Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Alpha Bank: Κέρδη 117,3 εκατ. ευρώ στο β' τρίμηνο του 2022 ή 207 εκατ. ευρώ στο α΄ 6μηνο 2022 – Tα NPEs 8,2%

tags :
Alpha Bank: Κέρδη 117,3 εκατ. ευρώ στο β' τρίμηνο του 2022 ή 207 εκατ. ευρώ στο α΄ 6μηνο 2022 – Tα NPEs 8,2%
To Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ανήλθε σε €173,1 εκατ., αυξημένο κατά 5,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάκαμψης στο Καθαρό Έσοδο Τόκων

Κέρδη 117,3 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2022 ή 207 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο σημείωσε η Alpha Bank, με τα NPEs να «πέφτουν» στο 8%. 
Ειδικότερα, η εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας μέσω συναλλαγών ύψους €1,6 δισ., συνέβαλε στην επίτευξη μονοψήφιου δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) 8,2%. Eπετεύχθη σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του ισολογισμού, καθώς τα ΜΕΑ σε επίπεδο Ομίλου μειώθηκαν κατά 89% από το τέλος του 2017 και ανήλθαν σε €3,2 δισ.
Η έναρξη της συνεργασίας με τη Nexi στην ελληνική αγορά πληρωμών διευρύνει τις δράσεις επιχειρηματικής ανάπτυξης της Τράπεζας, γεγονός που της επιτρέπει να αξιοποιήσει τις θετικές προοπτικές σε ένα ευρέως αναπτυσσόμενο οικοσύστημα, ενισχύοντας τη δυναμική του Δικτύου της Alpha Bank.
Η δυναμική επέκταση του εγχώριου χαρτοφυλακίου Εξυπηρετούμενων Δανείων με καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους €0,7 δισ. προς Επιχειρήσεις, επαναφέρει την Τράπεζα σε ηγετική θέση στη χρηματοδότηση των ελληνικών Επιχειρήσεων.
Σε επίπεδο Ομίλου, τα Εξυπηρετούμενα Aνοίγματα αυξήθηκαν κατά 3% σε τριμηνιαία βάση.
Η επίδοση στο Καθαρό Έσοδο Τόκων επωφελείται από την αύξηση των χορηγήσεων δανείων και των εσόδων χρεογράφων, καθώς μειώνεται η επίπτωση από την εξυγίανση του ισολογισμού. Η ανοδική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί, ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων.
Ενισχυμένη επίδοση στα Έσοδα από Προμήθειες που οφείλεται στην αύξηση των προμηθειών από Πιστωτικές Κάρτες και πληρωμές, σε συνδυασμό με την αύξηση των χορηγήσεων δανείων, καθώς και την ανθεκτική επίδοση των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου.
O Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1, με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ (FL CET1), διαμορφώθηκε σε 11,7%, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική επίπτωση στα Σταθμισμένα για τον Κίνδυνο Στοιχεία του Ενεργητικού (RWAs) από συναλλαγές, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Επισκόπηση Αποτελεσμάτων

Το Καθαρό Έσοδο Τόκων αυξήθηκε κατά 6,9% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε €302,7 εκατ., επωφελούμενο από την αύξηση των χορηγήσεων και των εσόδων χρεογράφων.
Τα καθαρά Έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε €100,7 εκατ., μειωμένα κατά 6,7% σε τριμηνιαία βάση, καθώς η ενισχυμένη επίδοση του α’ τριμήνου οφειλόταν σε έσοδα που προέκυψαν από τη συμμετοχή της Τράπεζας στη χρηματοδότηση έργων.
Τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα ανήλθαν σε €244,7 εκατ., αμετάβλητα σε τριμηνιαία βάση, ενώ τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα αυξήθηκαν κατά 5,4% λόγω έκτακτων εξόδων («Εξαιρούμενων Κονδυλίων»).
Επιπλέον εξοικονόμηση κόστους έχει ήδη εξασφαλισθεί για το τρίμηνο από συναλλαγές ύψους €18 εκατ., που αναμένεται να λογιστικοποιηθεί με την ολοκλήρωσή τους.
To Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ανήλθε σε €173,1 εκατ., αυξημένο κατά 5,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της ισχυρής ανάκαμψης στο Καθαρό Έσοδο Τόκων.
Το Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου διαμορφώθηκε σε 94 μονάδες βάσης, λαμβανομένων υπόψη των ζημιών απομείωσης ύψους €75 εκατ. καθώς και των εξόδων διαχείρισης καθυστερήσεων €14 εκατ., ενώ, για το εξάμηνο, ανήλθε σε 75 μονάδες βάσης, σε συμφωνία με τον στόχο που είχε τεθεί για το έτος. Επιπλέον, η επίπτωση από απομειώσεις που σχετίζονται με συναλλαγές ανήλθε σε €189 εκατ., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το 2022. Οι καθαρές ροές ΜΕΑ παρέμειναν αμετάβλητες το β’ τρίμηνο.
Τα Κέρδη μετά από Φόρους ανήλθαν σε €117,3 εκατ.
Τα προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη μετά από Φόρους ανήλθαν σε €73 εκατ. μη συμπεριλαμβανομένων: α) των μη επαναλαμβανόμενων λειτουργικών εξόδων ύψους €6 εκατ., β) των ζημιών απομείωσης ύψους €3 εκατ., γ) την επίπτωση των συναλλαγών ΜΕΑ €214 εκατ., δ) των εσόδων από διακοπείσες δραστηριότητες και άλλες συναλλαγές €217 εκατ. και ε) φόρων σχετιζόμενων με τα παραπάνω, ύψους €49 εκατ. 
Καταγραφή_300.JPG
Ψάλτης (CEO): Η απρόσκοπτη υλοποίηση αυτού του σχεδίου αναδιάρθρωσης συνιστά επιβεβαίωση της ικανότητας και της αποφασιστικότητας της ομάδας μας

«Ακριβώς έναν χρόνο μετά την παρουσίαση του Στρατηγικού μας Σχεδίου “Project Tomorrow”, η Alpha Bank επέδειξε εξαιρετική αποτελεσματικότητα, επιτυγχάνοντας όλους τους σχετικούς στόχους.
Κατά το α’ εξάμηνο, οι ισχυρές επιδόσεις της Τράπεζας συνεχίστηκαν, με αύξηση των μεγεθών και παράλληλη μείωση του κινδύνου σε βασικούς δείκτες, βελτιώνοντας ουσιαστικά την κερδοφορία, τα εποπτικά κεφάλαια, την ποιότητα των εσόδων και, τελικά, τις προοπτικές ανάπτυξης για το έτος 2022.
Ως αποτέλεσμα διαδοχικών επιτυχών συναλλαγών, ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) μειώθηκε στο 8,2%, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις εκτιμήσεις μας.
Είναι η πρώτη φορά, μετά από σχεδόν μία δεκαετία, που ο Δείκτης ΜΕΑ του Ομίλου διαμορφώνεται σε μονοψήφιο ποσοστό, μία συντριπτική διαφορά σε σχέση με τις αρχές του 2019, όταν ο αντίστοιχος δείκτης βρισκόταν στο 48,9%.
Η απρόσκοπτη υλοποίηση αυτού του σχεδίου αναδιάρθρωσης συνιστά επιβεβαίωση της ικανότητας και της αποφασιστικότητας της ομάδας μας να φέρνει εις πέρας πολύπλοκους στόχους, ακόμα και κάτω από τις πιο απαιτητικές συνθήκες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου απομείωσης των ΜΕΑ υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η τραπεζική μας δραστηριότητα συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, μέσα και από την αυξημένη πιστωτική επέκταση προς τις Επιχειρήσεις, γεγονός που επιτρέπει στην Alpha Bank να επανακτήσει την πρώτη θέση στη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
Το α’ εξάμηνο, η Τράπεζά μας στήριξε την ελληνική οικονομία με νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους €4 δισ., καταγράφοντας πιστωτική επέκταση της τάξης των €1,7 δισ.
Παράλληλα, η δημιουργία της νέας Alpha Bank συνεχίστηκε με ταχείς ρυθμούς και κατά το α’ εξάμηνο του 2022, καθώς νέες στρατηγικές συμμαχίες υψηλής προστιθέμενης αξίας κεφαλαιοποιούν τη δυναμική του Δικτύου και των Συνεργατών μας.
Τον Ιούλιο εγκαινιάσαμε τη συνεργασία μας με τη Nexi, τον κορυφαίο όμιλο τεχνολογιών πληρωμών, με στόχο τον μετασχηματισμό των υπηρεσιών πληρωμών και την παροχή πρωτοποριακών λύσεων στους εμπόρους, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή ψηφιακών πληρωμών στη χώρα μας.
Επίσης, πρόσφατα προχωρήσαμε στην ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή για το Project Skyline, που αφορά στη μεταβίβαση ακινήτων αξίας περί τα €500 εκατ., την αξιοποίηση και τη διαχείριση των οποίων θα αναλάβει η θυγατρική εταιρεία Real Estate του Ομίλου μας.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι διαρθρωτικές αλλαγές στη βάση κόστους μας, έχοντας ήδη εξασφαλίσει εξοικονόμηση δαπανών ύψους €132 εκατ.
Η προσήλωση στην υλοποίηση του σχεδίου μας είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού Απόδοσης Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων στο α’ εξάμηνο, και Κέρδη Μετά από Φόρους €243 εκατ., σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους ετήσιους στόχους κερδοφορίας μας.
Το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει ασταθές, λόγω του συνδυασμού των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, της αύξησης του ενεργειακού κόστους, του υψηλού πληθωρισμού και των επίμονων συνεπειών της πανδημίας.
Παρόλα αυτά, η Ελλάδα καταγράφει ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι, με ισχυρές προοπτικές απασχόλησης και θετικές εκτιμήσεις για ρυθμό ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Η Alpha Bank διαδραματίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στη στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και συμβάλλει στην προσέλκυση διεθνών επενδύσεων στην Ελλάδα, γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε σε ιδανική θέση να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία σε αυτό το περιβάλλον προκλήσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης