Για μία πολύ δύσκολη κατάσταση από πλευράς ανέμων με πολύ ισχυρές ριπές στην περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά στην Πεντέλη έκανε λόγο ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, σημειώνοντας πως «τις επόμενες ώρες θα παραμείνουμε σε ένα μοτίβο ισχυρών ανέμων» και «θα έχουμε μέσες εντάσεις ανέμων 5-6 μποφόρ, με ριπές που εκτιμώ ότι θα είναι πάνω από τα 70 χλμ/ώρα, ίσως και παραπάνω κάποιες στιγμές μέσα στις επόμενες ώρες».
«Υπήρξε μία πολύ σημαντική ενίσχυση των ανέμων τις πρώτες πρωινές ώρες, περίπου από τις 4 τα ξημερώματα μέχρι τις 7 και μάλιστα στις 04:50 είχαμε τη μέγιστη ριπή ανέμου στην Πεντέλη που έφτασε τα 113 χλμ/ώρα. Μιλάμε για έναν πάρα πολύ ισχυρό άνεμο. Στη συνέχεια έχουμε μία μικρή αποκλιμάκωση, τη στιγμή που μιλάμει δηλαδή στις 09:30, έχουμε ριπές στην Πεντέλη που είναι 75 με 85 χλμ/ ώρα. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι άνεμοι προβληματικοί που κάνουν πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και για τα επίγεια μέσα και για τα εναέρια μέσα», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λαγουβάρδος.
Κατά τον ίδιο, «τις επόμενες ώρες θα παραμείνουμε σε ένα μοτίβο ισχυρών ανέμων, είναι η δεύτερη ημέρα ισχυρού μελτεμιού στην ανατολική χώρα και επομένως και στην ανατολική Αττική. Θα έχουμε μέσες εντάσεις ανέμων 5-6 μποφόρ, με ριπές που εκτιμώ ότι θα είναι πάνω από τα 70 χλμ/ώρα, ίσως και παραπάνω κάποιες στιγμές μέσα στις επόμενες ώρες. Μικρή αποκλιμάκωση των ανέμων περιμένουμε από αργά το βράδυ και περισσότερο αύριο αλλά έχουμε πολλές ώρες ακόμα που οι άνεμοι θα είναι πολύ ισχυροί».
Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου τόνισε πως είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι λόγω των ισχυρών ανέμων ο καπνός από τη φωτιά στην Πεντέλη έχει φτάσει και 400 χλμ μακριά και όπως έδειξαν οι δορυφορικές εικόνες, τις οποίες επεξεργάστηκαν το πρωί, έχει φτάσει νότια των Κυθήρων και δυτικά της Κρήτης.
Τέλος, για την εκκένωση του Αστεροσκοπείου της Πεντέλης χθες λόγω της πυρκαγιάς, ο κ. Λαγουβάρδος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εκκένωση έγινε για καθαρά προληπτικούς λόγους, δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα, δεν σταμάτησε ούτε η ηλεκτροδότηση, ούτε η πρόσβαση στο διαδίκτυο, επομένως έγιναν κανονικά οι λήψεις δεδομένων από τους 450 σταθμούς σε όλη τη χώρα. «Θα ήμασταν τύφλοι αν είχαμε αυτήν τη διακοπή, ευτυχώς δεν την είχαμε, λειτουργούν κανονικά οι προγνώσεις, έχουν αναρτηθεί και στις σελίδες μας», κατέληξε.
Η εξάπλωση της πυρκαγιάς στην Πεντέλη από δορυφορικές παρατηρήσεις
Δορυφορικές παρατηρήσεις από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 20/7, αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr .
Σημειώνει πως η εξάπλωση των θερμών σημείων από τον ορεινό όγκο της Πεντέλης προς τα νότια αποκαλύπτει την μεγάλη εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους.
Μεταφέρθηκε ο καπνός από την πυρκαγιά στην Πεντέλη έως και 400 χλμ
Ο καπνός της δασικής πυρκαγιάς της Πεντέλης, σύμφωνα με οπτική δορυφορική εικόνα επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο METEOSAT-11, έχει μεταφερθεί από τους ισχυρούς βόρειους-βορειοανατολικούς ανέμους τουλάχιστον 400 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά προς την θάλασσα των Κυθήρων και το Νοτιοδυτικό Κρητικό Πέλαγος το πρωί της Τετάρτης 20/7.
Ξεπέρασαν τα 100 km/h οι ριπές του ανέμου στην Πεντέλη
Σχετικά με τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 19/7στην περιοχή Νταού Πεντέλης και βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι και το πρωί της Τετάρτης 20/7, η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, ενημερώνει ότι:
- Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ / meteo.gr, , οι βόρειοι άνεμοι στην περιοχή της πυρκαγιάς ενισχύθηκαν σημαντικά από τις πρώτες πρωινές ώρες (02:30/03:00) της Τετάρτης 20/7 πνέοντας μέχρι αυτή τη στιγμή (07:00) με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 7 μποφόρ και ριπές που ξεπερνούν τα 90-100 km/h (Εικόνα 1).
- Από τις καταγραφές του αυτόματου μετεωρολογικού σταθμού του ΕΑΑ / meteo.gr στην Παλλήνη, προκύπτει απότομη άνοδος της θερμοκρασίας κατά 15 βαθμούς Κελσίου την ώρα που το μέτωπο της φωτιάς πλησίαζε την περιοχή. Ειδικότερα, η θερμοκρασία μεταξύ 04:40 και 05:10 εντός δηλαδή 30 λεπτών, ανέβηκε από τους 23 στους 38 βαθμούς Κελσίου (Εικόνα 2).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών