Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με την πλάτη στον τοίχο η ΕΚΤ - Στο 8,6% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, στη σκιά του επικείμενου ενεργειακού κραχ - Διχασμένοι οι αναλυτές

Με την πλάτη στον τοίχο η ΕΚΤ - Στο 8,6% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, στη σκιά του επικείμενου ενεργειακού κραχ - Διχασμένοι οι αναλυτές
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ ήταν 8,6% τον Ιούνιο του 2022,
Σχετικά Άρθρα
Ακόμη πιο περίπλοκο γίνεται το περιβάλλον για την επικείμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία πλέον δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο το 8,6% του πληθωρισμού, αλλά και το ενεργειακό κραχ που ενδεχομένως να υπάρξει ενόψει της επανέναρξης (;) του αγωγού Nord Stream από την Gazprom.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ ήταν 8,6% τον Ιούνιο του 2022, από 8,1% τον Μάιο.
Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 1,9%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 9,6% τον Ιούνιο του 2022, από 8,8% τον Μάιο.
Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 2,2%.
Και αυτά τα στοιχεία έρχονται την ώρα που η Ρωσία απειλεί με ενεργειακό κραχ την Ευρώπη.

Βάσει σχεδίου η «ανωτέρα βία» της Gazprom για Nord Stream

Η ρωσική Gazprom ενημέρωσε τους πελάτες της στην Ευρώπη ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την προμήθεια φυσικού αερίου λόγω «εξαιρετικών» συνθηκών, σύμφωνα με επιστολή που αποκάλυψε το Reuters.
Ειδικότερα, σε επιστολή της στις 14 Ιουλίου η Gazprom κήρυξε αναδρομικά ανωτέρα βία στις προμήθειες από τις 14 Ιουνίου.
Η είδηση ​​έρχεται καθώς ο Nord Stream 1, ο βασικός αγωγός που παραδίδει ρωσικό αέριο στη Γερμανία και πέραν αυτής, βρίσκεται στην ετήσια 10ήμερη συντήρηση που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 21 Ιουλίου.
Η επιστολή ενίσχυσε τους φόβους στην Ευρώπη ότι η Μόσχα μπορεί να μην επανεκκινήσει τον αγωγό στο τέλος της περιόδου συντήρησης ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εντείνοντας μια ενεργειακή κρίση που κινδυνεύει να οδηγήσει την περιοχή σε ύφεση.

Τι θα συμβεί εάν η Ρωσία σταματήσει το φυσικό αέριο

Σε μια ανάλυση στις αρχές του Ιουλίου, οι αναλυτές της UBS παρουσίασαν μια λεπτομερή εικόνα για το τι βλέπουν να συμβαίνει εάν η Ρωσία σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Σε ένα τέτοιο σενάριο θα μειώνονταν τα εταιρικά κέρδη κατά περισσότερο από 15%.
Το selloff στην αγορά θα ξεπερνούσε το 20% στο Stoxx 600 και το ευρώ θα έπεφτε στα 90 σεντς.
Η βιασύνη των επενδυτών για μετακίνηση σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία θα οδηγούσε τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων αναφοράς στο 0%.
«Τονίζουμε ότι αυτές οι προβλέψεις θα πρέπει να θεωρηθούν ως πρόχειρες προσεγγίσεις και σε καμία περίπτωση ως χειρότερο σενάριο», έγραψε ο Arend Kapteyn, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS.

Αλλαγή πλεύσης από ΕΚΤ;

Σε αλλαγή πλεύσης φαίνεται πως αναγκάζεται η ΕΚΤ, σε μια προσπάθεια να… προλάβει τη Fed σε μια περίοδο όπου το ευρώ καταρρέει έναντι του δολαρίου και ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, στο τραπέζι της συνεδρίασης της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη (21/7/2022), θα τεθεί και το σενάριο αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η άνοδος του πληθωρισμού. Ειδικότερες πηγές με γνώση του θέματος δήλωσαν ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα συζητήσουν εάν θα αυξήσουν τα επιτόκια κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΕΚΤ ελπίζει και σε μια συμφωνία για την παροχή βοήθειας σε χρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία στην αγορά ομολόγων, εάν τηρήσουν τους κανόνες της Κομισιόν για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία. Αυτοί περιλαμβάνουν τους στόχους που τέθηκαν από την Κομισιόν για την εξασφάλιση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ καθώς και από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όταν θα αποκατασταθεί στο επόμενο έτος μετά την πανδημία, τονίζουν οι πηγές.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε πει ότι θα προχωρήσει σε σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων και πιθανότητα κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, μεταθέτοντας για τον Σεπτέμβριο, μια μεγαλύτερη αύξηση.
Ωστόσο, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, σε μια ομιλία της τον Ιούνιο, δήλωσε ότι «υπάρχουν ξεκάθαρα συνθήκες υπό τις οποίες η σταδιακή δράση δεν θα ήταν κατάλληλη».

Στήριξη των χρεωμένων χωρών

Τα μέλη της επιτροπής καθορισμού των επιτοκίων συζητούσαν επί εβδομάδες τους όρους που πρέπει να πληρούν οι χώρες για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, με στόχο τον περιορισμό του κόστους δανεισμού όταν κρίνεται ότι δεν συμβαδίζει με την οικονομική πραγματικότητα, αναφέρουν οι πηγές.
Ορισμένοι φορείς χάραξης πολιτικής θα ήθελαν να εμπλακεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης που δημιουργήθηκε στον απόηχο της κρίσης χρέους πριν από μια δεκαετία, αλλά αυτή η επιλογή είναι πιθανό να απορριφθεί.

Το ευρώ έχει καταρρεύσει στο 1,022 δολ.

Το ευρώ έχει υποχωρήσει σημαντικά έναντι του δολαρίου από τις αρχές φτάνοντας την απόλυτη ισοτιμία. Σήμερα (19/7/2022), το ευρώ βρίσκεται στο 1,022 δολ..
Ειδικότερα, μια σειρά από ολοένα και μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed έχει ενισχύσει το δολάριο, ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις προοπτικές για ανάπτυξη στην ευρωζώνη και αύξησε το κόστος των εισαγωγών ενέργειας της.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, όσο η ΕΚΤ αρνείται την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής -σε αντίθεση με τη Fed- τόσο θα διατηρείται η πίεση στο ευρώ.

Τι περιμένουν 4 επενδυτικοί οίκοι από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη της αύξηση των επιτοκίων από το 2011 αυτή την εβδομάδα, ωστόσο οι αγορές έχουν ήδη προχωρήσει σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Και αυτές οι εκτιμήσεις γίνονται όλο και πιο αρνητικές, καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να επιταχύνεται και η ανάπτυξη επιβραδύνεται απότομα.
«Το δίλημμα που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ είναι πιο σοβαρό από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη κεντρική τράπεζα», δήλωσε η Silvia Ardagna, επικεφαλής της ευρωπαϊκής οικονομικής έρευνας της Barclays.

Ακολουθούν πέντε βασικά ερωτήματα για τις αγορές.

1)Θα έχουμε μια μέτρια αύξηση επιτοκίων αυτήν την εβδομάδα;

Πιθανότατα.
Η ΕΚΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει στην αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης (bps) για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται στο ρεκόρ του 8,6%.
Τελευταία αύξησε τα επιτόκια το 2011.
Το επιτόκιο καταθέσεων του -0,5% είναι αρνητικό από το 2014.
Δεν αποκλείεται μια μεγαλύτερη κίνηση 50 μ.β., ειδικά δεδομένης της αδυναμίας του ευρώ, αλλά ορισμένοι αναλυτές λένε ότι είναι απίθανο λόγω των ανησυχιών για την ανάπτυξη.
«Περισσότεροι από 25 μ.β. θα θεωρούνταν, στην τρέχουσα κατάσταση, από τις αγορές ως ένα πολύ επιθετικό σήμα», δήλωσε η Martin Wolburg, ανώτερη οικονομολόγος της Generali Investments.
Reuters Graphics

2)Ποιο είναι το σχέδιο της ΕΚΤ για τον περιορισμό της πίεσης στην αγορά ομολόγων;

Η ΕΚΤ πρόκειται να ανακοινώσει ένα νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού ως απάντηση στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων που έπληξε περισσότερο τις πιο χρεωμένες χώρες.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν εάν πρέπει να ανακοινώσουν το μέγεθος και τη διάρκεια ενός νέου σχεδίου αγοράς ομολόγων.
Η ανακοίνωση ενός μεγάλου πακέτου θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στη δέσμευση της ΕΚΤ να καταπολεμήσει τους λεγόμενους κινδύνους κατακερματισμού, αλλά δεν αποκλείεται και η απογοήτευση των επενδυτών εάν το μέγεθος είναι πολύ μικρό.
Στο μεταξύ, μια νέα πολιτική κρίση στην Ιταλία ασκεί μεγαλύτερη ανοδική πίεση στο ιταλικό κόστος δανεισμού.
«Όσο ισχυρότερο κάνουν το εργαλείο τους, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να δοκιμαστεί από τις αγορές», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS, Reinhard Cluse.
Reuters Graphics

3)Τι σημαίνει μια αποδυνάμωση των προοπτικών ανάπτυξης για τις αυξήσεις επιτοκίων;

Οι επενδυτές θα θέλουν να μάθουν εάν μια μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο -που επισημάνθηκε τον περασμένο μήνα ως πιθανότητα- είναι ακόμα στα χαρτιά, ειδικά καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης επιδεινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες λόγω αυξανόμενων φόβων για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Οι αγορές χρήματος έχουν αρχίσει να μειώνουν τις προσδοκίες για την κλίμακα της νομισματικής σύσφιξης της ΕΚΤ και οι αναλυτές λένε ότι το παράθυρο ευκαιρίας της ΕΚΤ για αύξηση θα μπορούσε να κλείσει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.
«Μια ασθενέστερη οικονομική προοπτική θα επηρεάσει την τροχιά σύσφιξης της ΕΚΤ», δήλωσε η Wolburg της Generali Investments, της οποίας η βασική περίπτωση για το επιτόκιο καταθέσεων είναι 1,25% έως το τέλος του 2023.
Reuters Graphics Reuters Graphics

4)Αναμένει η ΕΚΤ ύφεση;

Η επόμενη σειρά οικονομικών προβλέψεων της ΕΚΤ θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο, αλλά αναμφίβολα η επικεφαλής της Christine Lagarde θα ερωτηθεί για τις απόψεις της σχετικά με τις προοπτικές.
Η συνάντηση της Πέμπτης συμπίπτει με την ημερομηνία λήξης της ετήσιας συντήρησης στον μεγαλύτερο ενιαίο αγωγό που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία.
Οι φόβοι για τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία έχουν εντείνει τους φόβους για ύφεση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει τώρα ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 1,4% το επόμενο έτος έναντι 2,3% προηγουμένως.
«Αυτοί (η ΕΚΤ) θα αναγνωρίσουν ότι μια ύφεση είναι μια περίπτωση λογικού κινδύνου, αλλά δεν είναι η βασική τους περίπτωση σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Andrew Mulliner, της Janus Henderson.
Reuters Graphics Reuters Graphics

5)Ανησυχεί η ΕΚΤ για το αδύναμο ευρώ;

Η πτώση του ευρώ στην ισοτιμία έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες δημιουργεί πρόβλημα για την ΕΚΤ.
Η πτώση του νομίσματος επιδεινώνει τον πληθωρισμό, ήδη πολύ πάνω από τον στόχο του 2%.
Μια πιο επιθετική στάση για τη στήριξη του νομίσματος ή πιο γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να πλήξουν την ανάπτυξη.
Ωστόσο, οι κινήσεις για την τόνωση του ευρώ θεωρούνται απίθανες.
«Γνωρίζουν ότι το να πιαστείς σε αυτόν τον κύκλο της προσπάθειας να υποστηρίξεις το νόμισμά σου μέσω ενεργειών της κεντρικής τράπεζας είναι αρκετά επικίνδυνο καθώς πρέπει να σφίξεις υπερβολικά, βλάπτοντας την οικονομία και το νόμισμα», δήλωσε ο Mulliner.
Reuters Graphics Reuters Graphics

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης