Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαραντζίδης (πανεπιστημιακός): Σε μια σύγχρονη Δημοκρατία, η παραίτηση Μητσοτάκη θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη

Μαραντζίδης (πανεπιστημιακός):  Σε μια σύγχρονη Δημοκρατία, η παραίτηση Μητσοτάκη θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη
Η κυβέρνηση πρόσβαλε βαθιά το σύνταγμα, υπονόμευσε την εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου, παραβίασε θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα, τονίζει ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης
Σχετικά Άρθρα

Σε μια σύγχρονη Δημοκρατία, που σέβεται τον εαυτό της, η παραίτηση Μητσοτάκη θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη, ως το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας αυτοκάθαρσης, σημειώνει μιλώντας στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής» ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης.
Όπως σημειώνει, η κυβέρνηση πρόσβαλε βαθιά το σύνταγμα, υπονόμευσε την εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου, παραβίασε θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και, τέλος, διέρρηξε βασικούς κανόνες δημοκρατικής πολιτικής συμβίωσης.
Επισημαίνει την ανάγκη για ένα «Δημοκρατικό Μέτωπο», που θα υπερασπιστεί τη δημοκρατική νομιμότητα και τους βασικούς κανόνες δημοκρατικής συμβίωσης.

Βαθύ κράτος

Με πιο σύγχρονους όρους, φαίνεται πως επιχειρείται από την κυβέρνηση η θεωρητική και πολιτική κατασκευή και νομιμοποίηση ενός «Βαθέος κράτους», το οποίο θα μπορεί να καθορίζει τα όρια της «εθνικής ασφαλείας» και των απειλών εναντίον της, επισημαίνει ο καθηγητής
Έτσι, για παράδειγμα, σύμφωνα με το σκεπτικό του πρωθυπουργού και του υπουργού Γεραπετρίτη, εάν συντρέχουν λόγοι «εθνικής ασφαλείας», θα μπορεί να παρακολουθείται από την ΕΥΠ κάθε πολιτικός (εφόσον αυτό είναι «τυπικά νόμιμο»). Ακόμη δηλαδή και ο ΠτΔ ή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή η πλειοψηφία των βουλευτών.
Αντιλαμβανόμαστε πού οδηγεί αυτό το σκεπτικό αν το προεκτείνουμε;
Δυνητικά το Βαθύ κράτος θα μπορεί να ακυρώσει ακόμη και τη λαϊκή βούληση, εφόσον κρίνει πως η τελευταία απειλεί την εθνική ασφάλεια, υποστηρίζει ο κ. Μαραντζίδης.

Στοιχεία ολοκληρωτισμού

Σύμφωνα με τον καθηγητή παρατηρείται ένας διαρκώς αυξανόμενος έλεγχος σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής και συνδυάζεται με τη παρακμή των θεσμών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και των περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών.
«Η κατάσταση αυτή, θα έλεγε ο Πουλαντζάς, εμπεριέχει στοιχεία ολοκληρωτισμού, που μπορούν να αποκρυσταλλωθούν σε παρακρατικό μηχανισμό», συνεχίζει ο κ. Μαραντζίδης.
«Με άλλα λόγια, σήμερα, όλοι όσοι έχουν ασκήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κριτική στην κυβέρνηση, όλοι όσοι θεωρούνται ‘’αιρετικών απόψεων’’, αλλά και οι συνομιλητές τους, έχουν την αίσθηση πως υπήρξαν ή/και είναι θύματα παρακολούθησης.
Πρόκειται για κάτι τρομακτικό, αν σκεφτεί κανείς πως μας επιστρέφει στο παρακράτος της μετεμφυλιακής εποχής», επισημαίνει.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης