Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γεννιέται κίνημα «Δεν πληρώνω» στη Βρετανία - Στόχος να βάλει φρένο στις αυξήσεις των τιμών στο ρεύμα

Γεννιέται κίνημα «Δεν πληρώνω» στη Βρετανία - Στόχος να βάλει φρένο στις αυξήσεις των τιμών στο ρεύμα
To  κίνημα poy μορφοποιείται υπό την ομπρέλα του οργανισμού Don’t Pay και καλεί τους ανθρώπους να πάψουν να πληρώνουν το ρεύμα από τον Οκτώβριο, αν οι τιμές της ενέργειας συνεχίσουν να αυξάνονται.

Στη Βρετανία έχουν αρχίσει να συζητούν πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση να οδηγήσει ως τα τέλη του έτους σε εκτεταμένη κοινωνική αναταραχή, επειδή οι άνθρωποι που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους είναι έτοιμοι να αντιδράσουν.
Καθώς οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και των υγρών καυσίμων αναμένεται να εκτιναχθούν ακόμη υψηλότερα με την είσοδο στο φθινόπωρο, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία, πολλοί Βρετανοί αποφάσισαν να αρνηθούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους σε ένα κύμα κοινωνικής αντίδρασης που σε πολλούς θυμίζει το μεγάλο κοινωνικό κίνημα κατά του κεφαλικού φόρου της Thatcher.

Οι συγκρούσεις του Λονδίνου του 1990 για τον κεφαλικό φόρο


Η απόπειρα της κυβέρνησης Thatcher να επιβάλλει κεφαλικό φόρο το 1990 είχε οδηγήσει στο ξέσπασμα μεγάλων βιαιών ταραχών στο Λονδίνο.
Η επιβολή του φόρου τελικά ανεστάλη, χάρη στη συμμαχία της εργατικής και της μεσαίας τάξης που συσπειρώθηκαν εναντίον του.
Ένα ανάλογο κίνημα μορφοποιείται τώρα υπό την ομπρέλα του οργανισμού Don’t Pay και καλεί τους ανθρώπους να πάψουν να πληρώνουν το ρεύμα από τον Οκτώβριο, αν οι τιμές της ενέργειας συνεχίσουν να αυξάνονται.
Ο μέσος λογαριασμός ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αυξηθούν στις 3.615 στερλίνες έως τον Ιανουάριο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 283% σε σχέση με τα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου.
«Εκατομμύρια από εμάς δεν θα μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά την πληρωμή των λογαριασμών μας αυτόν τον χειμώνα», υποστηρίζει το μανιφέστο Don’t Pay. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να το αφήσουμε να συμβεί. Απαιτούμε μείωση των λογαριασμών σε προσιτά επίπεδα. Θα πάψουμε να πληρώνουμε λογαριασμούς από την 1η Οκτωβρίου εάν μας αγνοήσουν».


Ωστόσο, ορισμένοι προειδοποιούν ότι μια μαζική άρνηση πληρωμής λογαριασμών θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των τιμών της ενέργειας, επειδή περισσότερες εταιρείες θα εγκαταλείψουν την αγορά, επιτρέποντας σε λιγότερες εταιρείες να δημιουργήσουν ολιγοπώλια για τιμολόγια.


Εκτιμήσεις για πληθωρισμό 15% το 2023

Ο πληθωρισμός αναμένεται επίσης να αγγίξει το 15% το επόμενο έτος, καθώς οι παρατεταμένες επιπτώσεις των lockdown και η υποστήριξη της Ευρώπης στην παράταση του πολέμου στην Ουκρανία αυξάνουν τις τιμές στα ύψη. 
Ο επικεφαλής της εκστρατείας Tom Scott είπε ότι δεν καλεί τον κόσμο σε ταραχές αλλά τόνισε πως θεωρεί ότι οι ταραχές θα ακολουθήσουν με μαθηματική ακρίβεια, εάν τα πράγματα δεν αλλάξουν.
«Το 1990 υπήρξε μια μεγάλη εξέγερση στο Λονδίνο», είπε ο Scott ​​στην Telegraph.
«Δεν θα ήθελα να δω τέτοιες ταραχές αλλά νομίζω ότι είναι σχεδόν αναπόφευκτες και ότι εάν η κυβέρνηση δεν λάβει πολύ πιο αποτελεσματικά μέτρα για να βοηθήσει τους ανθρώπους, θα υπάρξει εκτεταμένη πολιτική αναταραχή».
Μια νέα δημοσκόπηση διαπίστωσε πρόσφατα ότι το 51% πιστεύει ότι θα υπάρξουν εξεγέρσεις για το κόστος ζωής αργότερα φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης