Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανηγυρισμοί στο Ιράν για την επίθεση κατά Rushdie: Να φιλήσουμε το χέρι του γενναίου δράστη

Πανηγυρισμοί στο Ιράν για την επίθεση κατά Rushdie: Να φιλήσουμε το χέρι του γενναίου δράστη
Ο δράστης της επίθεσης μαχαίρωσε τον Rushdie στο λαιμό και την κοιλιά σε ένα αμφιθέατρο πολιτιστικού κέντρου στην Τσοτόκουα, στο βορειοδυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης
Σχετικά Άρθρα

Η κύρια ιρανική υπερσυντηρητική εφημερίδα Καϊχάν συνεχάρη τον άνθρωπο που την, Παρασκευή (12/8/2022), μαχαίρωσε στις ΗΠΑ τον παγκοσμίως γνωστό βρετανό συγγραφέα Salman Rushdie , συγγραφέα των «Σατανικών στίχων», ο οποίος είναι εδώ και πάνω από 30 χρόνια ο στόχος ενός ιρανικού φετφά.
«Μπράβο σ' αυτό το θαρραλέο και με συνείδηση του καθήκοντός του άνδρα, ο οποίος επιτέθηκε στον αποστάτη και φαύλο Salman Rushdie», γράφει η εφημερίδα, ο επικεφαλής της οποίας διορίζεται από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Ali Khamenei.
«Ας φιλήσουμε το χέρι αυτού που έσκισε το λαιμό του εχθρού του Θεού με ένα μαχαίρι», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Η επίθεση και ο αποστάτης Rushdie

Ο δράστης της επίθεσης μαχαίρωσε τον Rushdie στο λαιμό και την κοιλιά σε ένα αμφιθέατρο πολιτιστικού κέντρου στην Τσοτόκουα, στο βορειοδυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με τον λογοτεχνικό πράκτορά του, ο συγγραφέας είναι διασωληνωμένος και μπορεί να χάσει το ένα μάτι του.
Η ιρανική εξουσία δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει επισήμως την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του 75χρονου διανοούμενου.
Ακολουθώντας την επίσημη γραμμή, το σύνολο των ιρανικών μέσων ενημέρωσης χαρακτήρισαν τον Rushdie «αποστάτη», με εξαίρεση τη μεταρρυθμιστική εφημερίδα Etemad.
Η κρατική εφημερίδα Iran έγραψε πως «ο λαιμός του διαβόλου επλήγη με ένα ξυράφι».
«Δεν θα κλάψω για ένα συγγραφέα ο οποίος καταγγέλλει με ατέλειωτο μίσος και ατέλειωτη περιφρόνηση τους μουσουλμάνους και το ισλάμ», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Mohammad Marandi, σύμβουλος της ομάδας διαπραγματευτών για το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
«Ο Rushdie είναι ένα πιόνι της αυτοκρατορίας που εμφανίζεται ως μετααποικιακός μυθιστοριογράφος», πρόσθεσε.
«Δεν είναι παράξενο που, ενώ πλησιάζουμε σε μια εν δυνάμει συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσποιούνται πως είχε προγραμματιστεί μια επίθεση εναντίον του Bolton (του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου)... και στη συνέχεια συμβαίνει αυτό;», αναρωτιέται.

Η φετφά

Ο Salman Rushdie είχε προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις σε ένα μέρος του μουσουλμανικού κόσμου με την έκδοση, το Σεπτέμβριο 1988, των «Σατανικών στίχων».
Ο ιδρυτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν αγιατολάχ Ruhollah Khomeini εξέδωσε το 1989 ένα φετφά που ζητούσε τη δολοφονία του συγγραφέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης