Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι αλλαγές στην ΕΥΠ στη σκιά του σκανδάλου υποκλοπών - Όλα όσα προβλέπονται στην ΠNΠ - ΣΥΡΙΖΑ: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε

Οι αλλαγές στην ΕΥΠ στη σκιά του σκανδάλου υποκλοπών - Όλα όσα προβλέπονται στην ΠNΠ - ΣΥΡΙΖΑ: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παίζει... καθυστερήσεις - Απορρίπτονται τα αιτήματα για άμεση συνεδρίαση της Ολομέλειας και της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας
Σχετικά Άρθρα

Με την κυβέρνηση να παίζει καθυστερήσεις σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσει η σκόνη από το σκάνδαλο των υποκλοπών και της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη -που άλλωστε έχει κάνει τον γύρο του κόσμου εκθέτοντας το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό- δημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τις πρώτες αλλαγές που έρχονται στην ΕΥΠ.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ διενεργείται μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της, και πως η υποχρέωση παροχής γνώμης σύμφωνα με την παρ. 1 καταλαμβάνει και τον υπηρετούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας Διοικητή κ. Θ.Δεμίρη. Επίσης προβλέπεται και η τελική έγκριση από τον Εισαγγελέα Εφετών, επιχειρήσεων παρακολούθησης επικοινωνιών, επιστολών κλπ. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την Π.Ν.Π.).
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει επιπλέον δικλίδες ασφαλείας σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Υπενθυμίζεται ότι παρέμβαση για το σκάνδαλο υποκλοπών έκανε και η Κομισιόν.

ΣΥΡΙΖΑ για υπόθεση υποκλοπών: Τίποτα δεν γλιτώνει τον Μητσοτάκη από τις ευθύνες

«Μετά την χθεσινή παραπομπή της συζήτησης στη Βουλή για το τέλος Αυγούστου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται και την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Είναι εμφανές ότι παίζουν καθυστερήσεις. Αλλά στην προσπάθειά τους αυτή κάνουν την ενοχή τους να φωνάζει ακόμη πιο δυνατά και τον φόβο τους για έλεγχο να μην κρύβεται με τίποτα», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καταλήγει: «Ό, τι κι αν σκαρφιστούν, όσο σιωπητήριο και να προσπαθήσουν να επιβάλουν ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει. Τίποτα δεν γλιτώνει τον κ. Μητσοτάκη από τις ευθύνες του για την εκτροπή που επιχείρησε».

Απορρίφθηκε και το αίτημα για άμεση συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα του Αλέξη Τσίπρα -για άμεση συνεδρίαση της Ολομέλειας- αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -για άμεση συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας-, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα, η Κουμουνδούρου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παίζει... καθυστερήσεις και υπογραμμίζει ότι «ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει», καθώς «τίποτα δεν γλιτώνει τον κ. Μητσοτάκη από τις ευθύνες του για την εκτροπή που επιχείρησε».

Η παρέμβαση από Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών να εξετάσουν διεξοδικά υποθέσεις παρακολουθήσεων για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, σύμφωνα με την εκπρόσωπο για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Ανίτα Χίπερ.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τον Τύπο, η κυρία Χίπερ απάντησε τα εξής: «Γνωρίζουμε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη χρήση μέσων παρακολούθησης από ορισμένες κυβερνήσεις. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Οποιαδήποτε απόπειρα των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, αν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη.
Τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους για να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό είναι απολύτως σημαντικό για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας της έκφρασης.
Επίσης, η διερεύνηση τέτοιων θεμάτων είναι ευθύνη κάθε κράτους μέλους της ΕΕ και η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν διεξοδικά κάθε τέτοιου είδους ισχυρισμό για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών».
Τέλος, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κράτη-μέλη για αυτό το ζήτημα.

www.bankingnews.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης