Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παιχνίδια Πολέμου των ΗΠΑ στον Ειρηνικό – Νέες προκλήσεις προς την Κίνα, αντιπροσωπεία του Κογκρέσου στην Ταϊβάν

Παιχνίδια Πολέμου των ΗΠΑ στον Ειρηνικό – Νέες προκλήσεις προς την Κίνα, αντιπροσωπεία του Κογκρέσου στην Ταϊβάν

Αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ θα επισκεφτεί την Ταϊβάν την Κυριακή 14 και Δευτέρα 15 Αυγούστου για να συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους

Σχετικά Άρθρα
Κλιμακώνεται η γεωπολιτική ένταση στην περιοχή του Ειρηνικού, με τις ΗΠΑ να εμπλέκονται σε παιχνίδια πολέμου στα ανοιχτά της Ταϊβάν.
Στο φόντο της πολιτικά απερίσκεπτης και διπλωματκά προκλητικής επίσκεψης, όπως κρίθηκε από διεθνείς αναλυτές, επίσκεψης της επικεφαλής της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων και τρίτης στην πολιτική ιεραρχία της Ουάσινγκτον, Nancy Pelosi, η Κίνα ξεκίνησε πρωτοφανούς έκτασης στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν - ασκήσεις που ισοδυναμούν με πρόβα αεροπορικού και ναυτικού αποκλεισμού και συνοδεύθηκαν από απανωτές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.
Το ταξίδι της Προέδρου της αμερικανού Κογκρέσου Nancy Pelosi στην Ταϊβάν και οι στρατιωτικές αντιδράσεις της Κίνας ενίσχυσαν τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και επιτάχυναν τις διαδικασίες ρήξης της αμοιβαίας εξάρτησης ΗΠΑ - Κίνας.
Την ίδια ώρα, αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ θα επισκεφτεί την Ταϊβάν την Κυριακή 14 και Δευτέρα 15 Αυγούστου για να συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, όπως ανέφερε την Κυριακή 14 Αυγούστου η αμερικανική πρεσβεία στην Ταϊβάν, σε μία ανακοίνωσή της.
Η συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επίσκεψης στην περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Οι αξιωματούχοι θα συζητήσουν ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, πρόσθεσε η ίδια ανακοίνωση.

Kissinger:Σε βαθιά κρίση οι σχέσεις με την Κίνα

O σοφός «Νέστορας» της αμερικανικής διπλωματίας και οπαδός της real politique Henry Kissinger δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Wall Street Journal την ανησυχητική πρόβλεψη ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα οδεύουν προς μια βαθιά κρίση και συμβουλεύει την Ουάσινγκτον να δείξει σταθερότητα και αυτοσυγκράτηση στις κινήσεις της.
«Η πολιτική που εφαρμόστηκε και από τα δύο μέρη παρήγαγε και επέτρεψε την εξέλιξη της Ταϊβάν σε μια αυτόνομη δημοκρατική οντότητα και διατήρησε την ειρήνη μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για 50 χρόνια», επισήμανε.
«Θα πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός, επομένως, σε μέτρα που φαίνεται να αλλάζουν τη βασική υπάρχουσα δομή», τόνισε με νόημα.

Τι άλλαξε για το Πεκίνο - Η νέα στρατηγική 

Τα συγκεκριμένα γυμνάσια ερμηνευτήκαν ως μια κάπως πιο έντονη επίδειξη δύναμης από την πλευρά του Πεκίνου, όμως το ίδιο το γεγονός της δέσμευσης έξι θαλάσσιων και εναέριων περιοχών, ακόμη και στα ανατολικά της Ταϊβάν, διαμορφώνει μια κατάσταση ολότελα διαφορετική από το σημερινό status quo.
Οι ασκήσεις αναμένεται να εξελιχθούν σε ρουτίνα.
Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πως η επίσκεψη της Pelosi στην Ταϊπέι δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να προσφέρει μια ιδανική δικαιολογία στα έτοιμα για μια δοκιμή πολέμου κινεζικά στρατιωτικά επιτελεία.
Μέχρι στιγμής το Πεκίνο επιδεικνύει σχετική αυτοσυγκράτηση αναγνωρίζοντας το ρίσκο μιας στρατιωτικής εμπλοκής.
Το σενάριο εισβολής με χερσαίες δυνάμεις θα είχε μεγάλο επιχειρησιακό κόστος, εάν υπολογίσει κανείς την κλίμακα του εγχειρήματος, αλλά και την υπαρκτή αντίσταση των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊβάν που διαθέτουν σύγχρονο και σημαντικό αμερικανικό εξοπλισμό. Πόσω μάλλον που πολιτικά μια τέτοια κίνηση θα έθετε την Λαϊκή Δημοκρατία σε απομόνωση, παρουσιάζοντάς την ως κράτος παρία και ταυτίζοντας την με τη στάση απέναντι στη Ρωσία του Putin.

Η «μέγγενη» στην οικονομία της Ταϊβάν

Στον αντίποδα, ένας αποκλεισμός σαν αυτόν που υποδεικνύουν οι κινεζικές ασκήσεις έχει το πλεονέκτημα να ποντάρει στον συνδυασμό της καταρράκωσης του ηθικού του αντιπάλου και της ελάχιστης έκθεσης πολύτιμου έμψυχου και άψυχου δυναμικού στο πεδίο της (εικονικής προς το παρόν) μάχης.
Δεδομένου ότι η Ταϊβάν των 23 εκατ. κατοίκων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές ενέργειας και σημαντικών πρώτων υλών, αλλά και από τη δυνατότητα να εξάγει τα προϊόντα βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας που παράγει.
Ταυτόχρονα, η πυραυλική διάσταση των κινεζικών ασκήσεων αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία ότι μπορεί να δρα στο σύνολο της θαλάσσιας έκτασης που περιβάλλει την αποσχισθείσα νήσο, εξουδετερώνοντας κάθε πιθανή αρωγή συμμαχικών δυνάμεων σε περίπτωση θερμού επεισοδίου.
China's Newest Attack Submarine Now Stationed Near Taiwan - Naval News
Ο ρόλος του Κογκρέσου και το βαθύ κράτος της Ουάσιγτον 

Ο διαγκωνισμός σχετικά με το ποιος από τους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, θα φανεί ο πλέον αποφασιστικός απέναντι στην Κίνα συνιστά μια πρώτη εξήγηση, από αυτές όμως που τείνουν να υποτιμούν τις ιεραρχήσεις του βαθέος κράτους και της αμερικανικής ελίτ.
Υπό αυτό το πρίσμα, το Κογκρέσο αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αντικινεζικής σταυροφορίας σε μια πολύμηνη κλιμάκωση της κρίσης με την υπαιτιότητα του Καπιτωλίου, αλλά και του Λευκού Οίκου.

Αλλαγή του δόγματος της «Μίας Κίνας

Είναι ακριβώς η συγκεκριμένη αλληλουχία πράξεων που φαίνεται να πείθει την κινεζική ηγεσία ότι η κυβέρνηση Biden, αλλά και εξεχοντες Ρεπουμπλικάνοι με προεδρικές φιλοδοξίες όπως ο Mike Pompeo, σταδιακά αποσύρουν την πολιτική της "Μίας Κίνας", κινούμενοι πολύ πιο επιθετικά μετά τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Donad Trump και πριν από αυτόν η ημιτελής και φιλόδοξη «Στροφή στην Ασία» (Pivot to Asia) του Obama.
Έτσι, το Πεκίνο αισθάνεται υποχρεωμένο να απαντήσει, ασκώντας στρατιωτική και οικονομική πίεση που να καθιστά σαφές ότι οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση αμφισβήτηση του δόγματος της «Μίας Κίνας» θα τύχει άμεσης και αποφασιστικής απάντησης.
Taiwan Thanks India, Others For Support Amid China Tensions
Προετοιμασίες : Αλυσίδς εφοδιασμού και χρηματοπιστωτικές αγορές

Την ίδια ώρα να σημειωθεί ότι από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, ΗΠΑ και Κίνα επιχείρησαν καθεμία με το δικό της τρόπο να μειώσουν τον αντίκτυπο στις αντίστοιχες αλυσίδες εφοδιασμού και στις χρηματοπιστωτικές αγορές τους, έχοντας στο μυαλό τους ότι είναι αδύνατο να αποκλειστεί μια σύγκρουση στην Ταϊβάν.
Στις αρχές Απριλίου, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία κυρώσεων που διαθέτει εάν η Κίνα επιτεθεί στη Ταΐβάν.
Τον περασμένο μήνα, τόνισε την ανάγκη οι «έμπιστοι» σύμμαχοι των ΗΠΑ να στηρίξουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Η Κίνα απάντησε προχωρώντας σε προετοιμασίες ώστε να προστατέψει τα περιουσιακά της στοιχεία και τα τραπεζικά της συστήματα στο εξωτερικό - συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ.
Τον Μάιο, ο επικεφαλής της Νομισματικής Αρχής του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι η de facto κεντρική τράπεζα έχει καταστρώσει σχέδια για ακραίες καταστάσεις, όπως η αποκοπή του Χονγκ - Κονγκ, παρότι παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός κόμβος, από το σύστημα SWIFT.
Τον ίδιο μήνα, η Κίνα περιόρισε τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου που διακρατά κάτω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για πρώτη φορά από το 2010.
China withdraws promise not to send troops to Taiwan if it takes it back |  TVP World
Ο Νόμος για τους Ημιαγωγούς

Το τελευταίο περιστατικό ήρθε από την Ουάσιγκτον, με τον Πρόεδρο Biden να υπογράφει πριν τρεις μέρες το νόμο για τους ημιαγωγούς (chips).
Η νέα νομοθεσία απαγορεύει στις εταιρείες που λαμβάνουν χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ να κατασκευάζουν ημιαγωγούς στην Κίνα.
Η απαγόρευση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., τον κορυφαίο προμηθευτή chip στον κόσμο που κατασκευάζει ένα εργοστάσιο στην Αριζόνα.
Ο νόμος για τους ημιαγωγούς βοηθά την TSMC να εδραιώσει τη θέση τηςστις ΗΠΑ, έγραψε ο αρθρογράφος του Bloomberg, Tim Culpan, σημειώνοντας ότι η υποτιθέμενη ουδετερότητα της εταιρείας μπορεί ήδη να αμφισβητηθεί από το Πεκίνο μετά τη συνάντηση που είχαν ανώτερα στελέχη της με την Nancy Pelosi την περασμένη εβδομάδα στην Ταϊβάν.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη πιθανώς ενίσχυσε την ανάγκη της Κίνας να προετοιμαστεί για μελλοντική κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, αναφέρει ο Julian Evans-Pritchard, ανώτερος οικονομολόγος στην Capital Economics.
What next for China, Taiwan and the US? Three scenarios
Αποκλεισμός του Πεκίνου από την αμερικανική τεχνολογία

Τα πολεμικά παιχνίδια του Πεκίνου, από την άλλη πλευρά, έχουν επίσης ενισχύσει τις σκληροπυρηνικές απόψεις στη Δύση, με τρόπο που αναμένεται να ενισχύσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για περιορισμό της πρόσβασης των Κινέζων στην τεχνολογία, πρόσθεσε ο Evans-Pritchard.
Την Τετάρτη, 10/8 η Pelosi είπε σε μια συνέντευξη τύπου ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να αφήσουν την Κίνα να δημιουργήσει μια «νέα κανονικότητα» γύρω από την Ταϊβάν.
Το ταξίδι της Pelosi στην Ταϊβάν ήταν ένα σύντομο επεισόδιο μιας ευρύτερης τάσης αποσύνδεσης ΗΠΑ-Κίνας, δήλωσε στο Bloomberg ο Hao Hong, πρώην επικεφαλής στρατηγικής της Bocom International Holdings.
Για τον Hong, το μέλλον είναι αρκετά ξεκάθαρο με την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο να αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικά συστήματα, δύο διαφορετικές αγορές και δύο διαφορετικές ιδεολογίες.
Κατά συνέπεια, προσθέτει, «θα μειωθεί περαιτέρω η σχέση μεταξύ των κινεζικών και διεθνών κεφαλαιαγορών».

Ο αντίκτυπος στις αγορές και την πραγματική οικονομία

Ένα μέλλον όπου οι ΗΠΑ -- και η Δύση -- χωρίζουν το δρόμο τους από την Κίνα μπορεί να μην είναι απαραίτητα καταστροφικό για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι κινεζικές εταιρείες πιθανότατα θα λειτουργήσουν ως μεγάλοι αντισταθμιστές και θα παραμείνουν κομμάτι των παγκόσμιων χαρτοφυλακίων μετοχών, σύμφωνα με το Hong της Bocom.
Αντίθετα, ο αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία και την αγορά εργασίας της Κίνας μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρός αφού η χώρα αντλεί ακόμη την ανάπτυξή της, σε μεγάλο βαθμό από το εξωτερικό εμπόριο.
Η εξωτερική ζήτηση οδηγεί το 15% του κινεζικού ΑΕΠ, εκτιμά ο Evans-Pritchard της Capital Economics.
Σε παγκόσμια κλίμακα, τα 2/3 των κινεζικών εξαγωγών προορίζονται για τις χώρες της Δύσης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Capital Economics.

Τα δύο σενάρια

Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, δύο είναι πάντως τα πιθανότερα σενάρια.
Το πρώτο, αυτό της επιτάχυνσης των εξελίξεων από μεριάς Πεκίνου, στη λογική της επανένωσης ακόμη και με βίαια μέσα, δείχνει ελκυστικό για οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους, αλλά βέβαιο είναι ότι δεν δημιουργεί τον ίδιο ενθουσιασμό σε όλες τις τάσεις του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, με τους συντηρητικούς να προτείνουν την υιοθέτηση ηπιότερων μεθόδων.
Το δεύτερο, αυτό μιας αναθεώρησης της στάσης Ουάσινγκτον και Πεκίνου, είναι το πλέον ευκταίο για όσους ποντάρουν στον ρεαλισμό ενός κόσμου που θεωρεί αδιανόητη μια σύγκρουση πυρηνικών δυνάμεων και αποδέχονται τη λογική ενός πολυπολιτικού κόσμου - πράγμα που επιβδιώνειι να επιβάλλει και ο Vladimir Putin.
Όμως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως από την τελευταία σινο-αμερικανική κρίση του ’95-'96 η Κίνα διαθέτει πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ικανότητες, ενώ οι ΗΠΑ διακατέχονται από το εντεινόμενο άγχος της διατήρησης της πρωτοκαθεδρίας στα διεθνή πράγματα. Πρόκειται για έναν δυνάμει εκρηκτικό συνδυασμό παραγόντων όταν το διακύβευμα είναι o  έλεγχος της νέας μορφης της παγκοσμιοποίησης που θα προκύψει μετά από την γεωπολτικη΄ένταση στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης