Διεθνή

Lindner (Γερμανός ΥΠΟΙΚ): Αυθαίρετη οικονομικά η φορολόγηση των υπερκερδών στον κλάδο ενέργειας

Lindner (Γερμανός ΥΠΟΙΚ): Αυθαίρετη οικονομικά η φορολόγηση των υπερκερδών στον κλάδο ενέργειας

Διχάζουν τον τρικομματικό συνασπισμό  οι απόψεις του υπουργού Οικονομικών για την ενεργειακή κρίση, τα κέρδη των φαρμακευτικών και τη «σκληρή» δημοσιονομική πολιτική

Σχετικά Άρθρα

Κατά της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας τάσσεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, καθώς όπως υποστήριξε κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «παρέμβαση στις δυνάμεις της αγοράς».
«Για μένα, πολλά και πιθανώς όλα μιλούν εναντίον ενός ενδεχόμενου υπερβολικού φόρου επί των κερδών, όταν το σκέφτομαι προσεκτικά», δήλωσε ο Christian Lindner των Φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή 154 Αυγούστυ .
«Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι παραδίδουμε το φορολογικό μας σύστημα στην αυθαιρεσία», δήλωσε στη σειρά καλοκαιρινών συνεντεύξεων του ραδιοτηλεοπτικού φορέα με πολιτικούς.

Τι έκαναν Βρετανία και Ιταλία

Η Ιταλία και η Βρετανία συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που πρόκειται να θεσπίσουν φέτος έκτακτους φόρους στις ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες επωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον περιορισμό στην προμήθεια καυσίμων, καθώς τα κρατικά ταμεία άδειασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το κόστος για τη στήριξη των φτωχότερων μελών της κοινωνίας αυξήθηκε.
Η Βρετανία εισήγαγε τον Μάιο έκτακτο φόρο 25% στα κέρδη των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου για να χρηματοδοτήσει τη στήριξη των νοικοκυριών.

Εμβόλια και δημοσιονομική πολιτική

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν σταμάτησε όμως εκεί: Υποστήριξε ότι οι παραγωγοί εμβολίων δικαίως αποκομίζουν υψηλά κέρδη επειδή οι (επιχειρηματικοί) κίνδυνοι (για την ανάπτυξη των σκευασμάτων) ήταν υψηλοί.
Ισχυρίστηκε ακόμα ότι με την προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας να είναι περιορισμένη, οι υψηλότερες τιμές αποτελούν τη σωστή συνέπεια για να καθοδηγηθούν οι αντιδράσεις της αγοράς.
Δήλωσε παράλληλα ότι θα επιμείνει στη «σκληρή γραμμή» όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, ώστε να μην ενισχυθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός.
Σημειώνεται πάντως ότι άλλοι αξιωματούχοι του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας δεν συντάσσονται με τις απόψεις του Lindner.
Ο ίδιος ο καγκελάριος Olaf Scholz δηλώνει ότι η επιβολή έκτακτων φόρων αποτελεί μια πρόκληση, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck έχει επανειλημμένα απαιτήσει τα «αδικαιολόγητα και τυχαία κέρδη» να εξυπηρετούν την κοινωνία και όχι τα άτομα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης