Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Εφορία έβαλε στο στόχαστρο αδήλωτα ακίνητα στο Ε9 που έχουν καταγραφεί στο Κτηματολόγιο

Η Εφορία έβαλε στο στόχαστρο αδήλωτα ακίνητα στο Ε9 που έχουν καταγραφεί στο Κτηματολόγιο

Σε εκτεταμένες διασταυρώσεις προχωρά η ΑΑΔΕ

Σχετικά Άρθρα

Σε ξεσκόνισμα των στοιχείων του Ε9 με αυτά που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο προχωρεί η ΑΑΔΕ από το φθινόπωρο με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των δύο υπηρεσιών που θα αλλάξει τον χάρτη και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με την ιδιοκτησία στην Ελλάδα.
Στόχος των ελεγκτικών αρχών είναι ο εντοπισμός ακινήτων όχι μόνο διαμερισμάτων ή κατοικιών αλλά και οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές - φιλέτα τα οποία, ενώ έχουν εγγραφεί στο Κτηματολόγιο, δεν έχουν δηλωθεί στο Ε9 με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να γλιτώνουν τα βάρη του ΕΝΦΙΑ και το κράτος να έχει μειωμένες φορολογικές εισπράξεις.

Περιουσιολόγιο

Την ηλεκτρονική διασύνδεση του Κτηματολογίου με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της Εφορίας προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προκειμένου να υπάρχει ορθή εικόνα της ιδιοκτησίας και των μισθώσεων των ακινήτων.
Η ενιαία βάση δεδομένων θα δώσει τη δυνατότητα για εκτεταμένες διασταυρώσεις για τον εντοπισμό φορολογουμένων που δήλωσαν ανακριβώς τα στοιχεία των κατοικιών, των λοιπών κτισμάτων, των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων τους στο Ε9.
Ετσι θα εντοπιστούν όσοι προσπαθούν να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ από αυτόν που αναλογεί στην ακίνητη περιουσία τους.

Διασταύρωση

Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες διασταύρωσης των στοιχείων των δηλώσεων Ε9 με τα δεδομένα των δηλώσεων του Κτηματολογίου. Επίσης θα αξιοποιηθούν και τα στοιχεία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (των εντύπων Ε1) όπου όλοι οι φορολογούμενοι υποχρεώνονται να αναγράφουν αναλυτικά στοιχεία για τις κατοικίες που χρησιμοποιούν, είτε τις ιδιόκτητες είτε τις ενοικιαζόμενες είτε τις δωρεάν παραχωρηθείσες.
Με την online διασύνδεση οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ αποκτούν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Κτηματολογίου και θα εντοπίζουν ευκολότερα όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.) που υπάρχουν σε αυτά, τόσο για τις περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως όσο και για αυτές που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Στη συνέχεια θα διασταυρώνουν τα στοιχεία του Κτηματολογίου με αυτά που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο έντυπο Ε9 προκειμένου:

  • Να εντοπιστούν περιπτώσεις ιδιοκτητών που δεν έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 την ακίνητη περιουσία τους για να αποφύγουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων.
  • Να αναζητήσουν φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία τις οποίες αφήνουν απλήρωτες και αρρύθμιστες, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Επιπλέον ΕΝΦΙΑ

Οι φορολογούμενοι που θα εντοπιστούν μετά τη διασταύρωση να έχουν αποκρύψει ακίνητα ή να τα έχουν δηλώσει λανθασμένα με σκοπό τον περιορισμό της φορολογητέας ύλης θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή επιπλέον κύριου ΕΝΦΙΑ ή συμπληρωματικού ανάλογα με το έτος κτήσης του ακινήτου, καθώς από φέτος έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού και με το νέο καθεστώς ο συμπληρωματικός φόρος δεν επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας αλλά ξεχωριστά για κάθε ακίνητο.

Επιβολή τόκων 

Ο κατάλογος με τις πρόσθετες επιβαρύνσεις συμπληρώνεται με την επιβολή τόκων για εκπρόθεσμη καταβολή ΕΝΦΙΑ αλλά και με βαριά πρόστιμα συνεπεία της υποβολής ανακριβών δηλώσεων φορολογίας ακινήτων. Αυστηρές κυρώσεις θα υπάρξουν και για τις περιπτώσεις φορολογούμενων που έχουν σημαντικού ύψους ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και έχουν αποκρύψει ακίνητα για να τα γλιτώσουν από τις κατασχέσεις. Ο εντοπισμός τους θα έχει συνέπεια την άμεση κατάσχεση και τον πλειστηριασμό τους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης