Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι... business Ρωσίας και Τουρκίας - Αυξάνεται το διμερές εμπόριο, την ώρα που η Δύση γυρνά την πλάτη στον Putin

Οι... business Ρωσίας και Τουρκίας - Αυξάνεται το διμερές εμπόριο, την ώρα που η Δύση γυρνά την πλάτη στον Putin
Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα

Στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πολλές χώρες έχουν πλήξει τη Ρωσία με σαρωτικές κυρώσεις και υποβάθμισαν τη σχέση τους με το Κρεμλίνο. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, όχι μόνο ενισχύει αυτή τη σχέση, αλλά καυχιέται και αύξηση του εμπορίου με τη Μόσχα.
Ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών, Adil Karaismailoglu, ανήρτησε σχόλιο στο twitter προκειμένου να διαφημίσει την άνοδο του εμπορίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλίας της χώρας, ο μέσος μηνιαίος αριθμός οχημάτων που διακινούνται με τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 58%.

Από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, η Τουρκία και η Ρωσία αντάλλαξαν 8.213 οχήματα μεταξύ τους μέσω φορτηγών πλοίων κάθε μήνα, έναντι 5.208 οχημάτων που ήταν ο μέσος όρος Ιανουάριο-Απριλίου. Η τουρκική αρχή απέδωσε την αύξηση σε νέες ναυτιλιακές γραμμές μεταξύ των δύο χωρών.
Συνολικά, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει εκτιναχθεί, με τις τουρκικές εξαγωγές στη Ρωσία να αγγίζουν τα 2,91 δισ. δολάρια το α' εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με την επίσημη Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία ή TurkStat. Πρόκειται για υψηλό οκτώ ετών, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg για τα στοιχεία της TurkStat.

H στάση της Τουρκίας

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία ούτε έκλεισε τον εναέριο χώρο της στη χώρα. Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να ενισχύονται, καθώς πέντε από τις τουρκικές τράπεζες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir, εγείροντας ανησυχίες ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να παρακάμψει τις κυρώσεις.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, στο θέρετρο του Σότσι, σηματοδοτώντας τη δεύτερη συνάντησή τους μόλις τρεις εβδομάδες μετά τη συνάντησή τους στο Ιράν.
Όπως σχολιάζει, το Business Insider, καθώς η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η σχέση της με τη Ρωσία ανησυχεί δυτικούς αξιωματούχους, ορισμένοι από τους οποίους σκέφτονται τιμωρητικές ενέργειες για τη χώρα, όπως να ζητήσουν από τις εταιρείες να μειώσουν τη χρηματοδότηση σε τουρκικές εταιρείες, ανέφεραν οι Financial Times στις 7 Αυγούστου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης