Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Η έκθεση για τα εγκλήματα πολέμου της Ουκρανίας είναι άβολη για το Κίεβο, αλλά όχι «ψεύτικη»

Politico: Η έκθεση για τα εγκλήματα πολέμου της Ουκρανίας είναι άβολη για το Κίεβο, αλλά όχι «ψεύτικη»
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας μπορεί να είναι πολιτικά άβολη για την Ουκρανία και τους δυτικούς συμμάχους της, αλλά αυτό δεν την κάνει λάθος ή ψευδή, γράφει το Politico
Σχετικά Άρθρα

Η κριτική της Ουκρανίας και των δυτικών συμμάχων της κατά της πρόσφατης έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας είναι αδικαιολόγητη, πιστεύει το Politico.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, κάθε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να διατηρεί αντικειμενικότητα και να μην είναι επιλεκτική.
Η έκθεση για εγκλήματα πολέμου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είναι πολιτικά δυσμενής για το Κίεβο, σημειώνει το Politico, αλλά αυτό δεν το καθιστά ψευδές και ας είναι άβολο για τον Zelensky.
Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορείται τώρα ότι «καταδικάζει τα θύματα» λειτουργώντας υπέρ του Putin, γράφει το Politico.
Όλα αυτά οφείλονται σε μια έκθεση στην οποία η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε τον τρόπο που διεξήχθη ο πόλεμος από τον ουκρανικό στρατό.
Ωστόσο, είναι λάθος να κατηγορούμε τη Διεθνή Αμνηστία λόγω της κριτικής που ασκεί στο Κίεβο, συνεχίζει η δημοσίευση.
Το Politico υπενθυμίζει ότι η Διεθνής Αμνηστία έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν αναφορές που επικρίνουν τα ρωσικά στρατεύματα.
Ωστόσο, μια μόνο αναφορά που ανέφερε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων τοποθετώντας όπλα σε οικιστικές κατασκευές προκάλεσε έντονη αντίδραση τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Δύση.
Έφτασε μάλιστα στο σημείο να παραιτηθεί η επικεφαλής του ουκρανικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Oksana Pokalchuk.
Ωστόσο, οι κατηγορίες της Διεθνούς Αμνηστίας ότι είναι «φιλορώσοι» είναι ανοησίες, γράφει το Politico.
Οποιαδήποτε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να εφαρμόζει τα ίδια πρότυπα σε όλα τα μέρη της σύγκρουσης και να μην κλείνει τα μάτια σε τίποτα.
Το Politico υπενθυμίζει ότι η Διεθνής Αμνηστία έχει καταδικαστεί στο παρελθόν επειδή επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις συλλήψεις και απέλαση χωρίς δίκη υπόπτων για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στον Κόλπο του Γκουαντάναμο και για τη σύγκριση της μεταχείρισης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ με το απαρτχάιντ.
Η οργάνωση είπε ότι είχε καταγράψει πολυάριθμες περιπτώσεις τοποθέτησης από τον ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό σε σχολεία και νοσοκομεία, καθώς και εχθροπραξίες σε κατοικημένες περιοχές.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μια ώριμη αντίδραση σε μια τέτοια έκθεση θα ήταν να αντληθούν διδάγματα και να βελτιωθεί η εργασία για την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού.

ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου: Δεν φταίνε μόνο οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες»

Από την αρχή του πολέμου, η ουκρανική πλευρά αποδίδει στους Ρώσους αγριότητες και τους κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου σε βάρος αμάχων.
Πολλές από αυτές τις κατηγορίες τις έχουν υιοθετήσει και οι χώρες της Δύσης, και της χρησιμοποιούν ως εργαλείο για να δικαιολογήσουν την περαιτέρω αποστολή δυτικού βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία και την επιβολή περιατέρω κυρώσεων στη Ρωσία.
Φαίνεται όμως ότι σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν βαριές ευθύνες για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων στις ζώνες πολέμου της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες και τους εκθέτουν ανενδοίαστα σε κίνδυνο κάθε φορά που θέλουν να εξυπηρετήσουν το οοποιο τους στρατιωτικό σχέδιο.

Η σφαγή αμάχων στην Stara Krasniaka

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά περιστατικά που περιγράφει η έκθεση του ΟΗΕ ( που συντάχθηκε μετά από επιτόπια έρευνα των περιστατικών τα οποία ο ΟΗΕ αξιολόγησε ως παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στο διάστημα 24 Φεβρουαρίου -15 Μαΐου στα μέτωπα της Ουκρανίας)  περιγράφει την έκθεση αμάχων σε κίνδυνο από τις ουκρανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επίθεσης στις 11 Μαρτίου σε οίκο ευγηρίας στο νοτιοανατολικό Κίεβο.
Μόλις δύο εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, δέχτηκε επίθεση ένα ίδρυμα αναπήρων στο χωριό Stara Krasnianka, που βρίσκεται στην ανατολική περιοχή του Lugansk, 580 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κιέβου.
Οι ουκρανικές αρχές είχαν κατηγορήσει τότε τις ρωσικές δυνάμεις για απρόκλητη επίθεση και είχαν καταγγείλει τη δολοφονία, από τους Ρώσους, περισσότερων από 50 αμάχων.
Αλλά η έκθεση του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) που κυκλοφόρησε στα τέλη Ιουνίου, δείχνει ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες φέρουν μεγάλη ευθύνη για τη σφαγή των αμάχων. 

Τα ακριβή γεγονότα, κατά την Ύπατη Αρμοστεία

Σύμφωνα με την έκθεση, Ουκρανοί στρατιώτες είχαν καταλάβει το ίδρυμα στην Stara Krasnianka στις 7 Μαρτίου, καθώς η συγκεκριμένη θέση «είχε στρατηγική αξία λόγω της γειτνίασής της με έναν σημαντικό δρόμο».
Τέσσερις μέρες αργότερα, στις 11 Μαρτίου, δυνάμεις των ρωσόφωνων αυτονομιστών «επιτέθηκαν στο ίδρυμα με βαρύ οπλισμό, την ώρα που που οι ασθενείς και το προσωπικό ήταν ακόμα μέσα».
Εκείνη την ώρα, στο ίδρυμα βρίσκονταν 71 ανάπηροι, 15 μέλη προσωπικό και Ουκρανοί στρατιώτες χωρίς νερό ή ηλεκτρισμό.
«Μια πυρκαγιά ξεκίνησε και εξαπλώθηκε σε όλο το ίδρυμα ενώ οι μάχες ήταν σε εξέλιξη», ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ για την επίθεση της 11ης Μαρτίου.
«Ένα μέρος του προσωπικού και των τροφίμων κατάφεραν να διαφύγουν από το ίδρυμα και έτρεξαν στο δάσος, μέχρι που τους συνάντησαν πέντε χιλιόμετρα μακριά ρωσικές ένοπλες ομάδες, οι οποίες τους παρείχαν βοήθεια.
Σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες, τουλάχιστον 22 ασθενείς επέζησαν από την επίθεση, αλλά ο ακριβής αριθμός των νεκρών παραμένει άγνωστος».
Πριν από την επίθεση, στις αρχές Μαρτίου, η διοίκηση του ιδρύματος είχε ζητήσει από την ουκρανική διοίκηση να το εκκενώσουν να να αποσύρουν ανάπηρους και προσωπικό, αλλά αυτό «ήταν αδύνατο, καθώς οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις φέρεται να είχαν ήδη ναρκοθετήσει τη γύρω περιοχή και να είχαν αποκλείσει τους δρόμους».
Το Γραφείο της Ύπατης  Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τονίζει, σε ανακοίνωσή του, ότι ανησυχεί που τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί στρατιώτες ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά σε
αμάχους και δεν έλαβαν μέτρα για την προστασία τους, όπως απαιτείται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: Πολλές οι αναφορές για χρήση αμάχων ως ασπίδων πυοκριμένου να αποτραπούν οι ρωσικές επιθέσεις

«Η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί περαιτέρω για τις αναφορές περί της χρήσης αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων, προκειμένου να καταστούν ορισμένα σημεία ή περιοχές απρόσβλητα από στρατιωτικές επιχειρήσεις», προσθέτει η ανακοίνωση.
«Η χρήση ανθρώπινων ασπίδων απαγορεύεται ρητά από το άρθρο 28 της Σύμβασης IV της Γενεύης και το άρθρο 51 παράγραφος 7 του πρόσθετου πρωτοκόλλου Ι».
Ο David Krane, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας και βετεράνος πολλών διεθνών ερευνών γκλημάτων πολέμου, είπε στο Associated Press ότι οι ουκρανικές δυνάμεις παραβίασαν τη διεθνή νομιότητα περί προστασίας των αμάχων επειδή δεν εκκένωσαν τους ενοίκους από το ίδρυμα αναπήρων.
«Ο βασικός κανόνας είναι ότι δεν επιτρέπεται να στοχοποιείς σκόπιμα αμάχους. Για κανένα λόγο», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων.
«Οι Ουκρανοί έβαλαν αυτούς τους ανθρώπους σε μια ζώνη δολοφονίας. Δεν επιτρέπεται να το κάνεις αυτό».
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης