Θα χρησιμοποιηθεί αν επιβληθούν κυρώσεις στο Χρηματιστήριο της Μόσχας και στο Εθνικό Κέντρο Εκκαθάρισης Συναλλαγών
Πριν από περίπου δύο μήνες, η πρώτη αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ksenia Yudaeva, πραγματοποίησε μια μεγάλη συνάντηση με παράγοντες της αγοράς συναλλάγματος.
Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε το σενάριο της επιβολής κυρώσεων από τη Δύση σε βάρος του Χρηματιστηρίου της Μόσχας και του Εθνικού Κέντρου Εκκαθάρισης (NCC), ανέφερε ένας από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση στο Forbes.
«Πρόκειται για μια δύσκολη συνθήκη, γιατί στην περίπτωση αυτή όλα τα κεφάλαια των πελατών στο Εθνικό Κέντρο Εκκαθάρισης Συναλλαγών θα παγώσουν και οι συναλλαγές σε δολάριο και ευρώ στο Χρηματιστήριο της Μόσχας θα διακοπούν», ανέφερε άλλος συμμετέχων στην αγορά, ο οποίος επίσης επιβεβαίωσε ότι έγινε η συγκεκριμένη συνάντηση.
Όπως ο ίδιος εξηγεί, στo Εθνικό Κέντρο Εκκαθάρισης της Ρωσίας υπάρχουν 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια πελατών που διατηρούνται σε ξένες τράπεζες.
Μια τρίτη πηγή από το Χρηματιστήριο της Μόσχας έκανε λόγο για 30-40 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Εφόσον επιβληθούν κυρώσεις στο Χρηματιστήριο και το Εθνικό Κέντρο Εκκαθάρισης, τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα παγώσουν και θα δεσμευτούν, όπως έχουν παγώσει και δεσμευτεί τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας, από τον πρώτο κιόλας γύρο κυρώσεων».
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας επιβεβαίωσε στο Forbes ότι επεξεργάζεται ένα τέτοιο σενάριο.
Πώς θα γίνεται ο διακανονισμός των συναλλαγών
Αν επιβληθούν τελικά κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε βάρος του Χρηματιστηρίου και του NCC, το Χρηματιστήριο της Μόσχας, σε ότι αφορά το νομισματικό του κομμάτι, θα γίνει τόπος κυκλοφορίας νομισμάτων των χωρών που δεν έχουν υιοθετήσει τις αμερικανικές κυρώσεις, αναφέρει ο επικεφαλής μιας μεγάλης χρηματιστηριακής.
«Ο διακανονισμός των συναλλαγών θα γίνεται μόνο σε ρούβλια, κάθε διακανονισμός σε δολάρια πρέπει να σταματήσει», επισημαίνει.
Σύμφωνα με τον συνομιλητή του Forbes, το γιουάν θα γίνει τότε το νόμισμα με τη μεγαλύτερη ρευστότητα.
Χρειάζεται η ισοτιμία για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές
Ακόμη όμως κι αν δεν υπάρχουν συναλλαγές σε δολάρια εντός της Ρωσίας, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές θα συνεχιστούν, άρα η Ρωσία χρειάζεται μια ισοτιμία δολαρίου - ρουβλίου.
«Η Κεντρική Τράπεζα δεν θέλει να αναλάβει να ορίζει η ίδια την ισοτιμία», αναφέρει ένας από τους συνομιλητές του Forbes, ο οποίος γνωρίζει καλά τα σχέδια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.
Στην περίπτωση αυτή, ελήφθη η απόφαση να δημιουργηθεί ένα ρωσικό ανάλογο του Bloomberg, μια εξωχρηματιστηριακή πλατφόρμα δηλαδή στην οποία οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες θα παρέχουν τις τιμές τους.
Η ισοτιμία του δολαρίου λοιπόν θα καθορίζεται με βάση τις τιμές που θα εισάγουν αυτές οι τράπεζες αλλά ο αλγόριθμος για τον προσδιορισμό της ισοτιμίας βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη», λέει ο συνομιλητής του Forbes.
«Για το ευρύ κοινό, η ισοτιμία θα ορίζεται από τη Κεντρική Τράπεζα, για τους μεγάλους συμμετέχοντες της αγοράς όμως ο μηχανισμός θα είναι διαφανής», προσθέτει.
Ορισμένες τράπεζες έχουν ήδη λάβει τα πρώτα έγγραφα για να δουλέψει αυτό το σχέδιο, καταλήγει ένας συνομιλητής του Forbes.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών