Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία - Αποτυχία των κυρώσεων: Αποκλιμακώνεται για 6η εβδομάδα ο πληθωρισμός - Θετικό κλίμα στην οικονομία

Ρωσία - Αποτυχία των κυρώσεων: Αποκλιμακώνεται για 6η εβδομάδα ο πληθωρισμός -  Θετικό κλίμα στην οικονομία

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) υποχώρησε κατά 0,13% την εβδομάδα έως τις 15 Αυγούστου, ύστερα από υποχώρηση κατά 0,08% την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Rosstat

Σχετικά Άρθρα

Υποχωρεί για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα ο πληθωρισμός στη Ρωσία, καθώς η ανατίμηση του ρουβλίου τους τελευταίους μήνες και η μείωση της καταναλωτικής ζήτησης οδηγούν σε αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) υποχώρησε κατά 0,13% την εβδομάδα έως τις 15 Αυγούστου, ύστερα από υποχώρηση κατά 0,08% την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Rosstat, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022.
Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, αλλά αποκλιμακώνεται μετά την απότομη αύξηση των τιμών που σημειώθηκε στο σύνολο των αγαθών, από τα λαχανικά και τη ζάχαρη έως τα ρούχα και τα smartphones, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Αισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομία

Ο ΔΤΚ συνέχισε την πτωτική πορεία του ακόμη και μετά τη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 150 μονάδες βάσης στο 8% τον περασμένο μήνα από την κεντρική τράπεζα, η οποία δηλώνει έτοιμη να εξετάσει περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής για να περιορίσει το βάθος της οικονομικής ύφεσης.
Επιπλέον, ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε απότομα σε ετήσια βάση στο 6,1% τον Ιούλιο από 11,3% τον Ιούνιο, πολύ κάτω από τα επίπεδα που ξεπερνούσαν το 30% τον μήνα Απρίλιο.

Αντιμετωπίζει με επιτυχία της κυρώσεις 

Ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί την κύρια ανησυχία των νοικοκυριών εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς μειώνει το βιοτικό επίπεδο, κάτι που φέτος αναμένεται αα επιδεινωθεί από την ύφεση στην οικονομία.
Ωστόσο, η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί λιγότερο από ό,τι αναμενόταν και ο πληθωρισμός δεν θα είναι τόσο υψηλός όσο προβλεπόταν πριν από τρεις μήνες, σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας στις οποίες είχε πρόσβαση το Reuters, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία αντιμετωπίζει τις κυρώσεις καλύτερα από ό,τι αρχικά φοβόταν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης