Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στρατιωτικός ΗΠΑ: Η αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ήταν μια άνευ όρων παράδοση Biden

Στρατιωτικός ΗΠΑ: Η αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ήταν μια άνευ όρων παράδοση Biden
Οι υπηρεσίες πληροφοριών, ο στρατός και πολλοί διπλωμάτες προειδοποίησαν τον αναπληρωτή πρόεδρο για τον κίνδυνο μιας τέτοιας απόφασης, αλλά εκείνος τους αγνόησε, είπε ο ειδικός
Το στρατηγικό φιάσκο Biden να αποχωρήσει από το Αφγανιστάν έχει μετατραπεί σε «βούτυρο στο ψωμί» για τους αντιπάλους της Αμερικής, Ρωσία, Κίνα και Ιράν, δήλωσε ο απόστρατος στρατιωτικός Keane σε συνέντευξή του στο Fox News.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών, ο στρατός και πολλοί διπλωμάτες προειδοποίησαν τον αναπληρωτή πρόεδρο για τον κίνδυνο μιας τέτοιας απόφασης, αλλά εκείνος τους αγνόησε, είπε ο ειδικός.
Η συνέντευξη που παραχώρησε στο foxnews ο εμπειρογνώμονας 

Μαζί μας είναι ένας στρατηγός, πρώην αναπληρωτής αρχηγός του στρατού των ΗΠΑ, πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου και, φυσικά, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής στο Fox News. 
Κύριε Στρατηγέ, ήσασταν εδώ μαζί μας σε όλη την περίοδο της αποχώρησης των στρατευμάτων. 
Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι έχει ήδη περάσει ένας χρόνος. 
Ωστόσο, υπάρχει κάποια αίσθηση ότι η κυβέρνηση Biden ειδικότερα προσπαθεί να αγνοήσει την ημερομηνία. 
Ο πρόεδρος δεν έχει προγραμματισμένες εκδηλώσεις για αύριο, θα είναι στην παραλία. Ωστόσο, αυτό το γεγονός είχε τεράστιο αντίκτυπο σε εμάς ως κράτος και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Απόστρατος στρατηγός: Ναι, έτσι είναι, Ντάνα. 
Πέρασε ένας χρόνος, αλλά είναι ακόμα δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε τι κάναμε. 
Ο Πρόεδρος έκανε, κατά τη γνώμη μου, ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος ανακοινώνοντας την άνευ όρων αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν με ακριβή ημερομηνία ολοκλήρωσής της. 
Αποδείχθηκε ότι ήταν μια άνευ όρων παράδοση.
Τώρα βλέπουμε πώς  
οι Ταλιμπάν, έχοντας επιστρέψει στην εξουσία, συνεχίζουν να κάνουν όλα όσα έκαναν πριν από 20+ χρόνια  -  παρέχοντας καταφύγιο στην Αλ ΚάινταΚατά τη διάρκεια αυτών των 20 ετών, το στρατιωτικό μας προσωπικό, οι αξιωματικοί πληροφοριών και οι τοπικοί συμβασιούχοι εργαζόμενοι που εκτελούν καθήκοντα στο Αφγανιστάν έχουν εκπληρώσει την αποστολή τους. 
Ήταν για να αποτρέψουν τις επιθέσεις των Αφγανών ριζοσπαστών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Αυτό δεν συνέβη: δεν είχαμε τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Αφγανιστάν. Όμως ως φιάσκο που αποδείχθηκε αυτή η απόφαση ήταν καταλυτικό για τους αντιπάλους μας. Σήμερα βλέπουμε γεγονότα γύρω από τη Ρωσία και την Ουκρανία, την Κίνα και την Ταϊβάν, και στη Μέση Ανατολή 
, το κακό που σχεδιάζει το Ιράν
Η ζημιά, τόνισε ο Τρέι, είναι σαφής, όπως και τα δεινά του λαού του Αφγανιστάν. 
Το να πετάξεις σχεδόν 80 χιλιάδες ανθρώπους 
 είναι  κρίμα! 
Δεν είχαμε δεσμευτεί στην ιδέα να βγάλουμε τους πάντες από εκεί
 (άτομα πιστά στις ΗΠΑ )ανεξάρτητα από το πόσο χρόνο χρειάζεται.
 
Και ήταν απαραίτητο να επιμείνουμε σε αυτό στις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, να τους ασκήσουμε πίεση και να πούμε:
«Θα μείνουμε εδώ και θα βγάλουμε τους ανθρώπους μας έξω. 
Είστε τώρα στην Καμπούλ, ξέρουμε πού βρίσκεστε, και αν προσπαθήσετε να ανακατευτείτε μαζί μας, θα νιώσετε τη δύναμη και τη δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών!».
Αλλά μαζέψαμε τις σκηνές μας και εγκαταλείψαμε αυτούς τους ανθρώπους. 
Αυτή είναι μια θλιβερή κατάσταση και, όπως είπα, είναι ακόμα δύσκολο να αποδεχτούμε αυτό που κάναμε.
 
Παρουσιαστής του Fox News Σωστά. Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων ή στη Γερουσία ή και στα δύο, τότε πιθανότατα θα ξεκινήσουν ακροάσεις για αυτό το θέμα. Και τότε ίσως μάθουμε περισσότερα. Ωστόσο, την Κυριακή, δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της καταμέτρησης του αριθμού των πολιτών των ΗΠΑ που εγκαταλείφθηκαν στο Αφγανιστάν: δείχνει πόσο αντιπαραγωγική και μη ικανοποιητική ήταν η προετοιμασία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκείνη την εποχή 
Κύριε Στρατηγέ, τώρα, βλέποντας την κατάσταση στο Αφγανιστάν ένα χρόνο μετά, είναι πιο επικίνδυνο ή ακόμα πιο ασφαλές από ό,τι ήταν πριν από 21 χρόνια το 2001;
 
Keane: Όχι, προφανώς το 2001 η κατάσταση ήταν πιο επικίνδυνη. Η θέση της Αλ Κάιντα  ήταν ισχυρή, έκαναν αυτό που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί διαπράττοντας μια μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό ενίσχυσε την αυτοεκτίμησή τους, ανοίγοντας ευκαιρίες για στρατολόγηση και χρηματοδότηση. Αλλά υποτίμησαν τον αμερικανικό λαό.
 
Αυτό επιβεβαιώθηκε κατά τις ανακρίσεις των ανώτατων στελεχών της οργάνωσης, όπως ο Khalid Sheikh Mohammed. 
Νόμιζαν ότι η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ θα σπάσει και ότι δεν θα τους κυνηγούσαμε, αλλά διαψεύσθηκαν.
Αυτό βέβαια είναι προσόν της τότε διοίκησης που πήρε μια τέτοια απόφαση. 
Πιστεύω ότι οποιοσδήποτε πρόεδρος θα είχε λάβει μια τέτοια απόφαση, δεδομένης της φρικτής φύσης αυτών των γεγονότων. 
Δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει με το γεγονός ότι τότε η  
Αλ Κάιντα ήταν πολύ πιο ισχυρή από ό,τι είναι σήμερα, αλλά ανησυχούμε ότι θα μπορούσε να μετατραπεί ξανά σε μια ισχυρή τρομοκρατική οργάνωση, αποτελώντας απειλή για τα κράτη.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας, ο στρατός και πολλοί διπλωμάτες το ανέφεραν στον πρόεδρο, αλλά εκείνος τους αγνόησε.

www.bankingnews.gr 



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης