Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε τεχνική ύφεση η οικονομία των ΗΠΑ - Διαψεύδονται Biden και Powell - Το ΑΕΠ μειώθηκε απρόσμενα -0,9% το β' τρίμηνο 2022

Σε τεχνική ύφεση η οικονομία των ΗΠΑ - Διαψεύδονται Biden και Powell - Το ΑΕΠ μειώθηκε απρόσμενα -0,9% το β' τρίμηνο 2022
Οι διαδοχικές μειώσεις του ΑΕΠ είναι οι πρώτες μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2007-2009
Σχετικά Άρθρα
Σε τεχνική ύφεση εισήλθε η αμερικανική οικονομία το β' τρίμηνο του 2022, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται με ετήσιο ρυθμό 0,9%.
Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά τριμηνιαία πτώση του ΑΕΠ, στοιχείο που εντείνει τη συζήτηση για το εάν οι ΗΠΑ έχουν ήδη βυθιστεί σε πραγματική ύφεση.
Το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 1,6% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν αύξηση 0,3% στο ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου.
Οι διαδοχικές μειώσεις του ΑΕΠ είναι οι πρώτες μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2007-2009.
USA_1.jpg
Διαφωνίες για την ύφεση

Ενώ τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ θεωρούνται συνήθως ως ύφεση, η ομάδα των οικονομολόγων που είναι υπεύθυνες για την κήρυξη επίσημων υφέσεων χρησιμοποιεί έναν ευρύτερο ορισμό που υποδηλώνει ότι ο παλιός εμπειρικός κανόνας δεν ισχύει πάντα, σχολιάζει το Marketwatch.
Ο ορισμός της ύφεσης έχει γίνει αντικείμενο έντονης συζήτησης ενόψει των ενδιαμέσων εκλογών στις ΗΠΑ το φθινόπωρο.
Ο Λευκός Οίκος αλλά και η Federal Reserve, δια στόματος Biden, Yellen και Powell, υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε ύφεση, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να ρίξουν την ευθύνη στους Δημοκρατικούς για την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Πραγματική και όχι τεχνική η ύφεση;

Η οικονομία επιβραδύνεται. Για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία, σχολιάζουν οι αναλυτές.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αύξησε το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ κατά 2,5% από τον Μάρτιο, σε μία προσπάθεια να καταπολεμήσει τη μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού εδώ και σχεδόν 41 χρόνια.
Τα υψηλότερα επιτόκια τείνουν να επιβραδύνουν την οικονομία καθιστώντας πιο δαπανηρή για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές το δανεισμό.
Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η μάχη της Fed ενάντια στον πληθωρισμό οδηγεί τελικά τις ΗΠΑ σε πραγματική και όχι απλώς τεχνική ύφεση.
Πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι μια πραγματική ύφεση είναι πιθανή μέχρι το επόμενο έτος, εκτός εάν ο πληθωρισμός μειωθεί γρήγορα.
Το κόστος ζωής αυξήθηκε 9,1% το 12μηνο που έληξε τον Ιούνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης