Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ωραιοποίηση των τιμών στο χρηματιστήριο… δεν θα έχει διάρκεια – Τράπεζες και ΔΕΗ έπιασαν τους στόχους, τι ακολουθεί;

Η ωραιοποίηση των τιμών στο χρηματιστήριο… δεν θα έχει διάρκεια – Τράπεζες και ΔΕΗ έπιασαν τους στόχους, τι ακολουθεί;
Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα αυτή η ανοδικότητα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς θα εξασθενήσει αλλά ακόμη δεν θα δούμε επιθετικές πωλήσεις ή διάθεση για επιθετικό ξεφόρτωμα των μετοχών

Εσχάτως παρατηρείται ανάκαμψη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει τις 900 μονάδες.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία ορισμένες μετοχές έπιασαν τους στόχους που είχε θέσει το bankingnews… από τις 11 Ιουλίου 2022.
Alpha bank στόχος 1 ευρώ… έφθασε στα 0,98 ευρώ
Eurobank στόχος 1 ευρώ έφθασε στα 0,98 ευρώ
Πειραιώς στόχος 1,10 ευρώ έφθασε στο 1,10 ευρώ
ΔΕΗ στόχος 6,20 ευρώ έφθασε στα 6,17 ευρώ
Μυτιληναίος στόχος τα 16 ευρώ έφθασε στα 16,24 ευρώ
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στόχος κάτω από 10 ευρώ, βρίσκεται στα 9,75 ευρώ
ΟΠΑΠ στόχος 14 ευρώ, έφθασε στα 13,60 ευρώ

Οι βασικές τιμές στόχοι επιτεύχθηκαν και ειδικά στις τράπεζες πλήρως.
Οι βασικοί λόγοι της ανάκαμψης είναι γενικοί και ειδικοί.
Στους γενικούς λόγους θα πρέπει να συμπεριληφθούν, η επιβράδυνση του πληθωρισμού, εξέλιξη που επιδρά στην νομισματική πολιτική, τόσο η FED όσο και η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσουν σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων…
Το Ουκρανικό συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο για 6 μήνες, ενώ η ενεργειακή κρίση ακόμη δεν έχει πλήρως προεξοφληθεί, αν και οι κυβερνήσεις θεωρούν ότι έχουν τους μηχανισμούς να αντιμετωπίσουν την κρίση… σε κάποιο βαθμό…

Οι ειδικοί λόγοι σχετίζονται με το γεγονός ότι η αύξηση του ΑΕΠ λόγω του τουρισμού με έσοδα 18 με 19 δισ θα ξεπεράσει το 4% αν και λογιστικό εντούτοις επιδρά στην αγορά…
Όμως τα θετικά νέα έχουν προεξοφληθεί.
Η Moody’s και η DBRS δεν θα προκαλέσουν αρνητική έκπληξη στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, υπήρχε ο κίνδυνος να υποβαθμίσουν το outlook τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά αυτός ο κίνδυνος ξεπεράστηκε.
Δεν θα υπάρξει αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας και το ενδιαφέρον θα πρέπει να εστιαστεί στις προοπτικές… που παραμένουν ουδέτερες.
Στις τράπεζες καταγράφεται μια επανατιμολόγηση των αξιών που θεωρούσαμε και θεωρούμε δίκαιη άπαξ και όλες οι τράπεζες εμφανίζουν NPEs κάτω από 10% ενώ επιτυγχάνουν και κέρδη.
Στο α΄ 6μηνο του 2022 εμφάνισαν κέρδη πάνω από 1,7 δισεκ. ευρώ, η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου είναι εμφανής συμβάλλοντας στην κεφαλαιακή θωράκιση.
Έγκαιρα είχαμε αναφέρει ότι η Πειραιώς και Alpha bank έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου και ήδη αυτό καταγράφεται.
Πλέον η σχέση χρηματιστηριακής τιμής 1,41 δισεκ. προς λογιστική αξία 5,1 δισεκ. (P/BV) διαμορφώνεται στην Πειραιώς στο 0,27 από 0,19 πρόσφατα.
Η σχέση χρηματιστηριακής τιμής 2,30 δισεκ. προς λογιστική αξία 5,1 δισεκ. (P/BV) διαμορφώνεται στην Alpha bank στο 0,45 από 0,37 πρόσφατα.
Η Eurobank που είναι σημείο αναφοράς στον κλάδο εμφανίζει σχέση χρηματιστηριακής τιμής 3,64 δισεκ. προς λογιστική αξία 5,93 δισεκ. (P/BV) στο 0,62 από 0,55 πρόσφατα.

Η ΔΕΗ επίσης έφθασε στην τιμή στόχο των 6,20 ευρώ ή το μέγιστο 6,50 ευρώ…

Τι θα ακολουθήσει;

Η ωραιοποίηση στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει ένα δικαιολογημένο στόχο, να επανακαθορίσει τις αξίες των μετοχών συμπεριλαμβάνοντας όλα τα νέα δεδομένα.
Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα αυτή η ανοδικότητα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς θα εξασθενήσει αλλά ακόμη δεν θα δούμε επιθετικές πωλήσεις ή διάθεση για επιθετικό ξεφόρτωμα των μετοχών.
Οι τιμές των μετοχών θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα.
Όμως αξιολογώντας την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων το 10ετές ελληνικό στο 3,32% από 3% πρόσφατα και με υψηλό προ εβδομάδων 4,74%, αξιολογώντας το πολιτικό ρίσκο, την ενεργειακή κρίση, τις άβουλες κυβερνήσεις, τις ενδιαφέρουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία όπου στις 25 Σεπτεμβρίου θα κερδίσουν τα εθνικιστικά κόμματα, το ουκρανικό που συνεχίζει να αποτελεί πόλο αβεβαιότητας… η περίοδος της ανοδικής αναλαμπής, η περίοδος της ωραιοποίησης θα τελειώσει…
Για την ώρα σταθεροποίηση… σε αυτές περίπου τις τιμές…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης