Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανήσυχοι οι πολιτικοί, οι κυρώσεις θα διχάσουν την Ευρώπη – Η Νέα Ρωσία του Putin επιφορτισμένη με ιστορική ευθύνη

Ανήσυχοι οι πολιτικοί, οι κυρώσεις θα διχάσουν την Ευρώπη – Η Νέα Ρωσία του Putin επιφορτισμένη με ιστορική ευθύνη
Η νέα Ρωσία δεν είναι μια νέα χώρα, αλλά μια Ρωσική Ομοσπονδία επιφορτισμένη με τα μεγάλα ιστορικά καθήκοντα της κατάκτησης εδαφών

Οι πολιτικοί της Ευρώπης ανησυχούν, προβληματίζονται με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, από την μια θεωρούν ότι είναι μέσο πίεσης να σταματήσει ο πόλεμος αλλά από την άλλη αναγνωρίζουν και τα λάθη της πολιτικής της Ευρώπης, οι κυρώσεις έχουν γυρίσει εναντίον των δυτικών κοινωνιών, ήδη δύο κυβερνήσεις ισχυρών κρατών Βρετανίας και Ιταλίας κατέρρευσαν…
Πλέον ο κίνδυνος διχασμού της Ευρώπης είναι μεγάλος.
Π.χ. στην Ιταλία η νέα κυβέρνηση που νομοτελειακά θα προκύψει από τα Αδέρφια για την Ιταλία της Meloni, την Lega του Salvini και το Forza Italia του Berlusconi είναι πιθανόν παρά τις προεκλογικές αναφορές – εκλογές στην Ιταλία θα διεξαχθούν 25 Σεπτεμβρίου 2022 – να ακυρώσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας…
Ήδη η Ουγγαρία έχει διαφορετική προσέγγιση και ανταμείβεται, πρόσφατα η Ουγγαρία έκλεισε μεγάλη συμφωνία επέκτασης της ροής φυσικού αερίου με την Gazprom…

Σοβαρός ο κίνδυνος διχασμού στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να διχαστεί στο θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία στο πλαίσιο μιας αυξανόμενης ενεργειακής κρίσης, αναφέρουν οι Financial Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, η απότομη αύξηση του κόστους ζωής στην ΕΕ και οι προτάσεις για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας απειλούν την συνοχή της Ευρώπης ως προς τις κυρώσεις.
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι κοινωνίες να απορρίψουν την σκληρή αντιρωσική θέση των χωρών-μελών.
Αν και πολλοί δυτικοί πολιτικοί βλέπουν σημαντικές επιπτώσεις των κυρώσεων της ΕΕ στη ρωσική οικονομία, όπως σημειώνουν οι FT, αρκετά κράτη της ΕΕ ανησυχούν ότι αυτή η πολιτική είναι υψηλού κόστους για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και πλήττει τις τσέπες των πολιτών τους.

Ταυτόχρονα φαίνεται ότι απουσιάζουν τα σχέδια για χαλάρωση των περιορισμών των Βρυξελλών έναντι της Ρωσίας σε αυτή τη φάση.
Επιπλέον, ένας ανώνυμος εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε επίσης την απροθυμία μιας απότομης αναθεώρησης της εξωτερικής πολιτικής έναντι της Ρωσίας στο εγγύς μέλλον.
Στις 26 Ιουλίου, το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σχέδιο που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε οικειοθελή μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην ΕΕ κατά 15% από την 1η Αυγούστου 2022 έως τις 31 Μαρτίου 2023.
Προβλέπει επίσης τη δυνατότητα μετάβασης σε δεύτερη υποχρεωτική φάση μείωσης της κατανάλωσης ξανά κατά 15% εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος διακοπής του εφοδιασμού και κηρύξει «πανευρωπαϊκό συναγερμό» στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας.

Η «Νέα Ρωσία» του Putin

Στις 22 Οκτωβρίου με 2 Νοεμβρίου 1721 ανακηρύχθηκε η Ρωσική Αυτοκρατορία.
Ο πρώτος αυτοκράτορας ήταν ο τσάρος Πέτρος ο Μέγας.
Το νόημα της μετατροπής του βασιλείου σε αυτοκρατορία ήταν ότι ο Πέτρος πραγματοποίησε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, ειδικότερα, «άνοιξε ένα παράθυρο στην Ευρώπη», δηλαδή η Ρωσία απέκτησε πρόσβαση στα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας και κατέλαβε μια σειρά από περιοχές κοντά στη νέα πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, την Αγία Πετρούπολη.
Αργότερα η Ρωσική Αυτοκρατορία απέκτησε πρόσβαση στη Μαύρη και την Κασπία Θάλασσα.
Μετά την κατάκτηση της Άπω Ανατολής απέκτησε πρόσβαση στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Το καθεστώς της αυτοκρατορίας ενισχύθηκε με την πρόσβασή της σε κάθε νέα θάλασσα.
Η Ρωσική Ομοσπονδία αυτοανακηρύχτηκε νόμιμος διάδοχος της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία ήταν η ίδια κληρονόμος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Και οι δύο οικειοποιήθηκαν τα «ιστορικά δικαιώματα» της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Η αποστρατιωτικοποίηση απέτυχε

Για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει, είναι απαραίτητο να θυμηθούμε τους διακηρυγμένους στόχους του πολέμου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία.
Τον έκτο μήνα της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, μπορούμε να δούμε ότι ένας από τους δύο διακηρυγμένους στόχους της, η «αποστρατιωτικοποίηση» απέτυχε:
αντί να «αποστρατικοποιηθεί» η Ουκρανία, ο αριθμός όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία αυξήθηκε κατακόρυφα χάρη στη δυτική βοήθεια.
Τι απέγινε ο δεύτερος στόχος της «επιχείρησης» το πλήγμα στον ναζισμό;
Ο πόλεμος Ουκρανίας – Ρωσίας έπληξε τις μονάδες Azov αλλά έχουν δημιουργηθεί νέες μονάδες που εναντιώνονται στην Ρωσία.
Ούτε αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε επί της ουσίας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται πολύ περισσότερο από όσο ήλπιζαν οι εμπνευστές του.

Κάτω από ποιες συνθήκες μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος;

Η Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί να τερματίσει τις εχθροπραξίες εάν καταλάβει πλήρως το Donbass και τη Novorossiya.
Η κατάληψη της Novorossiya, κυριολεκτικά της νέας Ρωσίας, είναι ένα έργο για την «απελευθέρωση» της Ουκρανίας από μια σειρά εδαφών που ήταν μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Οι πόλεις Dnepr, Kherson, Melitopol, Mariupol, Berdyansk, Nikolayev, Zaporizhia, Tiraspol, που βρίσκεται στο έδαφος της Μολδαβίας, ήδη κατεχόμενη από ρωσικά στρατεύματα στην Υπερδνειστερία, ήταν κάποτε μέρος της Novorossiya, μιας επαρχίας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
O βασικός στόχος του πολέμου είναι «απελευθερωτικός».
Η «Απελευθέρωση» συνοδεύεται από τη δημιουργία μιας νέας περιοχής της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την παλιά ονομασία του εδάφους της Ρωσικής Αυτοκρατορίας,

Αλλά η Ρωσική Ομοσπονδία δεν είναι η Ρωσική Αυτοκρατορία, αλλά ένα νέο κράτος που δημιουργήθηκε το 1991 μετά την κατάρρευση της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, το οποίο συμπεριέλαβε τη Ρωσική Ομοσπονδία ως μία από τις δημοκρατίες της Ένωσης.
Η αξίωση του Putin για τη Novorossiya σημαίνει οικειοποίηση των δικαιωμάτων της νέας χώρας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο έδαφος μιας εντελώς διαφορετικής χώρας, μιας χώρας που δεν υπάρχει πλέον, της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Σύμφωνα με τον Putin, η Ουκρανία είναι ένα τεχνητά δημιουργημένο σοβιετικό κράτος.
Είναι όμως η Ρωσία ένα φυσικά δημιουργημένο κράτος;
Στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ζουν 190 λαοί.
Η κατάληψη της Σιβηρίας, της Άπω Ανατολής, της Καμτσάτκα και της Τσουκότκα από τη Ρωσία ονομάζεται στη ρωσική ιστορία η «ανάπτυξη» αυτών των εδαφών που κατοικούνται από 189 λαούς που δεν είναι ρώσοι.
Όπως και στην περίοδο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, η «ανάπτυξη» και η «προσάρτηση» γης από τη Ρωσική Ομοσπονδία λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία.
Αυτή τη φορά είναι τα πρώην εδάφη του τσάρου, τα οποία «κυριαρχούνται» από τον νέο τσάρο, που ονομάζεται «πρόεδρος». Η Novorossiya κατακτάται από τον νέο αυτοκράτορα, ο οποίος πιστεύει ότι δεν πολεμά, αλλά μόνο «επιστρέφει», «συλλέγει», «αναπτύσσει» και «απελευθερώνει» τα εδάφη της πρώην αυτοκρατορίας για χάρη της ενίσχυσης της νέας του αυτοκρατορίας.

Σύμφωνα με την ιδεολογία του Putin, η «φυσική» Novorossiya υποκαθιστά την «τεχνητά» δημιουργημένη Ουκρανία.
Ένας από τους στόχους του αποικισμού των νέων εδαφών από τη Ρωσική Αυτοκρατορία είναι να παράσχει πρόσβαση στη θάλασσα και να αποτρέψει τους Ουκρανούς αντιπάλους να φτάσουν στη θάλασσα.
Ήδη, η Ρωσική Ομοσπονδία έχει εμποδίσει την πρόσβαση της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα καταλαμβάνοντας τα λιμάνια της Μαριούπολης και του Μπερντιάνσκ.
Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι πιστή στην αυτοκρατορική της ιδέα να αναζητά πρόσβαση στη θάλασσα σε όλα τα μέρη που θεωρεί στρατηγικά σημαντικά.
Έχει πρόσβαση και στη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς έχει στη διάθεσή της την ναυτική βάση Ταρτούς στη Συρία.

Το κλειδί για την κατανόηση των στόχων του Putin στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» είναι η επιθυμία του να διορθώσει «ιστορικές ανωμαλίες», κυρίως να «κυριαρχήσει» σε εκείνες τις περιοχές της Ουκρανίας που είχαν κάτι το ρωσικό στο όνομά τους: τη Novorossiya και τη Ρωσία του Κιέβου, που αποκαλούνται «πατρικές ρωσικές πόλεις», και να αποτρέψει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.
Γενικά, στην Ουκρανία συμβαίνει ένα φυσικό φαινόμενο:
η πρώτη πράξη «ανάπτυξης» των εδαφών από την αυτοκρατορία.

Τι ακολουθεί;

Η επόμενη, μετα-ουκρανική φάση του πολέμου είναι βέβαιο ότι θα έρθει, γιατί η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ο νόμιμος διάδοχος της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών και υπάρχουν ακόμη πολλά «μη απελευθερωμένα» σοβιετικά εδάφη σε διάφορα μέρη.
Η Ρωσική Ομοσπονδία αντιμετωπίζει επίσης την πρόκληση της «ανάκτησης» των «κατεχόμενων» εδαφών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών και η Ρωσική Αυτοκρατορία άφησαν τη Ρωσική Ομοσπονδία με πολλά προβλήματα «κυριαρχίας», «κατάκτησης», «απελευθέρωσης», «προσάρτησης» και «συγκέντρωσης» των εδαφών που ανήκαν στις δύο αυτοκρατορίες, της Σοβιετικής και της Ρωσικής.
Η νέα Ρωσία δεν είναι μια νέα χώρα, αλλά μια Ρωσική Ομοσπονδία επιφορτισμένη με τα μεγάλα ιστορικά καθήκοντα της κατάκτησης εδαφών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης