Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ναι από ΗΠΑ, Ιταλία στην ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ναι από ΗΠΑ, Ιταλία στην ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Προχωρά η ενταξιακή διαδικασία των δύο Σκανδιναβικών κρατών
Σχετικά Άρθρα

Την έγκριση τους στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έδωσαν χθες Τετάρτη 3 Αυγούστου το Κογκρέσο των ΗΠΑ και το κοινοβούλιο της Ιταλίας, φέρνοντας πιο κοντά την προσχώρηση τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Το «ναι» στην ένταξη τους στο ΝΑΤΟ έδωσαν πάνω από τα δύο τρίτα των μελών της Γερουσίας, καθώς 95 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ, έναντι ενός κατά και ενός «παρών» (και οι δύο αυτές ψήφοι προήλθαν από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές.
«Αυτή η ιστορική ψηφοφορία στέλνει σημαντικό μήνυμα για τη διαρκή και διακομματική δέσμευση των ΗΠΑ στο NATO, και τη βούληση να εξασφαλιστεί ότι η Συμμαχία μας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο», ανέφερε σε μήνυμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.

Έγκριση από 23 κράτη

Πέρα από τις ΗΠΑ, το ναι στην ένταξη των δύο κρατών είπε και το Κοινοβούλιο της Ιταλίας, με αποτέλεσμα έως σήμερα να έχουν δώσει την έγκριση του 23 κράτη.
Για να ολοκληρωθεί η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, απαιτείται η έγκριση και από τα 30 κράτη – μέλη της Συμμαχίας, με το μεγαλύτερο ερωτηματικό να παραμένει η τελική στάση που θα τηρήσει η Τουρκία.
Η Άγκυρα εξακολουθεί να απειλεί πως αν δεν γίνουν σεβαστά τα αιτήματά της σχετικά με την έκδοση προσώπων που θεωρεί τρομοκράτες, η Βουλή της δεν πρόκειται να εγκρίνει την ένταξη τους.
Σημειώνεται πως χωρίς ομόφωνη απόφαση και των 30 κρατών – μελών, Σουηδία και Φινλανδία δεν μπορούν να ενταχθούν στη Συμμαχία και άρα να απολαμβάνουν της προστασίας του Άρθρου 5 που επί της ουσίας προβλέπει πως η επίθεση σε ένα κράτος – μέλος, είναι επίθεση σε όλη Συμμαχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης