Τελευταία Νέα
Διεθνή

Να εξαργυρώσει τα σιτηρά με την εισβολή στη Συρία θέλει ο Erdogan – Τι λέει το Κρεμλίνο

Να εξαργυρώσει τα σιτηρά με την εισβολή στη Συρία θέλει ο Erdogan – Τι λέει το Κρεμλίνο
Οι δύο πρόεδροι θα συναντηθούν σήμερα Παρασκευή 5 Αυγούστου στο Sochi, στη Μαύρη Θάλασσα
Σχετικά Άρθρα

(upd) Τη δεύτερη συνάντηση τους σε λιγότερο από ένα μήνα (πριν τρεις εβδομάδες είχαν βρεθεί στην Τεχεράνη) θα έχουν σήμερα Παρασκευή 5 Αυγούστου στο Sochi, στη Μαύρη Θάλασσα, οι πρόεδροι της Ρωσίας Vladimir Putin και της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
Η συνάντηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που ο πρόεδρος Erdogan εμφανίζεται αναβαθμισμένος λόγω της επιτυχίας που φαίνεται να έχει – τουλάχιστον προς το παρόν – η συμφωνία μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, κάτι στο οποίο είχε ενεργό και κεντρικό ρόλο η Άγκυρα.
Πρόκειται για την 8η επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Erdogan στη Ρωσία από τις αρχές του 2019, η οποία έρχεται λίγο μετά την τριμερή συνάντηση που είχαν Putin και Erdogan με τον Ιρανό ομόλογό τους Ebrahim Raisi στην Τεχεράνη.
Σύμφωνα με την Άγκυρα, στο μενού της συνάντησης των δύο προέδρων θα βρεθούν τόσο διεθνή όσο και διμερή ζητήματα, αν και αυτό που αναμένεται να κυριαρχήσει είναι η επιθυμία της Τουρκίας να εισβάλλει στη βόρεια Συρία, μια περιοχή που ελέγχουν από κοινού ρωσικά στρατεύματα και δυνάμεις του Σύρου προέδρου Bashar al Assad, συμμάχου του Putin και εχθρού του Erdogan.

Μήνυμα Κρεμλίνου σε Erdogan: Όχι στην αποσταθεροποίηση της Συρίας

Να μην αποσταθεροποιήσει τη Συρία με μια εισβολή στο βόρειο τμήμα της καλεί την Τουρκία το Κρεμλίνο, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan λίγο πριν τη συνάντηση του με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin στο Sochi της Μαύρης Θάλασσας.
«Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες, τις οποίες λαμβάνουμε ασφαλώς υπόψη.
Όμως είναι πολύ σημαντικό να μην επιτραπεί καμία δράση που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Συρία» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, ο οποίος υποστήριξε πως «το θέμα θα αποτελέσει ασφαλώς αντικείμενο των συνομιλιών των δύο προέδρων».

Εισβολή στη Συρία;

Στη συνάντηση που είχαν στην Τεχεράνη, ο Putin προειδοποίησε τον Erdogan να μην εισβάλει στρατιωτικά στη Συρία, κάτι που επιθυμεί διακαώς η Άγκυρα προκειμένου να απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τα σύνορα της τους Κούρδους της συριακής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα θεωρεί τον συριακό βραχίονα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).
Ωστόσο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τα ουκρανικά σιτηρά, η Μόσχα φαίνεται πιο πρόθυμη να συμμεριστεί και να ακούσει τις τουρκικές θέσεις.
Και αυτό ακριβώς επιθυμεί ο Erdogan, τη συναίνεση δηλαδή, αν όχι τη μη αντίθεση της Μόσχας σε μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, το μεγαλύτερο μέρος του εναέριου χώρου της οποίας ελέγχει η Ρωσία.
«Λόγω του ρόλου της στη συμφωνία για τα σιτηρά, η Τουρκία πέτυχε να εμφανιστεί ως ο διπλωματικός «αγωγός» της Ρωσίας στη διεθνή κοινότητα.
Αυτή η διπλωματική αναδιάταξη έχει μετατοπίσει την ασυμμετρία στις σχέσεις τους περισσότερο προς όφελος της Τουρκίας και αναμένεται να κάμψει σε κάποιο βαθμό τις ρωσικές αντιστάσεις απέναντι στην πολιτική και στις πρωτοβουλίες της Άγκυρας σε κοινού ενδιαφέροντος θέματα» αναφέρει ο Eyup Ersoy, από το Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής Σπουδών του King's College του Λονδίνου.

Ανταλλάγματα

Εάν ο Putin συναινέσει στο αίτημα του Erdogan, αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό αυτή η υποχώρηση του να συνοδευτεί από κάποια ανταλλάγματα.
Κατά πολλούς, αυτά τα ανταλλάγματα μπορεί να είναι τα περίφημα τουρκικά drones Bayraktar, με τα οποία η Άγκυρα έχει ήδη προμηθεύσει την Ουκρανία στο πόλεμο με τη Ρωσία.
Το θέμα αυτό, της προμήθειας δηλαδή της Ρωσίας με τα τουρκικά drones, φαίνεται πως τέθηκε και στη συνάντηση που είχαν Putin – Erdogan στην Τεχεράνη, ενώ πληροφορίες και από τις ΗΠΑ έκαναν λόγο για Ρώσους αξιωματούχους που μετέβησαν στο Ιράν για αυτό το σκοπό.
Άλλωστε όπως είχε πει και ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, πάντα οι δύο πλευρές συνομιλούν για στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία.

Κατάπαυση πυρός

Παράλληλα η Τουρκία εξακολουθεί να επιδιώκει να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου προκειμένου να επιτύχει μια κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.
Αυτό άλλωστε διαφάνηκε και από τις συνομιλίες που είχαν στα μέσα της εβδομάδας οι υπουργοί Εξωτερικών, M. Cavusoglu και Sergei Lavrov.
«Συζητήσαμε το εάν η συμφωνία για τα σιτηρά μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία (για να συμφωνηθεί) κατάπαυση του πυρός με διάρκεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Cavusoglu.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης