Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Στα 100.421 τα εβδομαδιαία κρούσματα, 314 θάνατοι στην Ελλάδα - Καπραβέλος: Μάσκες ξανά, τώρα

Κορωνοϊός: Στα 100.421 τα εβδομαδιαία κρούσματα, 314 θάνατοι στην Ελλάδα - Καπραβέλος: Μάσκες ξανά, τώρα
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη
Σχετικά Άρθρα

Την επιδημιολογική έκθεση για την εβδομάδα 1 έως 7 Αυγούστου γνωστοποίησε σήμερα 9 Αυγούστου ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Ειδικότερα, ο Οργανισμός ανακοίνωσε σε εβδομαδιαία βάση συνολικά 100.421 νέα κρούσματα, 314 θανάτους και 120 διασωληνωμένους.
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές επιστημόνων όπως του κ. Καπραβέλου που μιλούν για επαναφορά μέτρων στην Ελλάδα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας ενόψει 7ου κύματος covid, όπως εκτιμά ο ίδιος.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την προηγούμενη εβδομάδα συνοψίζονται ως εξής:

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 100.421 κρούσματα COVID-19 (9.626 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -19% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 21% των λοιμώξεων.
Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 2.343 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 335, -8% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.195 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 314, -1% εβδομαδιαία μεταβολή).3 Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας  αναφοράς είναι 120 (60.8% άνδρες) με διάμεση ηλικία 70 έτη και το 95.0% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 314 θάνατοι ασθενών COVID-19 (30 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -18% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 31.722 θάνατοι, με το 95.9% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη.
Στο Διάγραμμα παρουσιάζεται το ποσοστό ανά ηλικιακή ομάδα των κρουσμάτων, νοσηλευόμενων στις MEΘ και ασθενών που απεβίωσαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. 

Καπραβέλος: Φοβάμαι ένα νέο 7ο κύμα που θα επιβαρύνει το ΕΣΥ - Θα έπρεπε να επανέλθουν οι μάσκες

«Ο φόβος μου είναι το φθινόπωρο που θα ανοίξουν τα σχολεία, οι κλειστοί χώροι, ο καιρός ευνοεί τον κορωνοϊό. Φοβάμαι ένα νέο 7ο κύμα που θα επιβαρύνει το ΕΣΥ και μπορεί να το οδηγήσει σε κατάρρευση. Δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στο θετικό σενάριο, πρέπει να τονίζουμε και την άλλη όψη γιατί έχουμε «καεί». Η έξαρση θα ξεκινήσει από τη βόρεια Ελλάδα. Πρέπει να πειστεί και το Υπουργείο, αλλά και οι πολίτες ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία», ανέφερε ο διευθυντής Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Ν. Καπραβέλος.
«Έχουμε ανάγκη να νιώσουμε πιο ελεύθεροι, ωστόσο η πανδημία δεν έχει τελειώσει, τα δεδομένα είναι αμείλικτα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΜEGA ο κ. Καπραβέλος, σημειώνοντας ότι «για την ασφάλειά μας, θα έπρεπε να επανέλθουν οι μάσκες, οι εμβολιασμοί, για να τιθασεύσουμε αυτόν τον ιό».

Αύξηση θανάτων λόγω ακραίων χαλαρωτικών μέτρων

Στα ακραία χαλαρωτικά μέτρα οφείλεται η αύξηση των θανάτων, όπως ανέφερε ο κ. Καπραβέλος, κάνοντας αναφορά στα στοιχεία που δημοσιοποίησε.
«Είδα ότι ο περσινός Ιούλιος έκλεισε με 400 νεκρούς, ενώ ο φετινός πάνω από 1.000 νεκρούς. Βάσει των στατιστικών του 2020, οι μηνιαίοι θάνατοι δεν ξεπερνούσαν τους 500. Εκτοξεύτηκαν στους 1.300 το 2021 και το 2022 ο μέσος όρος των θανάτων είναι πάνω από 1.300. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει για την Ελλάδα, αλλά ούτε και στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος απέδωσε την αύξηση των θανάτων στα ακραία χαλαρωτικά μέτρα, λέγοντας πως «το βλέπω παντού, δεν τηρεί κανείς τα βασικά μέτρα προστασίας, μάσκες δεν υπάρχουν πουθενά, οι άνθρωποι συνωστίζονται, βλέπουμε ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό ηλικιωμένων έχουν κάνει την τέταρτη δόση. Τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια, χάνεται η ανοσία μετά από κάποιον καιρό. Στο νοσοκομείο δεν έχουμε «τσουνάμι», είναι ακόμα διαχειρίσιμο».

Στον αντίποδα η κ. Παγώνη: Δεν χρειάζονται νέα μέτρα ενόψει φθινοπώρου 

Δεν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα ενόψει του φθινοπώρου, τόνισε από την δική της πλευρά η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας ότι υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος έχει πλέον κουραστεί, αλλά και χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντικό στοιχείο τη μείωση κατά 10% των κρουσμάτων που είδαμε στα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας.
Η κα Παγώνη μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι διαχειρίσιμη, υπάρχουν αρκετοί ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό, αλλά πως η υποπαραλλαγή 5 της Omicron μπορεί να μην είναι τόσο επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή, αλλά είναι εξαιρετικά μεταδοτική.
Κατά την ίδια, ένα μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό του long covid που ταλαιπωρεί ακόμη και 1 χρόνο μετά το 30% όσους περνάνε κορωνοϊό και αυτό αποδεικνύει πόσο λάθος είναι το σκεπτικό «ας κολλήσω κορωνοϊό να τον περάσω να τελειώνω με αυτό».
Ακόμη, επανέλαβε ότι πρέπει να φοράμε μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός, κάτι που δεν κάνει η πλειοψηφία των τουριστών.

Περί εμβολίων

Κάνοντας αναφορά στα νέα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, σημείωσε ότι δεν θα είναι έτοιμα τον Σεπτέμβριο, αλλά θα φτάσουν στη χώρα μας περίπου στα τέλη του Οκτώβρη, ίσως και Νοέμβριο, όμως «αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμελήσουμε τον εμβολιασμό και θα πορευτούμε με αυτά που έχουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης