Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι θα συμβεί προσεχώς στο χρηματιστήριο; - Γιατί υπάρχει εμπλοκή στην Attica bank και η αγωνία της κυβέρνησης για την ΔΕΗ

Τι θα συμβεί προσεχώς στο χρηματιστήριο; - Γιατί υπάρχει εμπλοκή στην Attica bank και η αγωνία της κυβέρνησης για την ΔΕΗ
Το αφήγημα της Ελλάδος, περί ισχυρής οικονομίας, ισχυρής ανάκαμψης που θα καταγραφεί μεν το 2022 αλλά θα καταρρεύσει το 2023 και έρμαιο των κερδοσκόπων όπως αποδείχθηκε και στα ομόλογα… δεν είναι πειστικό…

Το χρηματιστήριο, είναι ο καθρέφτης της οικονομίας και το ελληνικό χρηματιστήριο αποδεικνύει πόσο αδύναμη, πόσο αδιάφορη και πόσο μη επενδύσιμη είναι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Αυτοί που επενδύουν, τα funds και οι θεσμικοί έχουν θέσει το ελληνικό χρηματιστήριο στο περιθώριο, οι συναλλαγές στο ναδίρ που αποτελεί απόδειξη ότι είναι παραμύθια των πολιτικών οι αναφορές περί ισχυρής οικονομίας.
Η Ελλάδα με 394,5 δισεκ. χρέος, έρμαιο του πληθωρισμού, ενεργειακή εξαρτώμενη και οικονομικά εξαρτώμενη από την Ευρώπη δεν έχει πείσει ότι μπορεί να ξεχωρίσει ακόμη και εάν στηρίζεται στην ανάκαμψη του τουρισμού…
Είναι τόσο υποκριτική η στάση όσων ασκούν εξουσία, που λόγω τουρισμού έχουν ξεχάσει τον covid 19 και θα τον θυμηθούν από Σεπτέμβριο 2022 όταν οι τουρίστες θα αρχίσουν να αποχωρούν… τότε θα επανεμφανιστούν οι μάσκες και η αναγκαιότητα δήθεν για τα εμβόλια…
Το αφήγημα της Ελλάδος, περί ισχυρής οικονομίας, ισχυρής ανάκαμψης που θα καταγραφεί μεν το 2022 αλλά θα καταρρεύσει το 2023 και έρμαιο των κερδοσκόπων όπως αποδείχθηκε και στα ομόλογα… δεν είναι πειστικό…
Όσο η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια με στόχο 1,50% με 1,75% από 0,50% την τρέχουσα περίοδο και όσο υπάρχει το ειδικό εργαλείο για την στήριξη των ομολόγων που έχει μνημονιακές ρήτρες, η Ελλάδα θα παραμένει δέσμια των αγορών…

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει ουσιώδη ανοδικά περιθώρια.
Δεν εξαρτάται από τα διαδραματιζόμενα στην Ουκρανία αλλά από παράγοντες όπως η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός…
Οι 850 μονάδες φαίνεται ότι αποτελούν το μέγιστο της ανοδικής κίνησης και οτιδήποτε πάνω από 850 μονάδες είναι ευκαιρία για πωλήσεις…
Το βασικό σενάριο είναι ότι για τις επόμενες εβδομάδες οι μεγάλες πιέσεις θα εκτονωθούν αλλά θα επανέλθει στο προσκήνιο ο καθοδικός στόχος των 700 μονάδων…
Το ελληνικό χρηματιστήριο υποχώρησε έως τις 778 μονάδες – μια ακόμη ορθή εκτίμηση του bankingnews για το ελληνικό χρηματιστήριο – αλλά δεν έχει εξαντλήσει τα καθοδικά περιθώρια.
Το πιθανότερο είναι να παραμείνει στην ζώνη των 850 μονάδων και ακολούθως να ακολουθήσει μια πλαγιοκαθοδική πορεία… με ορόσημο το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2022 όπου θα κορυφωθούν τα αρνητικά νέα για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Γιατί υπάρχει εμπλοκή στην Attica bank;

Το bankingnews έγκαιρα ανέφερε ότι υπάρχει εμπλοκή στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Attica bank.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews, οι τελικές ζημιές από την αξιολόγηση των τριών τιτλοποιήσεων NPEs της Attica Bank από τον καναδικό οίκο DBRS, καταλήγουν σε ένα σοκαριστικό συμπέρασμα.
Οι ζημιές από τις τρεις τιτλοποιήσεις ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ, υποχρεώνοντας σε ριζική ανατροπή των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης.

Το αρχικό σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Attica Bank περιελάμβανε τρία στάδια:

α) αύξηση κεφαλαίου 240 εκατ. που υλοποιήθηκε

β) αύξηση κεφαλαίου 365 εκατ. που είναι να υλοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2022

γ) αύξηση κεφαλαίου 150 εκατ. που είναι να υλοποιηθεί Μάρτιο - Απρίλιο 2023

Ο σχεδιασμός αυτός έχει πλήρως ανατραπεί, γιατί οι ζημιές είναι πολύ μεγαλύτερες των αρχικών εκτιμήσεων, εξέλιξη που αιφνιδίασε την Ellington, η οποία φαίνεται να ανακρούει πρύμναν.
Το αμερικανικό fund φαίνεται να χάνει το ενδιαφέρον του για την Attica Bank, και αν αυτό τελικώς συμβεί γιατί πραγματοποιούνται έντονες παρασκηνιακές διεργασίες, οι επιλογές είναι είτε να βρεθεί άλλος επενδυτής πχ. Bain Capital, είτε να πωληθεί σε μία μεγάλη συστημική τράπεζα, όπως η Alpha Bank, με βάση κάποιες ανεπίσημες πηγές.
Όπως καθίσταται αντιληπτό είναι αδιανόητο να καλύψει τα μαύρη τρύπα της Attica Bank μόνο του το ΤΧΣ, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης, καθώς το συνολικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της Attica να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ, εξέλιξη πρωτοφανής και καταστροφική.

Η αγωνία της κυβέρνησης για την ΔΕΗ

Η κυβέρνηση έχει μια ιδιαίτερη αγωνία για την ΔΕΗ και έχει επιστρατεύσει την διοίκηση της ΔΕΗ να βρει λύσεις για την απαξίωση της χρηματιστηριακής αξίας.
Μετά το κραχ στην μετοχή όπου από τα 9 ευρώ την τιμή της αύξησης κεφαλαίου και τα παραμύθια περί αναπτυξιακής πορείας κατολίσθησε στα 4,74 ευρώ – έναντι στόχου στα 4,80 ευρώ με 4,90 ευρώ από το bankingnews – γίνεται μια προσπάθεια ανάκαμψης της μετοχής.
Με σενάρια αγορών από το CVC και το Fidelity και με ενεργοποίηση των ιδίων μετοχών θα επιχειρήσουν να οδηγήσουν την μετοχή στα 6,20 ευρώ.
Σε εκείνες τις τιμές θα εμφανιστεί ένα σχήμα π.χ. το αμερικανικό fund CVC και θα υποβάλλει πρόταση για να εξαγοράσει μεγαλύτερο ποσοστό στην ΔΕΗ κάτι σαν άτυπη δημόσια πρόταση… χωρίς να είναι δημόσια πρόταση.
Η ΔΕΗ θα αποταθεί σε σύμβουλο όπως και το ελληνικό δημόσιο ως βασικός μέτοχος για να καθορίσουν την εύλογη αξία και θα δηλώσουν ότι η εύλογη αξία είναι πέριξ των 9 ευρώ όπου υλοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου.
Επειδή η πρόταση για αύξηση του ποσοστού στην ΔΕΗ δεν θα είναι προφανώς στα 9 ευρώ αλλά πολύ χαμηλότερα π.χ. στα 7 ευρώ η πρόταση θα απορριφθεί.
Όμως από ότι πληροφορούμαστε όλο αυτό είναι μια καλοστημένη παγίδα για τους επενδυτές, θέλουν να δημιουργήσουν μια ψευδαίσθηση ότι έχει αξία η μετοχή της ΔΕΗ….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης