Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βουλγαρία: Ο πρόεδρος Rumen Radev προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για τις 2 Οκτωβρίου

Βουλγαρία: Ο πρόεδρος Rumen Radev προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για τις 2 Οκτωβρίου
Στη Βουλγαρία, χώρα-μέλος της ΕΕ που είναι αντιμέτωπη με υψηλό πληθωρισμό, επικρατούν ανησυχίες για τις προμήθειες αερίου και άλλες συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σχετικά Άρθρα
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev όρισε τη 2α Οκτωβρίου ως την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στη χώρα, των τέταρτων μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού του μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού Kiril Petkov.
Ο Radev όρισε επίσης τον πρώην υπουργό Εργασίας Galab Ntonef επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης έως τον σχηματισμό νέας μετά τις εκλογές.
Στη Βουλγαρία, χώρα-μέλος της ΕΕ που είναι αντιμέτωπη με υψηλό πληθωρισμό, επικρατούν ανησυχίες για τις προμήθειες αερίου και άλλες συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο διορισμός του 55χρονου Ntonef, συμβούλου του προέδρου επί κοινωνικών πολιτικών, αποτελεί για κάποιους ένδειξη ότι προτεραιότητα της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα είναι η θωράκιση των νοικοκυριών απέναντι στις αυξανόμενες τιμές ενέργειας και τροφίμων.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και προσπάθειες για επανάληψη των εισαγωγών ρωσικού αερίου καθώς και αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων, στις οποίες επικράτησε ένταση υπό τη διακυβέρνηση του Petkov.
Ο Petkov απέλασε 70 Ρώσους διπλωμάτες εν μέσω ανησυχιών περί κατασκοπείας και αρνήθηκε να πληρώσει για ρωσικό αέριο με ρούβλια, κάτι που οδήγησε τη Μόσχα στο να διακόψει τις προμήθειες προς μία χώρα που εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από το ρωσικό αέριο.
Η κυβέρνησή του, που είχε δεσμευθεί να πατάξει την εκτεταμένη διαφθορά και είχε επικρίνει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανετράπη σε μια ψηφοφορία επί πρότασης δυσπιστίας μόλις έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
Έκτοτε απέβησαν άκαρπες τρεις προσπάθειες για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία για μια νέα κυβέρνηση, επιδεινώνοντας την πολιτική κρίση, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ευρωπαϊκά κεφάλαια για την ανάκαμψη, ύψους δισεκατομμύριων ευρώ, και να οδηγήσει σε εκτροχιασμό τα σχέδια της χώρας για υιοθέτηση του ευρώ από το 2024.
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα για τις προμήθειες αερίου ενόψει του χειμώνα, καθώς η ΕΕ ετοιμάζεται για περαιτέρω διακοπές στη ροή αερίου από τη Ρωσία.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι από τις κάλπες πιθανόν να προκύψει ένα ακόμα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, με το κεντρώο κόμμα PP του Petkov να βρίσκεται στήθος με στήθος με το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Boiko Borissov.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι προς το παρόν τα κόμματα στον απερχόμενο συνασπισμό του Petkov έχουν μικρές πιθανότητες να εξασφαλίσουν και πάλι πλειοψηφία ενώ καταγράφουν αύξηση της στήριξης των ψηφοφόρων προς εθνικιστικά και φιλορωσικά κόμματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης