προσθήκη της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου θα μπορούσε να ανοίξει μια νέα εποχή για την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς θα ενίσχυε την πολυμερή συνεργασία και σημειώνεται σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ και οι δυτικοί εταίροι τους αρχίζουν και καταστρατηγούν τους έος πρότινος πάγιους κανόνες της παγκοσμιοποίησης.
Τον Μάιο, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping είχε πει ότι τα μέλη των BRICS πρέπει «να απορρίψουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και την αντιπαράθεση των μπλοκ και να συνεργαστούν για να οικοδομήσουν μια παγκόσμια κοινότητα ασφάλειας για όλους».
«Ελπίζω ότι αυτές οι χώρες θα ενταχθούν στους BRICS πολύ σύντομα, καθώς όλοι οι εκπρόσωποι των βασικών μελών ενδιαφέρονται για επέκταση. Άρα η επέκτασή μας θα έρθει πολύ σύντομα», πρόσθεσε ο Anand.
Υπενθυμίζεται ότι κανένας από τους ηγέτες των BRICS δεν έχει καταδικάσει δημόσια τον Ρώσο Πρόεδρο Putin για την εισβολή της χώρας του στην Ουκρανία.
Ο Huang Yanzhong, ανώτερος συνεργάτης για την παγκόσμια υγεία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, δήλωσε πρόσφατα στο Al Jazeera ότι οι BRICS είναι «ένα είδος διπλωματικής αντεπίθεσης από την Κίνα τόσο ενάντια στην αναβίωση του ΝΑΤΟ όσο και για στην αύξηση των μηχανισμών που έχουν σχεδιαστεί για να διατηρήσουν υπό τον έλεηχό των ΗΠΑ την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης