Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Tα funds μπλοκάρουν την πτωχευτική διαδικασία - Τι θα αλλάξει το υπουργείο Οικονομικών για να προστατεύσει τους δανειολήπτες

Tα funds μπλοκάρουν την πτωχευτική διαδικασία - Τι θα αλλάξει το υπουργείο Οικονομικών για να προστατεύσει τους δανειολήπτες
Πρόσφατα προέκυψαν νέα δεδομένα καταστρατήγησης του νόμου 4738/2020 σε ότι αφορά τη διαδικασία πτωχεύσεων φυσικών και νομικών προσώπων

Τα… παράθυρα του νόμου 4738/2020 που έμειναν «ανοιχτά» από τον νομοθέτη εκμεταλλεύονται τα Funds όπως και τράπεζες, που κάνουν ότι… περνάει από το χέρι τους για να εισπράξουν ότι μπορούν παραπάνω από την οφειλή και την ίδια στιγμή «φράζουν» τον δρόμο προς την εξυγίανση με νομικά τεχνάσματα.
Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να έδωσε ένα νομικό εργαλείο στους δανειολήπτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους, με την ονομασία Δεύτερη Ευκαιρία αλλά στην πράξη παραμένουν κενό γράμμα.
Η δυσαρέσκεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού έχει καταγραφεί και αναμένει να βελτιωθεί η συμπεριφορά των πιστωτών τόσο στην αποδοχή των ρυθμίσεων όσο και στο ύψος κουρέματος των χρεών.

Πως τα funds μπλοκάρουν τις πτωχεύσεις

Πρόσφατα προέκυψαν νέα δεδομένα καταστρατήγησης του νόμου 4738/2020 σε ότι αφορά τη διαδικασία πτωχεύσεων φυσικών και νομικών προσώπων.
Το νομικό γραφείο που συνεισφέρει τις υπηρεσίες τους στο αρμόδιο υπουργείο από σκοπιμότητα ή από αμέλεια άφησε κάποια παράθυρα ανοιχτά στο νόμο που τον καθιστούν ανενεργό.

Τα αναγκαία έγγραφα για πτώχευση

Στην κατηγορία της πτώχευσης πρέπει ο οφειλέτης να καταθέσει τις οφειλές που έχει προς τις τράπεζες ή το Δημόσιο όταν υπάρχουν. Ο πίνακας κατάθεσης των χρεών πρέπει αποτυπώνονται με τη μορφή εγγράφου από τον πιστωτή.
Όταν λείπουν οι οφειλές των πιστωτών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αίτηση και απορρίπτεται από το αρμόδιο Δικαστήριο ως απαράδεκτη.
Ο οφειλέτης ως φυσικό πρόσωπο που έχει πάρει απόφαση να ρίξει «κανόνι» και να βάλει στη ζυγαριά τα περιουσιακά του στοιχεία απέναντι στις οφειλές έχει αποδεχθεί να χάσει όλη την περιουσία του με την προοπτική να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή του.

Οι εισπρακτικές ξέρουν να λένε μόνο μας χρωστάτε

Όμως οι εισπρακτικές εταιρείες μπορεί να ενοχλούν τον οφειλέτη δύο και τρεις φορές την ημέρα αλλά καμία εταιρεία διαμεσολάβησης είσπραξης οφειλών δεν είναι πρόθυμη να στείλει επιστολή στη διεύθυνση του οφειλέτη που να επιβεβαιώνουν το χρέος του.
Το τρικ ή νομικό κόλπο από την πλευρά των Funds αξιοποιείται στο έπακρο διότι οι νομικοί τους σύμβουλοι γνωρίζουν την ατέλεια του νομοθετικού πλαισίου.
Η κατάθεση της πτώχευσης απαιτεί εγγράφως το ύψος της οφειλής ανά τράπεζα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Όσο τα Funds δεν αποστέλλουν εγγράφως το χρέος και η πτώχευση δεν προχωρά.
Έτσι ο οφειλέτης αποδέχεται αδιαμαρτύρητα την αύξηση της οφειλής καθώς οι τόκοι τρέχουν ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, θεωρεί ότι έχει τακτοποιήσει τα θέματα και το νομοθετικό πλαίσιο… δουλεύει.
Όμως το υπουργείο Οικονομικών… δουλεύει για τα Funds τα δύο τελευταία χρόνια. Πρόσφατα το BN έθεσε το ερώτημα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία αναγνώρισε την ατέλεια και δεσμεύτηκε ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα φέρει νομοθετική διάταξη στη Βουλή που θα υποχρεώνει τους πιστωτές να αναρτούν στην εφαρμογή της Ειδικής Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους το σύνολο των χρεών ανά ΑΦΜ ώστε να μην απαιτείται κανένα αίτημα.
Οι οφειλές της θα βρίσκουν άμεσα τα χρέη τους από τον ερχόμενο Οκτώβριο για να προχωρούν όσοι το επιθυμούν τη διαδικασία πτώχευσης. Η καθυστέρηση των δύο χρόνων αύξησε τις απαιτήσεις των πιστωτών με συνέπεια η αξία της περιουσίας να μειώνεται έναντι των πιστωτών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης